Una pentru Bush si neoconservatori

„The Bush Doctrine is democratic imperialism. This will bleed, bankrupt and isolate this republic. This overthrows the wisdom of the Founding Fathers about what America should be all about.”Where the Right Went Wrong by Pat Buchanan.
La noi in Romania, citatul trebuie adresat neoconilor de la Idei in Dialog – Patapievici, Tismaneanu, Traian Radu Ungureanu, Avramescu Catalin, Baconsky si altor specimene care cred in imperialismul democratic.
Anunțuri

2 răspunsuri la „Una pentru Bush si neoconservatori

  1. Neoconii romani ce graviteaza in jurul revistei „Idei in dialog” sunt niste falsi conservatori. Daca ar fi sa-i catalogam, li s-ar potrivi eticheta de stangisti temperati. Precum stangistii sunt animati de un neoiacobinism desantat – termenul „neoiacobinism” a fost lansat de Claes G. Ryan in „America the Virtuous. The Crisis of Democracy and the Quest for Empire”. Noii iacobini carpato-dunareni ar vrea sa inlocuiasca Romania, tara nascuta in urma unui proces istoric indelungat, cu o inginerie sociala și culturala bazata pe principii universaliste. Ca niste vajnici iacobini din timpul Revoluției franceze, domnii Patapievici, Tismaneanu si grupul lor cred ca o ordine sociala si politica buna isi are sursa intr-o gandire elitista anistorica si in principii abstracte, „rationale”. Pentru ei Romania traditionala fie nu mai exista, fie e o baltă cu apă stătută. In maniera neoconilor americani, neoconservatorii romani se fac propagandistii unui universalism ideologic intolerant care se confunda cu globalismul impus de capitalismul financiar monopolist si ideologiile multiculturale. Neoconii de la „Idei in dialog ” ca si stangistii multiculturalistii ai „Observatorului cultural” se pretind aparatori ai „valorilor occidentale”. Nimeni nu se intreaba insa ce fel de Occident apara acesti domni. Nu cumva Occidentul traditiei iacobine si democratismul postmodern, o doctrina (neoiacobina) prin care neoconii isi justifica nevoia lor trotskista de a „revolutiona” intreaga planeta? Le spun neoconilor romani – si poate domnul Ilie Catrinoiu le va mai reaminti din cand in cand pe acest blog – ca veritabilul conservatorism inseamna respect , dragoste si responsabilitate fata de aproape, incepand cu propriul tau „eu”, familia, neamul, prietenii, continuand apoi cu satul, regiunea si tara ta. Sa le reamintim neoconilor damboviteni ca preocuparea conservatorilor traditionali fata de relatiile si problemele concrete ale existentei zilnice nu inseamna „provincialism” si „necivilizatie” ci autonomie si descentralizare. Cand insa te preocupa in abstract soarta lumii, nu-i de mirare ca doar „puterea centrala” ti se pare concreta si apetisanta.

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Adevaruri ascunse (Noutati 12 septembrie)·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s