Transfigurare

Trebuie sa ne transfiguram. Trebuie sa ne educam gandirea sa opereze in spiritul antichitatii tarzii, in spiritul crestinismului primar. Numai atunci vom putea sa facem „autopsia” neo-paganismului contemporan si sa judecam „valorile” contemporaneitatii la adevarata lor non-valoare. Cu jumatati de masura vom fi doar pe jumatate oameni. Traim intr-un prezent incert pentru a avea un viitor sumbru atata vreme cat cele mai inalte spirite ale trecutului raman ignorate sub praf. Cea mai mare blasfemie pe care o aud zilnic suna imperativ: „Gandeste pozitiv!” La ce sa gandesc pozitiv? La ce bun sa gandesc pozitiv? Mi se porunceste sa gandesc pozitiv. Inseamna ca trebuie sa ascult de cineva. Dar eu devin grav si interogatoriu: cine imi spune sa gandesc pozitiv? Vreau sa stiu cine imi spune sa gandesc pozitiv ca sa stiu daca acel cineva merita ascultarea mea. Si toate raspunsurile sunt abstracte pentru ca acel cineva nu este cineva, ci este ceva, ceva de genul unei idei, filozofii sau unui concept sec. Sa gandesti pozitiv inseamna sa crezi in iluzii si mai apoi sa mori in utopii, adica sa mori fara sa fi realizat nimic in persoana ta din simplul motiv ca ai gandit pozitiv intr-o idee, nu intr-o Persoana. Daca viitorul va fi populat de aceste generatii dupa generatii ce gandesc pozitiv, atunci lumea va deveni o celula moarta tinuta in perfuzii de doctorii stiintei. Iar celulele moarte nu se mai regenereaza decat prin minuni. Va fi nevoie atunci de o minune care sa regenereze lumea. Transfigurare. Trebuie sa ne transfiguram. Ca sa ne transfiguram trebuie sa ne modificam modul de a gandi, iar ca sa ne schimbam modul de a gandi trebuie sa ne mutam in alta logica, in logica traditiei sau logica naturala.

Reclame

6 răspunsuri la „Transfigurare

 1. Da. Ceea ce nu stiu mercenarii viitorului e ca transfigurarea in sine este o minune, deci vor scapa de perfuzii doar cei care mai cred in minuni. 🙂 Inevitabil, transfigurarea va veni. Pentru unii va fi ucigatoare, pentru altii va fi eliberatoare.

 2. Sa ti se spuna sa gandesti pozitiv nu e chiar blasfemie… Problema e ca de cele mai multe ori cei care iti spun sa gandesti pozitiv habar nu au ce efecte are gandirea pozitiva in *realitate*.

  „Sa gandesti pozitiv inseamna sa crezi in iluzii si mai apoi sa mori in utopii.” Ai perfecta dreptate. Dar ai dreptate doar in cadrul vietii tale, nu generaliza ideea.

  Fiecare gand creeaza anumite emotii care ii corespund si vointa este convinsa – de catre emotii – ca o actiune relevanta este necesara. Daca iti poti reinnoi mintea sau schimba atitudinea iti poti schimba cursul vietii. Este legat de procesul prin care noi oamenii luam decizii.

  Probabil ca blasfemia la care te referi tu este acel „wishful thinking” prezent in filosofiile New Age.

  Oricum, toata problema e relativa la persoana.

 3. Exact, exact, „wishful thinking”, New Age. Eu nu generalizez ideea, dar cred ca ideea asta se generalizeaza de la sine atat vreme cat societatea de consum devine un loc comun unde indivizii sunt chemati sa sacralizeze secunda si sa aneantizeze memoria pentru a-si atinge „fericirea”. Vara asta a trebuit sa ma mai sochez inca o data (de parca nu era suficient pana acum de cate ori m-am socat) de tortura psihica administrata tinerilor prin discoteci. Sub slogane de genul „Love is in the air, Love is everywhere” se propaga toata perversitatea sexuala si incrancenarea psihica. Daca nu te saruti cu o persoana de acelasi sex , daca nu alergi dupa prezervativele pe care le arunca DJ-ul sau daca nu te dezbraci in fata multimii inseamna ca nu stii ce e iubirea. Pe mine m-au socat adolescentii astia.Si faza e ca asta nu se intampla numai in orasele mari sau numai pe litoral, ci in majoritatea discotecile. (Sa nu fiu rau si sa zic ca in toate).

  Nu vreau sa ma gandesc cum va arata viitorul (peste 50-100 de ani) atunci cand generatii dupa generatii vor fi asa. Problema e ca fenomenul asta e in extindere, se duce o adevarata „cultura” in sensul asta. Nu intereseaza pe mineni ca tinerii aia poate nu ajung la 30 pentru ca se sinucid din cauza ca au „iubit” prea mult. Ei gandesc pozitiv mereu, sunt fericiti…

 4. Nu vorbi de viitor. De fiecare data cand aud pe cineva (nu pe tine, ci un lache de politician, om de marketing sau mai stiu eu ce aberant) vorbind peste viitor ma intreb ca un bou: „Care viitor? Dar mai exista viitorul?”

  Nu stim. Viitorul nu este implacabil. Viitorul nu este obiectiv. Sau e tot atat de putin predictibil ca drumul de dincolo de prapastie. Poate exista, nu zic, dar avem in fata noastra un hau si-am fi stupizi sa ne concentram la ceea ce este dincolo de adanc.

  Da, ai dreptate. Trebuie refacute traseele de gandire corecte. Trebuie indepartata zgura newspeak-ului. Trebuie sa ne raportam la reperele reale, cele din textele sacre. Altfel suntem niste mascarici, niste gaunosi, niste fiinte fragile in fata oricarui atac al destinului. Trebuie sa ne uitam peste gard, la hindusi, la budisti, la musulmani, adica exact la cei pe care modernitatea nu-i pacaleste, la cei care toaca propaganda Vestului asa cum vaca toata nutretul, cu precizie si fara entuziasm stupid…

 5. Ai dreptate. Trebuie sa ne uitam si la celelalte traditii religioase, exact opusul a ceea ce se pretinde a fi multiculturalismul anti-occidental si uniformizator. Departe de spiritul crestin aceasta utopie de a neglija religiile lumii si de a le uniformiza printr-un sincretism prostesc. Eram pesimist cand am scris postul asta. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s