Metoda vs. esenta

N-am inteles niciodata de ce oamenii se opresc filistin la metoda. Pluteste in aer un pragmatism ce vrea sa o termine cu esenta lucrurilor. El se foloseste doar de metoda, care, in tocmai esenta ei, nu e rea, numai ca atunci cand omul priveste monocolor realitatea, metoda exclude esenta la care se poate ajunge ulterior. M-am gandit mult la asta si mi-am dat seama ca e pernicioasa metoda de a te opri la metoda. Ajungem sa nu mai intelegem mesajul esential al unor ganditori daca ne oprim la metoda. Nu ne mai intelegem nici propria viata. De pilda, a-i citi pe Platon sau Descartes si a spune ca ma intereseaza doar metoda lor, se rateaza din start mesajul metafizic, cazandu-se in rationalismul pragmatic. E ca si cum as spune ca atunci cand mananc o ciocolata, nu ma intereseaza gustul ei (esenta), ci felul in care o desfac de ambalaj (metoda). E ca si cum ai spune ca in relatia mea cu o fata frumoasa si desteapta, nu ma intereseaza iubirea ce ne leaga (esenta), ci felul in care cred eu ca pot sa ajung mai repede la iubirea ei si, astfel, sa o dezbrac mai repede (metoda). Pluteste in aer acest pragmatism demonic al actiunilor noastre. Suntem mereu cu picioarele pe pamant si cu capul in nori, caci asta inseamna sa fii pragmatic, sa te opresti la metoda. Cred ca e mai bine pentru noi daca trecem dincolo de metoda spre esenta pentru a fi cu picioarele pe pamant si cu capul in cer, nu in nori. Prefer metafizica lucrurilor, nu rationalismul lor.

Reclame

2 răspunsuri la „Metoda vs. esenta

  1. ce mi se pare cel mai fain e ca daca metoda trebuie urmata atunci cand vorbim de lucruri practice (e bine sa nu incerci sa revolutionezi metoda de a deschide ciocolata prin incalzire sau rotopercutare, ca se duce dracului esenta), oamenii o urmeaza mai ales atunci cand e vorba de metafizica, uitand ca terenul e strict personal si nu permite retete exhaustive de lucru. urmare (de ex) : o minimalizare extrema a iubirii (via „10 retete ca sa-l bagi in patul tau”), a nevoii umane de singuratatii („10 metode sa nu te plictisesti”), a religiei („10 gadgeturi cool de care nu tre’ sa te lipsesti : 1. cruce de aur 2. un budha mic pe noptiera 3. matanii etc.”

    de altfel, nici in zona practicului, urmarea metodei nu e decat pentru cei „normali”. orice revolutie stiintifica inseamna in primul rand datul cu tifla metodei, metodelor preexistente

  2. Silviu, este foarte buna remarca ta. Nu am vrut sa mai continui cu retele despre metoda din lumea metafizicii pe care le gasim in toate revistele si peste tot la TV. Ai observat bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s