Kierkegaard a intuit Discovery Channel

Multi oameni de spirit afirma ca Soren Kierkegaard, Friedrich Nietzsche si F.M. Dostoievsky au intuit ororile pe care le traim azi. Soren Kierkegaard a fost teolog si filozof danez. In anul 1841 isi sustine examenul pentru obtinerea titlului de Magister al Facultatii de Filozofie a Universitatii din Copenhaga prin prezentarea lucrarii Despre Conceptul de ironie, cu permanenta referire la Socrate. Aceasta capodopera a secolului al XIX-lea este tradusa pentru prima data in romana in Opere, Soren Kierkegaard, Humanitas 2006. Cine va citi cartea cu atentie va afla multe despre smecheriile pe care le folosesc azi agnosticii, ateii sau „corifeii libertatii” care ajung sa-si revendice atatea drepturi incat isi semneaza propria anulare. Iata numai un citat referitor la stiinta care pe mine m-a uluit:

Stiinta a ajuns astfel in vremea noastra in posesia unor atat de mari rezultate incat nu pare a fi lucru curat; nu numai patrunderea tainelor neamului omenesc, ci si secretele dumnezeirii sunt oferite spre vanzare la un pret atat de mic incat totul pare dubios. In bucuria noastra asupra realizarilor din epoca noastra, am uitat ca o realizare e lipsita de valoare daca nu e redobandita de tine insuti* (*aluzie la dictonul lui Goethe spus de Mephisto in Faust II: „Ce-ai mostenit de la stramosii tai / Redobandeste, spre a stapani”), p. 438.

Pai nu iti vine acum, citindu-l pe Kierkegaard, sa plangi ca un dobitoc pentru niste descreierati blasfemiatori ca James Cameron si Simcha Jacobovici („Mormantul pierdut al lui Iisus”) care pretind ca fac stiinta cand de fapt ei fac pseudostiinta? Kierkegaard a intuit pseudostiinta Discovery Channel. Noi mai avem destul spirit ca sa mai intuim ceva?

Reclame

7 răspunsuri la „Kierkegaard a intuit Discovery Channel

 1. E un fapt. Mass media au devenit tot mai acessibile. Discovery e exemplul perfect. Pe net poti citi gratis „aproape tot”. Te minte de te rupe? E altă poveste. Nu e despre Discovery. Logica mass media e mult mai tristă. Dacă te uţi la tv prea mult, devi dependent. E ca şi cum ai afla azi că tutunul e cancerigen. Dar de ce nu renunta toti la fumat?
  Nimic nou sub soare. Dar cand vezi incotro se indreapta societatea, parca te-ai orpi pe loc in drum şi sa te tot gandesti. E despre de ce parte a baricadei te afli. Esti cel care da, cel care primeste, sau esti spectatorul?

 2. Sunt spectatorul unui film de groaza. Regizorii nu sunt prosti, ci destepti. In schimb cumparatorul (consumatorul) e prostit de seducatorul destept. 🙂 Cumparatorul consuma groaza pt. ca vede ceva seducator in ea. 🙂 „Estetica uratului” e la moda azi. Cand nu putem sa traim poetic, trebuie sa facem ceva ca sa ne vada lumea, nu? 🙂 Vorba lui Kierkegaard – „a trai cu adevarat poetic inseamna fi religios”.

 3. Kierkegaard a intuit Discovery Channel… Dostoievski a intuit comunismul… etc 🙂 cate intuitii nu s-au materializat? am ajuns la concluzia ca omenirea si-a atins intr-o oarecare masura capacitatea de dezvoltare a mentalului… acum tot ce ramane este sa urmam ciclul… un urcus si un coboras 🙂

 4. Vai de stiinta fara constiinta si as continua cu vai de forma fara fond. Avea dreptate Maiorescu cand afirma emergenta formei fara fond si incercarea acestuia de a o eradica. Poate atunci totul era doar un mimetism care in final a condus la dezvoltare… insa acum? mai avem un Maiorescu care sa ridice probleme? mai avem oare oameni de cultura care ne pot ghida sa iesim din impas?

 5. pt domnul Ilie Catrinoiu:
  1. Kirkegaard afirma ca: „Cine trăieşte artistic trăieşte mereu doar clipa prezentă.” si nu “a trai cu adevarat poetic inseamna fi religios”.
  2. ateii nu „folosesc smecherii” si nu isi „revendica drepturi”, ci pur si simplu vor sa fie lasati in pace…. de ce un parinte atotiubitor si atotiertator ne lasa sa cadem in focurile iadului pt ca nu am respectat 10 reguli pe care nici macar sfintii nu pot sa le respecte?
  decat sa cred intr-o astfel de „iubire” dogmatica, mai bine ma bucur pur si simplu de viata si de frumusetea naturii incercand sa am cat mai multa grija de mediu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s