Liberalii si conservatorii – mahalaua politicii

O definite buna geniala a liberalismului:

Liberalii de pretutindeni sunt iubitori de forme frumoase, de fraze şi de formule de senzatie, filantropi nesocotiti, considerand progresul omenirii ca o fapta a vointii individuale, iar nu ca un rezultat firesc al mersului omenirii prin scurgerea vremilor; asa sunt toti liberalii, şi cand zicem liberali, voim sa intelegem aci pe liberalii cinstiti, nascuti liberali, cari gandesc stramb si lucreaza astfel dupa temperamentul lor şi dupa cum ii taie capul, iar nicidecum nu vrem sa intelegem pe liberalii necinstiti, facuti liberali, cari gandesc limpede, dar lucreaza rau pentru interesul lor si dupa cum ii imping poftele si patimile lor, cum bunioara, in micul Paris al Orientului lucreaza vestitul campion al desmostenitilor, marele mag al republicei universale, d. C. A. Rosetti. – I. -L. Caragiale, Scrieri politice.

Cineva spunea intr-o carte ca teroarea comunista a ucis liberalul autentic, adica omul nascut liberal. Avem, deci, azi in Romania liberalul fabricat, facut, etichetat cu termen de valabilitate pe frunte – asta e liberalul necinstit care lucreaza pentru interesul si poftele lui, dupa patimile lui, dupa cum spunea Caragiale mai sus. Nu seamana izbitor cu Calin Popescu Tariceanu, Dinu Patriciu, Crin Antonescu, Adrian Cioroianu? Nu sunt ei marii magi ai republicii universale – dictatura parlamentara? Mai sa fie, ce ironie a istoriei!!!… termen de valabilitate pe frunte…

Sau…

Domnilor, dupa ultimele evenimente, dupa clocotirea produsa de imprudenta puerila şi de încapatanarea sterila, statistica ne da cifra pozitiva a cate partide avem in tara. Avem trei:

Unul conservator-reactionar: seful stie ori nu stie ce vrea; partidul nu stie nimic si nici gandeste sa stie ce vrea seful (mare ilaritate, ovatiuni). 🙂

Al doilea, partidul liberal: partidul stie ce vrea; seful nu stie deloc ce vrea partidul, şi, dupa cum se vede, nici nu-i prea trebue sa stie (mare ilaritate, ovaţiuni furtunoase). 🙂

In fine, al treilea partid, partidul viitorului, care stie ce vrea el si ce vrea seful, care sef stie si el ce vrea si stie ce vrea si partidul. Acesta este partidul nostru, partidul conservator-democrat (ovaţiuni prelungite, aclamaţiuni). -I. -L. Caragiale, Scrieri politice.

Partidul viitorului seamana izbitor cu tineretul… cu PD. Hei, normal ca si socialistii sunt mahalaua politicii, dar in vremea lui Caragiale nu prea erau prin Romania!

Reclame

5 răspunsuri la „Liberalii si conservatorii – mahalaua politicii

 1. “Partidul viitorului seamana izbitor cu tineretul… cu PD”
  Jalnic… si dezgustator… Cuvinte de tanar activist de partid exaltat. Daca viitorul este rezervat unor mahalagii semialfabetizati de genul “Marinelu”, sau unor slugi penibile de tipul Boc-si-Poc ori unor “parasute” gen elena udrea, mai bine parasim Romania.
  Natiune maturizata politic inseamna natiune ce crede in institutii ale statului (si are grija ca aceste institutii sa aiba puteri BINE DELIMITATE), nu in nu-stiu-ce personaj politic aparent mesianic (pentru Vetutele si Ionii din “bobor”), “mare salvator al neamului si mare luptator impotriva coruptiei” (ar fi bine sa inceapa cu el insusi “lupta” asta…).

 2. Tzepes, eu ma refeream la momentul de fata. La momentul de fata nu este o alegere mai buna. Poate peste 8-10 ani va fi posibil altceva. Nu am spus ca sunt partizan 100& PD, dar in momentul de fata e cea mai buna alegere. Asta e parerea mea. Cu cine vrei? Cu PSD? In nici un caz. PNL? Astia au facut jocurile lui Iliescu, deci si-au scris singuri disparitia din politica romaneasca. PC? Vomit! PRM? Sunt nebuni astia!
  Poate UDMR?….. 🙂

  A fi neutru nu e o solutie!

  Stai calm. Nu sunt activist de partid. Sunt un cetatean cu drept de vot al unei tari care se vrea a fi democratica 🙂 Bafta!

 3. Gabi, eu sunt de acord ca toate partidele au reminiscente comuniste, insa nu cred ca PD intrece la acest capitol PSD, PRM sau PC. Vacaraoiu si-a pus consilieri din ministrii lui Ceausescu. E incedibil! In plus, PLD reprezinta cat de cat ideea de liberalism (cand spun Liberalism ma gandesc la liberalismul autentic, adica la cel care e si conservator, nu la cel influentat de socialismul Revolutiei Franceze – liberalismul de stanga sau libertarianism, cel care face ravagii azi in Occidentul „progresist”) in Romania. Ma refer la oamenii pe care ii are. PNL-ul lui Tariceanu s-a dat cu PSD; consulul roman din partea PNL in Spania a declarata acum cateva saptamani ca PNL a fost dintotdeauna cu PSD si ca au vrut mereu o alianta cu PSD. Incedibil!!!!!!!

  In ceea ce priveste doctrina PD, aceasta tinde spre o politica de dreapta, crestin-democrata (impreuna cu PLD), chiar daca in trecut PD-ul a fost mai aproape de PSD, „socialismul stiintific” (cum ii place domnului Iliescu sa spuna) Asa ca eu tot la PD-PLD raman deocamdata. O zi buna 🙂

 4. Pingback: Despre politica de acum | Bogdan Pantoc·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s