Imperialismul rus?

Vladimir Tismaneanu scrie in Evenimentul Zilei despre renasterea imperialismului rus. Mai multi comentatori au scris in ultima vreme despre „renasterea Rusiei” ca forta economica, militara, etc.. Nu cred in asemenea scenarii de manipulare dintr-un singur motiv: Rusia nu are niciun interes sa inceapa un razboi cu SUA si, deci, cu NATO.

Dar SUA au vreun interes sa inceapa razboi cu Rusia? Cu siguranta ca au daca imperialismul trotkist al neoconilor de la American Enterprise Institute isi va spune iarasi cuvantul. Nu inteleg din ce barca a conservatorismului pretinde Tismaneanu ca se trage. Caci spre uimirea lui, si doctrina Bush tot imperialista e, iar nationalismul economic al Rusiei lui Putin nu are nimic in comun cu izolationismul lui Stalin.

De ce nu a criticat Tismaneanu razboiul injust dus de americani in Kosovo pentru ca sa poata acum sa deschida cu demnitate gura? De ce nu critica Tismaneanu politica imperialista a Americii care vine in contradictie cu propria ei Constitutie? Sau unii nu stiu sa vada decat crimele facute de bolsevici pana acum 20 de ani, pe cand crimele neoconservatorilor trec neobservate din motiv ca sunt facute in prezent. Are dreptate Tismaneanu: e mult mai usor sa vezi cu claritate istoria dupa 20 de ani de la moartea bestiei rosii si e mult mai greu sa vezi demonul contemporan cu tine. Pentru asta iti trebuie putin spirit liber; putina detasare.

Cand Bush se razboieste cu „islamofascismul” fara sa prinda niciun „islamofascist”, intra in Iraq fara sa demonstreze ca Iraqul detine arme nucleare si ameninta Iranul de aceleasi minciuni cu care a amenintat si Iraqul pentru ca apoi America sa intre in criza economica, normal ca te intrebi daca conservatorii nostri din Romania care il sustin pe Bush sunt conservatori sau neosocialisti (neoliberali). Si te mai intrebi si daca nu cumva actuala „elita” de „dreapta” din Romania saboteaza conservatorismul autentic.

Reclame

7 răspunsuri la „Imperialismul rus?

  1. De ce exista acest embargo informational asupra spatiului rusesc? Nu se stie nimic. Nu se vrea sa se afle felul in care traiesc rusii, si traiesc din ce in ce mai bine. Educatia este de varf , economic sunt solizi, spiritual sunt decenti. Exista o frica a occidentului, de altfel istorica, fata de alternativa ruseasca ( nu sovietica, care e tot occidentala, nu?).

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Stare de urgenta (Noutati 1 octombrie 2008)·

  3. baiete esti naiv, urmaresti stirile pe ziarele internationale, ai mai citi vreo carte buna si nu doar fitzuici?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s