Virtutile est-europenilor

In aceasta postare vreau sa le amintesc snobilor si frustratilor ca Europa de Est nu e „curul Europei”. Pentru cei care cred ca Ortodoxia nu a oferit si nu ofera valori Europei, am a le spune doua lucruri mari si late:

 1. Primul mileniu crestin a stat sub unitatea credintei crestine. Bun! Din al doilea mileniu, mai exact dupa Schisma din 1054, apar dezastrele in civilizatia Europeana. Paginile negre ale civilizatiei Europene, ce nu reprezinta caracteristicile unei civilizatii superioare, sunt: inchizitia, indulgentele, rationalizarea si secularizarea credintei, rasismul, fascismul, nazismul si holocaustul evreilor, nihilismul, comunismul (sa nu uitam ca Manifestul Partidului Comunist este creatia mintilor occidentale, chiar daca s-a aplicat in estul Europei), cele doua razboaie mondiale – aceste dezastre ale Europei nu au fost nici pe departe creatia est-europenilor ortodocsi. Din pacate pentru occidentali, geniile lor culturale au cam omorat oameni…
 2. Din contra, chintesenta civilizatiei europene provine din Bizantul Ortodox. Celebrul Drept Roman cu care se mandreste intreaga Europa, nu s-a pastrat in locul sau de nastere, ci in Bizantul imparatului Justinian, sub ingrijirea caruia a fost alcatuit renumitul Corpus Juris Civilis, imbunatatit cu ajutorul Novellae-lor intr-o maniera crestina. Acest Corpus a fost tradus in limba greaca si publicat in mai multe volume sub forma pretioaselor Basilicale si a altor colectii de legi, fiind astfel transmis in toata Europa si aplicat la ortodocsi chiar in timpul stapanirii otomane!!!!!!

Asadar, sa fie clar pentru toata suflarea ca radacinile culturale si spirituale ale Europei Occidentale sa afla in Ortodoxie. De ce am scris aceasta postare? Ca sa mai astampar putin mandria prosteasca a occidentalilor si sa mai imblanzesc elanul lipsit de ratiune al romanilor obsedati de occident, al celor ce rumega paie spunand prin tot felul de reviste „culturale” ca Ortodoxia strica democratia Europei. Niste lichele!

Reclame

4 răspunsuri la „Virtutile est-europenilor

 1. Vezi ca despre Inchizitie s-au spus vrute si nevrute. Mai ales verzi si uscate. E un capitol de istorie redactat de invingatori, adica de protestanti si de atei.

  Ceva informatii autentice pot fi gasite la Joseph de Maistre, mare catolic despre care nici Biserica Romano-Catolica nu vrea sa-si aminteasca azi (exista un institut care poarta numele lui Jacques Maritain, neotomistul de stanga, dar nu si unul care sa poarte numele acestui monarhist de dreapta).

  Vezi, spre lamurire, fisa pe care am redactat-o la http://elkorg-projects.blogspot.com/2006/05/joseph-de-maistre-scrisorile-unui_26.html

  E un breviar de idei, un soi de notat de lectura mai esentializata, in romaneste. Proto-breviarul in franceza ar fi la http://elkorg-projects.blogspot.com/2006/03/joseph-de-maistre-lettres-un.html

  Te poti convinge si singur ca Inchizitia nu a fost nici pe departe ceea ce trece astazi. Mai mult decat atat, timpurile de azi, in care oficial Adevarul a disparut fiind inlocuit cu rentabilitatea si pragmatismul (sau adevarurile consensuale despre care vorbeste Habermas), sunt absolut jalnice fata de epoca in care exista un tribunal care detinea de certitudini metafizice si se ocupa cu restabilirea ortodoxiei doctrinare…

  P.S. In linii mari sunt de acord cu ceea ce ai scris. Da, ortodoxia rasariteana nu este un lucru de rusine. Dar nici catolicismul. Cand vor intelege cei mai multi dintre ortodocsi ca atat Apusul cat si Rasaritul crestinismului sunt corecte?

 2. Si Apusul si Rasaritul sunt corecte, dar eu ma referam tocmai la acei oameni (cei care nu sunt nici ortodocsi, nici catolici, nici protestanti, sunt atei sau agnostici) care nu ar da doi bani pe estul Europei pentru a lua in brate tot ce vine din Occident. Ei mereu o dau cu inchizitia, etc. pe care o interpreteaza dupa gustul lor.

 3. poate e totusi cam mult sa spui ca preceptele Manifestului doar s-au aplicat, si nu au fost si elaborate in Rusia. Insamantarea s-a produs pe un sol foaaaarte fertil.

 4. Au fost elaborate si in Rusia fertila la comunism :-). Dar au dreptate si rusii anti-comunisti cand spun ca a venit din afara comunismul. Stalin era si el georgian iubitor de Karl Marx. Dar la nenea Lenin nu mai au ce sa spuna, era rus in sange saracul, desi corcitura din sange multinational… 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s