Dezbatere despre homosexualitate: Mihail Neamtu si Costi Rogozanu

Dezbatere despre homosexualitate intre Mihail Neamtu si Costi Rogozanu. Mihail Neamtu are dreptate, evident. La un moment dat, Rogozanu dispare din discutie. Evident, nu mai avea ce sa spuna, nu mai avea argumente…

„Libertatea nu este un drept, libertatea este un risc”. – Denis de Rougemont, Partea Diavolului.

Din aceeasi categorie, vezi si O ipoteza a dezradacinarii.

P.S. „Nu vad cu ce ne-ar deranja daca ar afla copiii ca homosexualitatea exista, inainte sa afle la orele de religie ca homosexualii trebuie pedepsiti.” – Rogozanu. Domnul Rogozanu cred ca chiulea la orele de religie din scoala primara… Sa imi spuna si mie unde zice religia ca homosexualii trebuiesc pedepsiti.

Mihail Neamtu 15-Apr-2008 14:45
LEGĂTURA ÎNTRE GENERAŢII & FUTUROLOGIE

„Am stabilit că nu trebuie să fii gay pentru a primi un certificat de creativitate, după cum nici heterosexualitatea în sine nu te face virtuos.

Totuşi, din punct de vedere social homosexualii fac parte din comunitatea care, privilegiind prezentul, tăgăduieşte „principiul făgăduinţei.” Fără întâlnirea dintre bărbat şi femeie nu poţi vorbi despre dăinuirea peste timp a unor idealuri, slujite prin solidaritate de zeci de generaţii. Pentru homosexualii religioşi, figura patriarhului Avraam şi arborele lui Iesei sunt pedanterii narative perfect inutile.

Prin recursul grăbit la eprubetă, ei neagă taina germinaţiei naturale şi principiul seminal al vieţii celebrat în memoria poporului Israel. Fără asistenţa in vitro, lesbienele nu pot trăi, prin chiar datele firii, emoţia unei sarcini ori suferinţa plină de bucurie a naşterii de prunci. Doar prin adopţie, homosexualul poate ajunge tată sau bunic, mamă ori mătuşă.

Dacă această stilistică s-ar generaliza la scară universală, umanitatea ar cunoaşte implozia demografică înaintea crizei ecologice planetare. Pentru comunităţile care, având un ideal transcendent, vor să reziste prin reproducere trecerii timpului, prozelitismul homosexual este deci o invitaţie la suicid colectiv. În acest punct, exerciţiile de imaginaţie futurologică pot totuşi conta.” – Mihail Neamtu.

Mihail Neamtu 15-Apr-2008 15:31
„RELIGIA: PERSPECTIVA CREŞTINĂ
Încerc o ultimă contribuţie tematică, sper nu prea „academică”, dar nici în doi peri. Cum vede creştonismul tradiţional această practică?

Ştim că atât Biserica ortodoxă cât şi cea catolică definesc homosexualitatea drept sodomie. Canoanele, astăzi atât de dispreţuite, socot această practică un „păcat împotriva firii”.

Un asemenea „limbaj ofensator” nu poate fi pesemne acceptat de cei care refuză atât o teologie naturală („povestea” lui Adam şi Eva) cât şi ideea revelaţiei unui Dumnezeu personal în istoria umanităţii.

Creştinismul pleacă de la acest postulat al universalităţii chemării omului spre lumină şi adevăr, fără să confunde păcatul (o moarte anticipată) cu păcătosul (care dă mai departe lupta). Părinţii Bisericii fac adesea distincţia între caracterul generic al naturii umane (logos physeos) chemată la comuniunea veşnică de iubire cu Dumnezeu, profilul particular al fiecărei persoane (hypostasis), liberă prin aceea că poartă în sine chipul divin; şi, în sfârşit, actele individuale (energeia) ale fiecărui om, care înclină spre virtute sau fărădelege în funcţie de ţeluri, educaţie şi aşezare lăuntrică.

În perspectiva acestei antropologii, nici negarea, nici clamarea isterică a sexualităţii (care ne înrudeşte morfologic şi filogenetic cu animalele), ci doar transfigurarea acesteia ne face liberi. Este căsătoria o modalitate de depăşire a egoismului/narcisismului sexual?”. – Mihail Neamtu.

Mihail Neamtu 15-Apr-2008 15:41
„Experienţa mea în Germania
gno (15-Apr-2008 15:29)
despre argumente
Dle Rogozanu,
nu vreau sa deviem inspre ironii bibliografice.Daca v-am dat impresia asta, imi
Şi eu am avut un şoc similar la Muenchen în 2001, când în faţa primăriei şi la doi paşi de biserica Marienskirche vedeai cupluri homo încinse într-un mozol sălbatec, ziua în amiaza mare… Să-mi fie iertată expresia, dar copiii din preajmă ca şi adulţii timizi, ultimii bavarezi conservatori, se uitau cu stupoare şi tăceau îngroziţi, temători să nu fie consideraţi nazişti pentru un biet apel la decenţă.

