Apostolul de azi. Prolog la Frica si Cutremur

Apostolul de azi e revigorant pentru contemporaneitate: „Căci scris este: „Pierde-voi înţelepciunea înţelepţilor şi ştiinţa celor învăţaţi voi nimici-o”. Unde este înţeleptul? Unde e cărturarul? Unde e intrebatorul (cercetatorul sau filozoful) acestui veac? Caci n-a dovedit Dumnezeu nebună înţelepciunea lumii acesteia? Căci de vreme ce întru înţelepciunea lui Dumnezeu lumea n-a cunoscut prin înţelepciune pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu să mântuiască pe cei ce cred prin nebunia propovăduirii. Fiindcă şi iudeii cer minuni, iar elinii caută înţelepciune.” (I Corinteni 8:18-22).

La Isaia 29:14 se mai spune acelasi lucru: „De aceea voi face pentru poporul acesta minuni fără seamăn. Înţelepciunea celor înţelepţi se va pierde şi isteţimea celor isteţi va pieri .”

Inseamna ca intre minune si intelepciune e o diferenta, deoarece la intelepciunea acestei lumi se ajunge printr-un acces de ratiune (rationalism), iar la minune se ajunge printr-un acces de credinta (misticism). Credinta si rationalismulalfa si omega. Se va dezvolta aceasta antinomie in Frica si cutremur de Soren Kierkegaard. Voi reveni in curand cu o recenzie asupra cartii.

Anunțuri

2 răspunsuri la „Apostolul de azi. Prolog la Frica si Cutremur

  1. cartea asta se citeste cu „Crima si pedeapsa” – Dostoievski, si „credinta si cunoastere” de Derrida… registre diferite…dar se completeaza reciproc…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s