Despre multiculturalism si asa zisul „sat global”

de Dan Ungureanu in Dilema Veche:

 1. În Hérouxville e interzisă arderea femeilor de vii în public
 2. Oamenii din Quebec şi problema lor de identitate
 3. Drepturi ale omului, legi, tradiții, religii
Problema nu se pune de ce musulmanul are cutumele lui, de ce evreul are cutumele lui, de ce crestinul are cutumele lui, de ce ateul (nu mai) are cutumele lui, de ce indianul are cutumele lui. Problema se pune de ce trebuie sa ingramadim toate civilizatiile pe un metru patrat? De ce umanitatea trebuie sa devina atat de mica incat omul sa nu mai incapa in ea? Ni se spune ca pentru pace. Dar ce ni se ofera nu e pace. Din contra, lucrurile se inrautatesc. Lumea e prea diversa ca sa poata fi concentrata uniform si controlata de Big Brother. „Unitatea in diversitate” inseamna in primul rand limita si granitaEu sunt aici, Tu esti acolo pentru ca suntem diferiti, dar in acelasi timp uniti prin limita care deseneaza si da contur respectarii intimitatii fiecaruia; numai astfel dialectica Eu-Tu devine unificatoare. Nu poti sa multumesti toata Terra de la pupitrul unui guvern al Noii Ordini Mondiale. E utopie si crima; nu din exterior, ci din interiorul legii umane imperfecte, din interiorul asa zisei „comunitati” formate artificial – si nu istoric (istoria presupune un soi de asimilare pe care Noua Ordine Mondiala o ignora), din interiorul „satului global”. Multiculturalismul ignora istoria; ignora asimilarea culturilor prin aceea ca propune o intalnire fortata si obligatorie sub hegemonia legii. Unde mai e libertatea omului in acest context social-determinist?
Reclame

5 răspunsuri la „Despre multiculturalism si asa zisul „sat global”

 1. exact cum un peste nu poate sti ce presupune oceanul , nici tu nu poti sti ce presupune istoria. Poti sa inaintezi toate justificarile din lume si ele iti vor fi returnate exact asa cum le-ai trimis.Ce vreau sa spun este ca denota o mare lipsa de modestie sa crezi ca poti sa stii ce presupune istoria.

 2. O, da , controlul si manipularea omului se doreste. Ce tamp am putut sa fiu cu intrebarea ultima. Chiar asta uitasem! Ar trebui sa se interzica rostirea cuvantului Libertate de pe buzele stricatilor ce apar pe sticla non-stop. Cat de imprudent am putut sa fiu. Libertatea e un bine prea mare pentru o multime de nerecunoscatori. Libertatea e insuportabila, e grea, e imposibila. Imposibila, da! Crestinismul e imposibil din cauza asta e perfect. Omul liber face imposibilul posibil – asta e crestinul.

  Ar trebui „arestati” toti acesti impostori ce fac gargara pe buze cu cuvantul Libertate!

  nezt, sa iti spun ca eram intr-o zi superba de vara, cerul era de un albastru cristalin, stateam pe marginea unui dig impins adanc in mare. Priveam in apa si vedeam pestisori printre stanci ce gravitau nevrotic in jurul altor pesti mai mari. „Cat neastampar si cata pofta de viata la acesti pesti!” , mi-am spus. In compania mea era si o fata draguta ea din fire. Si stii de ce mi-am dat seama? Ca nu am vocatie pentru calugarie, ca nu trebuie sa fiu modest. Dar asta nu e tot. Stii de ce mi-am mai dat seama? Ca nici calugarul din manastire nu trebuie sa fie modest. Daca unii se lauda cu mercantilismul lor, atunci eu ma laud spiritualitatea in care incerc sa ma inscriu. Omul trebuie sa isi etaleze opulenta spirituala si incomoda vulgului materialist si dialectic. Ce inseamna? Inseamna sa sfidezi legile coruptibile, sa iesi din sclavia legii ca sa fii liber, nu anarhic, ci ordonat. Inseamna sa sfidezi orice ordine prestabilita, inseamna sa faci istoria care niciodata nu va fi scrisa in carti, ci va trece nescrisa de nimeni, dar transmisibila peste veacuri. Nu stiu sigur ce presupune istoria, dar stiu sigur ce nu presupune: nu presupune camuflarea si artificiul estetic. „Hai sa dam mana ca sa ne vada vulgul” – asta nu admite istoria, fie ea scrisa sau nescrisa.

 3. exact asta am spus: nu poti sa stii ce presupune istoria pentru simplul fapt ca istoria este VIITOARE. Sa faci istoria care nu va fi scrisa niciodata in carti e singurul lucru consemnat in evolutia AUTENTICITATII…da,ai dreptate poti fi perfectibil intr-o exponentialitate a haosului.

 4. …sa faci cultura,sa creezi,sa lasi ceva in urma,este treaba noastra a scriitorilor…creatorilor de arta in genere..ceea ce duce automat la identificarea clara a natiunii in care traim ,asa ca nu vom putea fi amestecati in aceeasi”troaca”niciodata,oricat ar incerca cine incearca aceasta subjugare mascata…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s