Despre om

Omul este prin definitie un pustnic. Oricat de mult zbiara globalismul sa-l „civilizeze” si sa-l „up-dateze” pe om intru on-line, omul tot un pustnic ramane prin definitie. Cand devii on-line atunci esti game over. Nietzsche a vazut bine ce a vazut, dar a incurcat subiectul mortii: nu Dumnezeu a murit, ci omul. Game over se aplica numai in on-line, nu si in on-life. In on-life se aplica numai open game. Mereu numai open game in on-life. Din cauza asta omul e prin definite un pustnic. In on-life omul actioneaza conform cu supranatura sa: se refugiaza intr-o iubire sfasietor de arzatoare, intr-o biblioteca vesnic impunatoare, intr-o credinta mereu innoitoare si intr-o biserica atotrevelatoare. Asta inseamna numai open game, niciodata game over. In on-life, nu in on-line.

 

In on-line omul e game over pentru ca nu se poate refugia. Refugiul defineste omul ca fiind pustnic in conformitate nu cu natura sa, ci cu supranatura sa. In on-line, omul fiind in conformitate cu natura sa, el actioneaza in perimetrul ingradirii, marginirii si organizarii sociale: actioneaza intr-o tristete instinctuala, intr-o plictiseala viscerala si intr-o sexualitate dogmatica si excrementiala.

 

Aforismul care mi-a tras un pumn in fata este si teza acestor randuri: „Dragostea si iertarea nu sunt naturale” – N. Steinhardt, Jurnalul fericirii.

Anunțuri

3 răspunsuri la „Despre om

  1. Daca tot ai amintit de Nietzsche, parerea mea este ca te inseli. Dumnezeul atator veacuri, de pe buzele clerului, a murit in secolul XX, iar N. avea dreptate. Iar permanenta auto-depasire a omului – ceea ce e genial la N., de la care s-a inspirat de altfel si Berdiaev – este mereu actuala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s