Interviu excelent cu Mircea Platon

Interviu cu Mircea Platon relizat de Paul Siladi pentru revista Tabor. O mostra de eruditie.

Fac aici o paranteza pentru a preciza ca si în România luptele ideologice curente ar trebui purtate, de exemplu, nu în termenii unei dezbateri pro sau antilegionare, s i nici în cei ai vechii dispute dintre România literara si Luceafarul, dintre modernisti si protocronisti, ci în termenii României de azi. Or, din pacate, observam ca în România se practica pe scara larga „reductia la fascism” sau la „antioccidentalism”. Oricine critica establishmentul e fascist sau antioccidental. Si asta probabil din cauza ca, pe scena politica si ideologica de azi, se confrunta în esenta comunistii nationali cu cei internationalisti. Si unii si altii încearca sa recupereze ce e „bun” din comunism: unii recupereaza internationalismul, „antifascismul” si antipatriarhalismul, altii recupereaza „securitatea nationala” si protocronismul. Pentru unii, orice „antifascist” e un democrat si orice anticomunist e un fascist, iar pentru altii orice democrat e antinational. Ai de ales între o dictatura a ideologului globalizant si tirania tortionarului neaos.

Reclame

8 răspunsuri la „Interviu excelent cu Mircea Platon

 1. Mircea Platon continua traditia intelectualului istoric roman. Aminteste de Culianu insa in domeniu diferit de aplicare a istoriei.

 2. Da. Dl profesor Tismaneanu deja a inceput „sa vada” fascisti in spatiul public din Romania. 🙂

  Citam:

  „Observ, si nu sunt singurul, ca s-au inmultit in spatiul public romanesc vocile cu discurs religios la suprafata, dar incapabile de minima civilitate. Grobieni care invoca Evanghelia, dar se scufunda in sectarisme pre-moderne. Mai observ si recurente, abia mascate puseuri antisemite. Personaje care se proclama depozitari unici ai traditiei dreptei conservatoare derapeaza alarmant in retorici fascistoide, culegind instantaneu aplauze din subteranele unei zone caracterizate prin cronicul deficit de rusine. Jurnalisti gata sa ofere retete mistice acolo unde e nevoie de civism, pudoare si urbanitate, devenind insa mitocani cind s-ar impune, dupa modelul unui Nicolae Steinhardt, arta politetei, etica obrazului intors sau macar 1% din valoarea iubirii (agape). Intr-un volum sobru, publicat recent, am intilnit citeva pagini serioase despre cei care dau mereu din copita in preajma aproapelui, dar invoca ipocrit un “sursum corda” de fatada. Iata de ce este utila demascarea resentimentarului de serviciu, a incremenitilor in proiecte veninoase si a dezorientatilor care uzurpa, si nu de azi sau ieri, forta si nobletea unor mari traditii si credinte religioase. (VT)”
  http://tismaneanu.wordpress.com/2009/04/30/pagini-despre-mitocanul-nervos-dar-pios/

  Cine nu e de acord cu neoconservatorismul, e fascist, sectar, tampit care nu e in stare sa inteleaga Evanghelia. Va intrebati de ce? Simplu: pentru ca ideologia neoconservatoare e mai presus decat crestinismul pentru acesti gnostici frustrati. E caracteristic acestui tip de intelectual-mare-preot-al-ideologiei-Big-Brother sa il invoce pe Steinhardt fara sa faca si fara sa predice el insusi ce a facut si ce a predicat Steinhardt. Steinhardt e bun sa fluture cu el in ochii prostilor care nu l-au citit pentru ca prostii care nu l-au citit nu stiu ca Steinhardt nu impartaseste deloc corporatismul, imperialismul, Big Brother, tehnologizarea fiintei umane, gigantismul. Steinhardt avea un cult pentru G.K Chesterton, pentru distributism, nu pentru corporatism financiar cum are Tismaneanu.

  In lipsa de argumente cu aderenta la traditia conservatorismului romanesc, profesorul Tismaneanu se complace sa fluture etichete gen „fascist”, „sectar” premodern si alte gratuitati care, in fata unui om cat de cat informat, il descalifica pe profesorul tismaneanu si il califica drept depasit in dezbaterea la zi de idei care se practica pe continentul nord-american. Pentru ca nu cred ca profesorul Tismaneanu l-ar face fascist pe profesorul Paul Gotfried.

  Prin atichete gen „fascist” aplicate conservatorismului romanesc, profesorul Tismaneanu nu face decat sa isi arate apartenenta sa juvenila la socialismul fabian (marxism reformat, globalism). Obama, politicianul de centru in viziunea lui Tismaneanu, e de fapt, marele eretic gnostic la care ar trebui sa se refere Tismaneanu in articolele sale despre mit su Evanghelie: http://www.takimag.com/sniperstower/article/obama_the_gnostic/
  Insa nu poate sa ne spuna nimic despre gnosticul Obama si despre anti-dogmatismul spiritualist al tehnologiei pentru ca el insusi e marele gnostic si, ca gnostic, trebuie sa te arati in fata dezinformatilor drept crestin.

  Tare regret ca nu se pot face comentarii pe blogul profesorului Tismaneanu. As fi avut onoarea unui dialog cu domnia sa.

 3. Bravo, Ilie, esti right on target. Cat despre Volodea, daca a ajuns sa-l citeze pe Neamtu in apararea sa, e grav.

 4. Pingback: Interviu excelent cu Mircea Platon | Secolul 21 ~ 21st Century·

 5. Da, asa e. Am spus ca vreau sa vina cineva cu ARGUMENTE ca sa polemizeze cu mine, nu cu aberatii.

  Guvernarea Constaninescu a fost dirijata din umbra de Iliescu. Cum va explicati faptul ca asa zisa „dreapta” politica nu castiga niciodata doua scrutine consecutive si ca mereu cand vine la putere se intampla un esec de proportii prin faptul ca sunt sabotati din interior? Simplu: nu e o dreapta adevarata, ci o dreapta plina de oameni de stanga infiltrati, atat la nivel politic, cat si la nivel intelectual in structurile de dreapta. Patapievici sa invete din istoria postcomunista ca dreapta singura a esuat din cauza compromisurilor pe care le fac oamenii de dreapta, nu din cauza electoratului care a votat cu dreapta de vreo 3 ori pana acum si dreapta asta nu a votat niciodata cu electoratul, ci cu interesul de clan.

 6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » AIUDUL… SI NOUL “AIUD” PLANETAR IN CONSTRUCTIE (Noutati bloguri 2-5 mai 2009)·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s