Sper ca viitori studenţi la filozofie să nu facă rapid etimologia lui Epicur şi să creadă că e vorba de pederastie…” – Mihail Neamtu.

Mihail Neamtu 15-Apr-2008 16:08
„ESTE DUMNEZEU HOMOFOB?
De ce atâta austeritate când vine vorba de religie? De ce atâtea exigenţe? Pentru că, o spun cu toată convingerea, Evanghelia nutreşte pentru fiecare dintre noi visul purităţii, la fel de greu de obţinut în cazul celor înclinaţi către castitate, spre heterosexualitate ori pentru homosexualitate.

Abordarea tradiţiei răsăritene este marcată de o preocupare terapeutică, iar nu de condamnarea juridică. Contează vindecarea iar nu ostracizarea.

Pentru cei care refuză această logică a verticalităţii este greu de oferit un răspuns rapid la întrebarea „totuşi, de ce acest rigorism?”

Rămâne la fel de dificil să înţelegi din perspectivă sceptic-atee construcţia relaţiei heterosexuale în orizontul iubirii monogame. Aici, autoritatea Sfintelor Scripturi şi a tradiţiei patristice nu se negociază. Citite inteligent şi fără rea intenţie, izvoarele creştinismului apostolic ne arată faptul că Dumnezeu nu este homofob atacând sodomia, aşa cum nu este misogin condamnând prostituţia.

Dumnezeul Bibliei rămâne doar gelos: nu numai pe portretul lui Dorian Gray, ci şi pe oricare zei străini capabili să ne ia în posesie.” – Mihail Neamtu.

Ioan T. Morar 15-Apr-2008 16:26
am fost discriminat
Jeff333 (15-Apr-2008 16:13)
„Parada ochelaristilor
Si daca cumva veti fi ddat afara pentru ca sunteti ochelarist, si daca cumva
Stimabile, am fost discriminat ca ochelarist. Am fost discriminat si ca om scund. Nu m-au primit in nationala de baschet. Am fost discriminat si ca lipsit de auz muzical si fara voce: nu m-au primit in formatia de jazz a Centrului Universitar Timisoara, cind eram student. Am fost discriminat ca roman: nu m-au facut cetatean american. Am fost discriminat ca barbat: nu am fost lasat la toaleta femeilor! Daca viata noastra se compune numai din discriminari, daca numai astea conteaza, e trist. Eu vreau sa traiesc intr-o lume in care criteriul orientarii sexuale sa fie ultimul dintre criterii. Mai multa discretie va duce la mai mult respect. Poate e paradoxal, dar asa cred eu.” – Ioan T. Morar. 🙂
Mihail Neamtu 15-Apr-2008 16:41
„Paradoxul stângist
Justinian (15-Apr-2008 16:28)
Jeff333
alaturarea musulman homosexual este fortata si falsa, in acelasi timp

musulmanii se pot exprima liber

Adesea, întâlneşti stângişti care trec cu vederea înverşunările islamiştilor – ale iranienilor, să spunem – dar sunt plini de obidă faţă de societăţile tradiţional creştine din Occident. Să nu uităm: Ahmadinejad a fost invitat la Columbia University şi atacat de studenţi mai ales pe subiectul homosexualităţii din Iran, în timp ce armamentul nuclear devenea un detaliu anodin al discuţiei. Evident, asta nu înseamnă că vizita Papei în SUA nu va fi întâmpinată cu ostilitate de activişti îmbrăcaţi în prezervative, etc.

În Europa, anumite confesiuni creştine au ajuns să accepte homosexualitatea – tacit sau explicit. Luteranii liberali şi anglicanii (numiţi episcopalieni în SUA) au promovat acestă agendă fără rezerve, cei din urmă fiind încurajaţi de arhiepiscopul Rowan Williams (devenit celebru nu prin studiile pe Arie, ci prin declaraţiile despre Sharia).

Întrebarea mea pentru Costi Rogozanu (dacă mai este pe fir) şi pentru forumişti: cum vă explicaţi că acele confesiuni liberale care „cedează” agendei Gay & Lesbian se descompun rapid, îşi pierd aderenţii şi dispar efectiv din peisajul sociologiei religiei, în timp ce curentele conservatoare (catolicii, ortodocşii, inclusiv Souther-Baptist, în SUA, faţă de care am rezervele mele) rămân bine reprezentaţi numeric, politic şi social? Un mic eseu despre secularizare s-ar putea scrie, cred, chiar plecând de la acest subiect. Heraclius, ce părere ai? ” – Mihail Neamtu.

Reclame

Un răspuns la „Dezbatere despre homosexualitate: Mihail Neamtu si Costi Rogozanu

  1. Mda, Rogozanu vorbeste de-a dreptul prostii. Auzi, cica ne plangem de corectitudine politica, dar nici macar nu avem asa ceva in Romania. Parca-l si vad pe Ahmadinejad spunand cu stupoare „Homosexuals? We do not have homosexuals in Iran.” Cam asa si cu Rogozanu care uita de locurile din facultati rezervate minoritatilor sau de bursa locurilor de munca facuta special pentru aceleasi minoritati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s