Alexandre Schmemann, Euharistia

„Putem spune fara exagerare ca traim intr-o epoca ingrozitoare si periculoasa din punct de vedere spiritual. Este ingrozitoare nu numai din cauza urii, a divizarii, a sangelui. Inainte de toate este ingrozitoare pentru ca se inteteste din ce in ce rascoala impotriva lui Dumnezeu si a imparatiei Lui. Din nou, nu Dumnezeu ci omul a devenit masura tuturor lucrurilor; din nou, nu credinta ci ideologia si utopia au ajuns sa defineasca starea spirituala a lumii. Crestinismul apusean, la un moment dat, a acceptat parca aceasta perspectiva: aproape concomitent, au aparut „teologia eliberarii„, problemele economice, politice, psihologice, care au inlocuit vederea crestina a lumii, cea de slujire a lui Dumnezeu. In toata lumea misuna calugarite, teologi, ierarhi care pretind – in numele lui Dumnezeu? – anumite drepturi, apara avorturile si intervertirile, si toate pe seama pacii, a intelegerii si a unirii tuturor intr-o unitate.”

Alexandre Schmemann, noiembrie 1983, New York

Reclame

2 răspunsuri la „Alexandre Schmemann, Euharistia

  1. E reusita, intr-adevar. Mie mi-a sters toate „teoriile” liturgice pe care le invatasem din „teologia scolara”. E diferenta mare intre ce se preda in seminariile si facultatile de teologie din Romania despre Euharistie, liturgica, Biserica, etc. si ceea ce spune Schmemman.

    Mi-am dat seama ca mai multe falsuri scolare am invatat in 9 ani de teologie decat TEOLOGIE ADEVARATA. Trist, dar adevarat.

    I-ai citit si Jurnalul? Am auzit ca merita si Jurnalul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s