Despre rugaciune

„Acum Rugaciunea a ajuns la moda. Unii cred ca Rugaciunea este Nirvana si o rostesc fara sa cugete la nimic altceva, pentru a se linisti. Incearca sa se roage si ajung sa-i doara capul. Rostesc Rugaciunea de parca ar fi niste ceasuri. Ce, noi suntem ceasuri? Tic-tac, tic-tac. Facand astfel, nu se vor dezbraca de omul cel vechi. Sa rostim Rugaciunea cu simtire. Recunoasterea greselilor noastre are multa insemnatate pentru Hristos. Aceasta ne cere El. Numai sa nu ne pierdem nadejdea in El.

Scopul nostru nu este acela de a dobandi rugaciunea neincetata, ci de a ne dezbraca de omul cel vechi. Sa ne interiorizam mai mult, sa ne cunoastem pe noi insine, sa ne nevoim sa indepartam patimile. Iar atunci cand le descoperim, sa cerem ajutorul lui Dumnezeu. Si astfel ne obisnuim sa ne rugam neincetat. Sa nu incercam sa dobandim Rugaciunea in chip mecanic.

Sa nu ne ingreunam sa rostim Rugaciunea. Hristos primeste sa vorbeasca cu noi neincetat, iar noi sa ramanem nepasatori? Ori de cate ori vorbeste (se roaga) cineva cu Hristos, nu se caieste pentru aceasta.” – Cuviosul Paisie Aghioritul.

Reclame

5 răspunsuri la „Despre rugaciune

 1. Ştii ce admir eu cel mai mult la un om? Blândeţea! Nu isteţimea, nu înţelepciunea, nu bunătatea, nu toleranţa…Blândeţea aceea care îţi arată din priviri că ai greşit, fără să-ţi spună nimic-nimic. Aşa era bunica…Mă rog, mă rog azi ca bunica să fie …pe-un picior de rai.

 2. „Poarta spre Dumnezeu este credinta, iar forma prin care se intra la Dumnezeu e rugaciunea.
  Rugaciunea este singura manifestare a omului prin care acesta poate lua contact cu Dumnezeu.
  Gandita crestin, rugaciunea ne arata ca umilinta inalta, iar nu coboara pe om.”

  Petre Tutea

 3. Budismul este cu adevarat o religie a instrainarii, in timp ce crestinismul este o apropiere evidenta de Dumnezeu. Cel putin asa stiu eu din cate am mai citit/trait/interesat. Oricum, da, religiile mari de genul catolicism si ortodoxism pot fi acuzate de o instrainare de Dumnezeu prin dogma, institutie si invatatii sai. Insa nu este asa… cel putin eu nu vad asta. Sincer ma pot ruga la Dumnezeu fara sa fie nevoie sa merg la Biserica. Cine a adus aceasta acuzatie? protestantismul, mai exact Martin Luther in cele 95 teze ale sale si din pacate s-au mentinut in gandirea unora, continuand sa afirme ca ortodoxismul/catolicismul este o religie a instrainarii. Nu este…
  De aceea a aparut lutheranismul si calvinismul, de a realiza o mai mare apropiere Dumnezeu-om, fara intermediari.
  Din punctul meu de vedere, nici lutheranismul, nici catolicismul si nici ortodoxismul nu imi impune un intermediar intre mine si Dumnezeu. Este o relatie necoordonata de nimeni. 🙂

 4. Initial Luther a vrut o apropriere de Ortodoxie, insa nu i-a iesit deloc. Din contra, s-a departat enorm. Protestantismul cu toate ramificatiile lui e indepartat enorm de Crestinismul primar. Luther trebuia sa stea in banca lui si sa faca penitenta, NU REFORMA! S-a trezit el mai cu mot sa spuna ce e bine si ce nu e ebine in catolicism.

 5. Nu o sa te acuz de reductionism dogmatic tocmai pentru simplul motiv ca de multe ori ma aflu in imposibilitatea de a mai raspunde intr-un domeniu care nu-mi apartine. Ceea ce am spus mai sus erau doar acele elemenete de „cultura” generala adunate pe parcursul vietii.
  Insa mi-a facut placere sa le rememorez 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s