Autenticitatea Evangheliilor

Papirusul Bodmer XIV-XV demonstreaza ca cele 4 Evanghelii au fost scrise de catre Sfintii Matei, Marcu, Luca si Ioan.

Pe 22 ianuarie 2007, Radio Vatican anunta ca arhivarul si bibliotecarul Vaticanului, Cardinalul Jean-Louis Tauran, i-a prezentat Papei Benedict al XVI-lea papirusul Bodmer XIV-XV, care dateaza de la inceputul secolului al III-lea, daruit recent bibliotecii Sfantului Scaun. Acest artefact cuprinde ample fragmente din Evangheliile dupa Luca si Ioan. Exceptionalul document a fost pastrat pana acum la Cologny, in Elvetia, in apropiere de Geneva, de catre Fundatia Bodmer, caruia ii apartinea. El reprezinta una dintre cele mai importante marturii ale textului Noului Testament si are o imensa valoare critica si istorica, demonstrand, daca mai era nevoie, veridicitatea faptelor descrise in Legea cea Noua. […]

Veridicitatea manuscriselor, atestata de dovezi anterioare anului 100
Veridicitatea manuscriselor amintite, faptul ca ele sunt conforme cu originalul si ca Biblia este adevarata, este dovedita si de unele aluzii si citate din Noul Testament, in alte scrieri timpurii, unele datand chiar dinainte de anul 100. Iata numai cateva exemple: Intaia Epistola a lui Clement, scrisa la Roma la anul 95 d.Hr., in care da citate din Faptele Apostolilor si din Evanghelii („Aduceti-va aminte de cuvintele Domnului Iisus caci El a zis: «Vai de acel om. Ar fi fost mai bine daca el nu s-ar fi nascut…»)“; Didahia, lucrata in Siria sau Palestina pe la anul 100, un manuscris grecesc descoperit in 1873, Epistola lui Barnaba, scrisa pe la anul 130 etc.
Restul articolului.

via Teologie pentru azi, Radio Vatican, crestinortodox.ro

Reclame

4 răspunsuri la „Autenticitatea Evangheliilor

  1. Toata aceasta teorie e cusuta cu un „fir” alb. Doar presupuneri si alte presupuneri care vin sa intareasca nenumaratele speculatii facute asupra autenticitatii evnagheliilor. De ce a fost tinut pana acuma „ascuns” acest manuscris ? A fost cercetat si de altcineva care sa nu aiba de a face cu „reputatia biericii catolice” ? Imi vine in minte pasajul dintr-o scrisoare a lui Flavius Josephus in care autorul spune cateva lucruri despre Iisus. In anul 1966 Martin Noth a demostrat ca pasajul respectiv a fost „introdus in opera lui Flavius Josephus de catre un eminent calugar din sec V d.Hr. Ma tem sa nu fie decat o apa de ploaie acest manuscris, e ciudat totusi un lucru in legatura cu Iisus, el nu apare in niciun pasaj din tratatele de iudaism atribuite unor autori din vremea in care se spune ca a trait Iisus, oare de ce ?

  2. Imi suna cunoscut modul dumneavoastra de a aborda Crestinismul chiar daca preferati sa stati sub anonimat -) Nu stiu despre ce speculatii si presupuneri vorbiti. Pana acum nu a fost ascuns acest papirus, ci doar ca nu stia multa lume de el. Daca Hristos nu apare in tratatele despre iudaism din vremea Lui… acest lucru e normal tinand cont ca iudaismul L-a omorat si nu L-a recunoscut pe Hristos ca fiind Fiul lui Dumnezeu. Ma rog, e problema dumneavoastra ca nu sunteti de acord nici macar cu stiinta atunci cand valideaza astfel de documente. Se stie din primele secole ca Matei, Marcu, Luca si Ioan au scris Evangheliile.

    Probabil ca dumneavoastra puneti sub semnul intrebarii si Nasterea lui Hristos din cate imi dau seama din ceea ce spuneti…. Asta e problema dumneavoastra. Ar fi bine sa nu mai credeti ca asemenea documente sunt apa de ploaie. Aveti argumente? Sau doar simple opinii injectate de carti obscure. E problema dumneavoastra ca nu credeti nici macar intr-un papirus din secolul 2.

  3. PEntru un crestin mai „modest” ca sa zic asa, nu e nevoie de nicio dovada istorica a veridicitatii textelor biblice, caci acum o vreme nu exista aceasta „teorie a conspiratiei” care pe mine ma amuza foarte tare. Mitropolitii Dosoftei si Varlaam aveau nevoie de astfel de dovezi? Evident ca nu. Asa viata mai zic si eu. Textul biblic e „prea perfect” in continut, nu se contrazice niciodata, e o aiureala ca mai este inca nevoie de tot felul de argumente istorice. Dar asta este, fiecare cu posibilitatea lui de acceptare a adevarului. Din cate stiu, si manuscrisele de la Marea Moarta au contribuit la sustinerea veridicitatii Bibliei ( a V.T.), asa este?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s