Intelectuali de debara

De ce sunt intelectualii lasi? In ultimul timp s-au petrecut in Romania cateva accidente civice la care intelectualii „de dreapta” ar fi trebuit sa reactioneze. Cel putin asta simte un om simplu si cu bun-simt. Care sunt aceste accidente civice? Primul este noul guvern FSN format in toamna; el arata ca in momentul de fata Romania nu are niciun politician cu Principii, intelectualii din mainstream fiind cealalta fata a aceleasi minciuni. Al doilea accident este colonizarea fiintei umane de catre tehnologie prin cipuri biometrice.

Ei, intelectualii „de dreapta”, acei oameni inzestrati cu „spirit critic”, ar fi trebuit sa reactioneze la aceste accidente sociale. Dar nu au reactionat. Nici macar nu au tacut. Mai mult, au fost de acord, s-au conformat si au justificat aceste accidente ca facand parte din „progresul” democratic al Romaniei. „Progresul” democratic al Romaniei, tranzitia si integrarea in Uniunea Europeana – acestea sunt temele predilecte ale intelectualului „de dreapta”. Irealitatile, iluziile si umbrele il preocupa pe intelectualul roman.

Ca de 20 de ani avem plutocratie in loc de democratie, progresism in loc de conservatorism, lichelism in loc de onoare, tehnoglobalism in loc de localism, oligarhie in loc de economie si moderatie in loc de radicalitate – nu-l intereseaza pe intelectualul nostru.

Totusi, de unde provine lasitatea intelectualilor? Conformarea lor la standardele mondializarii si servilismul lor in fata Marilor Puteri – de unde provin ele?

Una dintre cele mai mari idei lansate in spatiul cultural autohton din ultimii 70 de ani e cea a lui Mircea Platon conform careia comunismul ne-a occidentalizat, adica ne-a rationalizat si ne-a urbanizat atat cat era necesar pentru a ne dinamita, a ne dezradacina si a ne aliena. Sondezi bine aceasta idee si exorcizezi elita globalista „de dreapta” postcomunista.

Elita globalista „de dreapta”, cea care a mutat centrul politicii in socialismul fabian al lui Barack Obama, adora foarte mult neocomunismul din Romania. Fara neocomunism si, deci, fara comunism in sine, ea nu ar putea trai. Ce vrea ea de la noi si noi nu ii putem da? Aflandu-se in posteritatea lui Ion Iliescu de la care a invatat virtutile moderatiei, elita vrea si mai multa urbanizare, rationalizare, dezradacinare, tehnologizare si alienare. Stim deja ca personalism conservator/crestin nu vrea. Pe semne ca personalismul strica planurile de rationalizare si tehnologizare, de urbanizare si alienare.

De pilda, pentru a observa mai bine cauza lasitatii intelectualului roman „de dreapta”, e necesar sa urmarim cu atentie discursul sau in care vom identifica ramasitele comunismului. Mereu il aud la radio pe dl Catalin Avramescu vorbind despre „problemele” pe care le are cultura romana. Intrebare pentru cititor: oare comunismul face parte din cultura romana? Oare comunismul a fost determinat de cultura romana?

Diferenta dintre intelectualul globalist/postcomunist si oricare intelectual localist de dinaintea comunismului e ca ultimul nu a considerat niciodata ca are o „problema” cultura romana. De ce? Pentru ca intelectualul interbelic credea in cultura romana distincta fata de oricare alta cultura, in timp de intelectualul globalist nu mai crede in nicio cultura deoarece globalismul reprezinta stergerea diferentierilor culturale si nivelarea culturilor intr-o magma informa, adica moartea culturilor.

Autodeterminarea si autoguvernarea sunt puncte de sprijin in viata unei culturi. Dar intelectualul de azi nu mai poarta nicio admiratie pentru autodeterminare si autoguvernare. Conformismul lui genereaza un monstru: autotransformarea culturii. Compromisul cu comunistii si renuntarea la principii au facut din intelectual un las setat si sedat de catre putere. Nu puterea, ci autoritatea este tinta lui care trebuie exterminata cat mai repede si eficient.

E ridicol sa te pretinzi de dreapta, apoi sa scrii in favoarea cipurilor biometrice pentru ca in final sa primesti aplauze la TV din partea activistilor Internationalei Socialiste din Romania si sa fii blamat de catre conservatorul din provincie. E ridicol. Intelectualul „de dreapta” a colaborat si colaboreaza in continuare, in mod indirect pe calea tehnologiei, cu marxismul cultural, cu corectitudinea politica. Alianta dintre marxism si progresul tehnologic a facut ca dreapta politica si culturala sa isi nege caracterul localist, provincial si traditionalist. Daca vrea sa nu dispara definitiv din istorie, dreapta trebuie sa renunte la mitul neutralitatii tehnologiei. Se pare insa ca intelectualul „de dreapta”, adanc inregimentat in sistem, nu intelege acest adevar. De aici lasitatea si lipsa unei critici coerente din partea „elitei”. Din contra, oportunismul si logica accidentata sunt reperele intelectualului postmodern.

Tehnoglobalismul a anihilat autodeterminarea si autoguvernarea culturilor creand autotransformarea culturilor in clisee propagandistice si discursuri sterile fara greutate si autoritate locala si traditionala. Lasitatea elitelor globaliste rezulta din lipsa unor recuperari, a unor restaurari. Recuperarea curajului lui Eminescu de a critica necrutator derapajele Partidul Conservator se impune astazi; recuperarea curajului lui Steinhardt de a critica corporatiile transnationale, curajului lui Noica de a-l respecta pe taran sau curajului lui Bernea de a fi simplu si de a nu se considera un „elitist” in fata „vulgului”.

Numai asa intelectualul ar putea fi curajos si numai asa ar putea el sa-si scoata degetele din priza tehnoglobalismului.

––-

Articol publicat in revista Origini, SUA.

2 răspunsuri la „Intelectuali de debara

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Revolutie la Chisinau - violente si blocare totala a comunicatiilor (Noutati 7 aprilie 2009)·

  2. Pingback: Intelectuali de debara | Secolul 21 ~ 21st Century·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s