Sf. Augustin, paradigme

„Nu fi desert, o, suflete al meu, si nu deveni surd la urechea inimii din cauza zgomotului desertaciunii tale. Iata unde se afla binele: acolo unde se simte gustul adevarului. In adancul inimii se afla, dar inima s-a indepartat de El. O, voi, tradatori ai cauzei celei bune, intorceti-va la inima voastra si lipiti-va cu sufletul de Cel Care v-a facut. […] Linistea nu se afla acolo unde o cautati voi. Voi cautati viata fericita intru imparatia mortii? Ea nu este acolo. Caci, in ce fel ar putea sa existe viata fericita acolo unde nici macar viata nu este? […] Sa se duca si sa fuga din fata Ta toti cei nelinistiti si cei nedrepti. Tu ii vezi si le distingi bine umbrele si iata ca umbrele lor sunt frumoase, dar ei sunt urati. […] Intrucat ei nu stiu ca Tu Te afli peste tot, nu stiu ca Tu esti singurul prezent chiar si in fiinta celor care se indeparteaza de Tine. Sa se intoarca, asadar, si sa Te caute pe Tine, fiindca Tu nu ai parasit creatura Ta, asa cum ei au parasit pe Creatorul lor.” – Sfantul Augustin, Confesiuni.

Reclame

3 răspunsuri la „Sf. Augustin, paradigme

  1. „In adancul inimii se afla, dar inima s-a indepartat de El.” – omul est e o fiinta autocentrifuga (!?). ce sentinta…

  2. Cand a scris Confesiunile, Augustin era deja convertit la crestinism. Insa in acest pasaj el vorbeste despre perioada de tinerete in care era in cautari. Aici nu era inca crestin, ci facea parte din secta maniheilor. El isi da seama ca in vremea cand el era maniheist, Dumnezeu ii batea in inima, dar el nu-L vedea. Cum spune Hristos: „Iată, Eu stau la uşă şi bat; de va auzi cineva glasul Meu şi va deschide uşa, voi intra la el şi voi cina cu el şi el cu Mine.” (Apocalipsa 3:20). Augustin, aici fiind inca maniheu, nu-si deschidea usa inimii. Mai apoi avea sa isi dea seama de asta si scrie aceste pasaje. Isi da seama ca in acea perioada el fugea de Dumnezeu, adica „inima s-a indepartat de El”.

  3. Mult adevar in aceste spuse! Daca am deschide ochii si am reusi sa urmam aceste „paradigme”, atunci sfarsitul ar deveni o incununare a virtutii…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s