Va rog sa ma iertati, domnule Cezar Paul-Badescu! (1)

Stiti, Socrate poseda foarte bine o tehnica prin care reusea sa iasa pentru inceput din nestiinta. Fiind intemeietorul dialecticii, Socrate spunea asa: eu nu stiu nimic, tu nu stii nimic, deci hai sa dialogam ca sa stim ceva. Sa plecam cu totii de la acest principiu si va fi bine; vom fi capabili sa formam o civilizatie mult mai spirituala decat cea din prezent care este o civilizatie a kitsch-ului si a click-ului. Sa nu imi spuneti ca Socrate nu a recunoscut zeii recunoscuti de stat pentru ca era ateu. Socrate nu era ateu. Nu i-a recunoscut pentru ca nu stia principiul divinului, dar noi, cei ce il stim, mai avem vreo scuza? Ironia ce insoteste mesajul anti-religios nu este deloc vestita ironie socratica, ci este cel mult ironia subiectului care si-a dinamitat ratiunea. Cine traieste in timpul teofanic e obligat sa predice Binele pentru ca sa fie liber, altminteri devine instrument de manipulare.

Va intrebati oare ce e o civilizatie a kitsch-ului si a click-ului. Sa va spun. In urma cu vreo 7-8 luni faceam un comentariu pe evz.ro la o stire in care se prezenta o dama din Franta ce promova feminismul in forma lui cea mai anti-umana. Dama de Paris voia sa convinga umanitatea ca, vezi Doamne, a fi femeie si a naste copii e oribil, inuman. Copiii sunt emblema umilintei, factorul negativ din viata unei femei. Propunerea femeii: femeile din lume sa nu mai nasca copii ca sa duca o viata mult mai buna si fericita. Intr-un comentariu la informatie spuneam ceva despre ideologia mortii de sorginte multiculturalista, ateista, feminista, etc. Vine un humanist si imi spune ca sunt „nebun”, ca nu ne trebuie religie, ca ne trebuie internet si calculatoare ca sa ne invatam copiii sa stea pe ele. Imi pare rau ca nu dau de acea informatie. O caut de doua luni, dar nu dau de ea in arhiva evz.ro (nici nu mai stiu care era titlul).

As vrea sa operam mai mult asupra problemei. Datele civilizatiei kitsch-ului sunt urmatoarele: mai bine sa cunoastem maximul lucrurilor neesentiale decat minimul lucrurilor esentiale. Pentru omul-click, e mai important sa cunoasca ceea ce este neesential. La ce duce aceasta castrare a cunoasterii? Omul se reduce astfel la a rata constant esenta vietii, iar cel care rateaza esenta tare a vietii se numeste prin antonomaza ratat. A rata esenta vietii sau a fi un ratat inseamna a crede ca Binele e produsul ratiunii, or, Binele nu este produsul ratiunii, ci este insasi esenta tare a Sacrului. Orice om ce cunoaste minimul lucrurilor esentiale va poate confirma acest adevar.

Lupta nu se da nici pe bloguri, nici pe filmulete de pe YouTube, nici pe alte cai de comunicare. Lupta se da in sufletul omului; acolo, in profunzimile lui, omul e martorul plictisului, martorul propriei drame, iubiri, nefericiri, ratari, etc.

Ca sa nu plictisesc cititorul, voi afisa in continuare doua texte la care eu tin foarte mult si, cu aceasta ocazie, ma bucur ca le pot afisa. Cine crede ca a vazut bine filmuletul postat de dumneavoastra, acela nu a vazut dincolo de un simplu filmulet; acela va rata esenta tare a Sacrului si va „filozofa” in nestiinta pe seama unui filmulet. Insa acela care nu a vazut bine filmuletul deoarece a refuzat sa-l vada pana la sfarsit, ramanand orbit de ceea ce a vazut dincolo de un filmulet, acela nu a ratat esenta tare a Sacrului.

Vom ajunge si noi sa sustinem cu surle si trambite pe activistii ateismului extremist de dragul „libertatii” si „tolerantei”, vom ajunge sa le savuram „toleranta” mesajului – „If Jesus returns kill him again”, asa cum se intampla prin America. Nu pentru libertate, ci pentru libertinaj. Nu e acelasi lucru…

-va urma-

Reclame

2 răspunsuri la „Va rog sa ma iertati, domnule Cezar Paul-Badescu! (1)

  1. cu respect.
    mai frate. lasa-i. nu e vorba de Hristos in clip. e oricine altceva dar nu e Hristos. simplu.
    ” Ceci n’est pas une pipe”
    trebuie sa fii pregatit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s