Romania in UE

Religia in Uniunea Europeana. Romania e cea mai religioasa dintre tari. Sursa: Viziuni crestine, Wikipedia.
[Click pe imagine pentru marire]655px-europe_belief_in_god.png

Reclame

7 răspunsuri la „Romania in UE

 1. Sunt multi necrestini ce practica crestinismul….
  Oricum studiul respectiv e destul de vechi si nu stiu cat se mai potriveste cu situatia actuala fiinda lucrurile se schimba repede…

 2. Eu cred ca nu exista necrestini care practica crestinismul. Cine practica crestinismul e crestin. Poate unii il aplica cu o traire mai mare, altii cu o traire mai mica, dar il practica si unii si altii.

  In plus, cei care nu il aplica deloc ( nu aplica cultul, nu se duc la biserica, nu se roaga, etc.) si se declara atei, daca vor avea ceva in cap si vor trai o viata morala, vor observa ca practica crestinismul, dar nu vor sa recunoasca. E dovada de lasitate si ingustime de judecata. Asta e alta problema.

  O viata ce se vrea a fi normala, frumoasa si morala nu poate iesi din datele crestinismului.

 3. Sa inteleg ca morala nu exista decat in masura in care este derivata din crestinism? Impresia mea e ca in Romania mare parte din credinciosi sunt de fapt simpli actori care joaca in piesa eventualei lor mantuiri…

 4. Morala nu este sub patent creştin, Moromete. Singurul lucru pe care îl dă creştinismul moralei este veşnicia. De aceea morala nu poate ieşi din date creştinismului. Devine finită, pieritoare, deci fără sens, doar morala ancorată în veşnicie are sens pentru că are consecinţe eterne.

  Cei mai mulţi creştini pe care îi cunosc sunt sinceri, dar cu ochii semideschişi. Şi da, Shakespeare are dreptate, lumea e o scenă, iar parafraza ta e pe cât de drăguţă, pe atât de nefundamentată

  @Ion, fără să ştiu exact data, sunt de părere că studiul nu este deloc vechi, 2005 pare să fie data lui. Harta se referă nu la practicare ci la declaraţia de credinţă.
  Iar situaţia credinţei în România este neschimbată fundamental de secole. Sunt sigur că nu sunt schimbări mari. Suntem aceiaşi, fluturăm credinţa dar nu avem puterea să ne schimbăm viaţa în acord cu ea.
  Creştinismul nu poate fi practicat de necreştini, să fim realişti, abia de-l practică creştinii.

 5. De cateva zile am venit de la un Youth Exchange(proiect UE) din insulele Canare unde am formulat alte proiecte euroepene si cateva amendamente constitutionale.
  Unul din Europarlamentarii Spaniei spunea ca problema noastra a romanilor e nationalismul si ca UE vrea sa ne elibere de acesta conceptie.
  In Praga am vazut o arborescenta de biserici, mai ceva ca pe la noi.
  Depinde care sunt caracteristicile unei tari religioase.Pt ca exista religiosi nominali si religiosi practicanti.Stim cu toti spre care parte a balantei e inclinarea romanilor si europenilor postmoderni.

 6. ihtys, sunt tare curios ce intelegea spaniolul prin „nationalism”. Sper ca nu ne considera fanatici religiosi. Si mai sper ca europarlamentarul nu considera crestinismul o piedica si o buba ce trebuie desfiintata pentru ca europeanul sa se spiritualizeze.

  Romania nu e in niciun caz o tara de fanatici religiosi.

 7. Nationalismul este problema Europei. E concept nascut din „luminile” occidentului.
  Îmi amintesc cu câtă înţelepciune îmi tinea predici un italian la un Congres în Roma despre cât de rasisşti suntm cu ţiganii. Avea dreptate, ei nu sunt doar cu ţiganii… Dar mai bine să nu învăţam astea de la ei.
  Occidentul are probleme de naţionalism, xenofobie şi rasism cum noi n-am cunoscut vreodată.
  Nu-i nevoie de exemple, priviţi atentatele đi conflictele postbelice pe temă naţionalistă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s