Sectarism premodern: gnosticus Tismaneanu

Dl profesor Tismaneanu deja a inceput “sa vada” fascisti in spatiul public din Romania.

Citam:

“Observ, si nu sunt singurul, ca s-au inmultit in spatiul public romanesc vocile cu discurs religios la suprafata, dar incapabile de minima civilitate. Grobieni care invoca Evanghelia, dar se scufunda in sectarisme pre-moderne. Mai observ si recurente, abia mascate puseuri antisemite. Personaje care se proclama depozitari unici ai traditiei dreptei conservatoare derapeaza alarmant in retorici fascistoide, culegind instantaneu aplauze din subteranele unei zone caracterizate prin cronicul deficit de rusine. Jurnalisti gata sa ofere retete mistice acolo unde e nevoie de civism, pudoare si urbanitate, devenind insa mitocani cind s-ar impune, dupa modelul unui Nicolae Steinhardt, arta politetei, etica obrazului intors sau macar 1% din valoarea iubirii (agape). Intr-un volum sobru, publicat recent, am intilnit citeva pagini serioase despre cei care dau mereu din copita in preajma aproapelui, dar invoca ipocrit un “sursum corda” de fatada. Iata de ce este utila demascarea resentimentarului de serviciu, a incremenitilor in proiecte veninoase si a dezorientatilor care uzurpa, si nu de azi sau ieri, forta si nobletea unor mari traditii si credinte religioase. (VT)”
http://tismaneanu.wordpress.com/2009/04/30/pagini-despre-mitocanul-nervos-dar-pios/

Cine nu e de acord cu neoconservatorismul, e fascist, sectar, tampit care nu e in stare sa inteleaga Evanghelia. Va intrebati de ce? Simplu: pentru ca ideologia neoconservatoare e mai presus decat crestinismul pentru acesti gnostici frustrati. E caracteristic acestui tip de intelectual-mare-preot-al-ideologiei-Big-Brother sa il invoce pe Steinhardt fara sa faca si fara sa predice el insusi ce a facut si ce a predicat Steinhardt. Steinhardt e bun sa fluture cu el in ochii fraierilor care nu l-au citit pentru ca fraierii care nu l-au citit nu stiu ca Steinhardt nu impartaseste deloc corporatismul, imperialismul, Big Brother, tehnologizarea fiintei umane, gigantismul. Steinhardt avea un cult pentru G.K Chesterton, pentru distributism, nu pentru corporatism financiar cum are Tismaneanu.

In lipsa de argumente cu aderenta la traditia conservatorismului romanesc, profesorul Tismaneanu se complace sa fluture etichete gen “fascist”, “sectar” premodern si alte gratuitati care, in fata unui om cat de cat informat, il descalifica pe profesorul Tismaneanu si il califica drept depasit in dezbaterea la zi de idei care se practica pe continentul nord-american. Pentru ca nu cred ca profesorul Tismaneanu l-ar face fascist pe profesorul Paul Gotfried.

Prin atichete gen “fascist” aplicate conservatorismului romanesc, profesorul Tismaneanu nu face decat sa isi arate apartenenta sa juvenila la socialismul fabian (marxism reformat, globalism). Obama (in revista Forbes , Jerry Bowyer arata ca Obama e socialist fabian), politicianul de centru in viziunea lui Tismaneanu, e de fapt, marele eretic gnostic la care ar trebui sa se refere Tismaneanu in articolele sale despre mit si Evanghelie: http://www.takimag.com/sniperstower/article/obama_the_gnostic/

Mai recomand si articolul excelent din revista The American Spectator semnat de George Neumayr, editor la Catholic World Report, despre asemanarile dintre terorismul islamic si liberalismul gnostic al lui Obama: http://spectator.org/archives/2009/04/08/obamas-unholy-war-against-chri.

Insa nu poate sa ne spuna nimic despre gnosticul Obama si despre anti-dogmatismul spiritualist al tehnologiei pentru ca el insusi e marele gnostic si, ca gnostic, trebuie sa te arati in fata dezinformatilor drept crestin. Arhontele Tismaneanu il contrazice pe Hans Jonas cand filosoful german spunea ca ajustarea tehnologica a fiintei umane e visul gnostic de a schimba fundamental lumea si natura umana? Deocamdata vedem ca arhontele Tismaneanu nu a ripostat la adresa ajustarii tehnologice a fiintei umane. Maine ni se vor pune cipuri in corp si acesti intelectuali-preoti-ai-erei-Big-Brother ne vor spune minciuni, cum ca statul trebuie sa ne apere de teroristi. Erezii spiritualiste, dom’ profesor! Una din caracteristicile totalitarismului modern e aceea ca omul trebuie sa se adapteze societatii. Dimpotriva, o societate libera e aceea in care societatea se adapteaza cerintelor persoanei umane.

Tare regret ca nu se pot face comentarii pe blogul profesorului Tismaneanu. As fi avut onoarea unui dialog cu domnia sa.

Reclame

4 răspunsuri la „Sectarism premodern: gnosticus Tismaneanu

 1. Pingback: Sectarism premodern: gnosticus Tismaneanu | Secolul 21 ~ 21st Century·

 2. iti doresc sa ramai cretin in continuare, iti sta bine!

  cand citesti prea mult Rene Guenon (un musulman) asa se intampla, o dai..in fasole si crezi ca faci cultura

  halal inteligenta, ai 2 neuroni si aia stingheri

  la mai multi..!

 3. Nu stiu daca ati observat dar, cu tot respectul, despre valoarea Evangheliei au ajuns sa vorbeasca necrestinii. Patapievici vorbeste undeva despre un Mare Studiu asupra Europei Crestine scris de … un necrestin, voce tare a culturii actuale. Pai ce sa zic eu, straniu, nu? Acum nu ca eu sunt vreun Avva Siluan dar nici sa ascult despre valoarea Evangheliei, despre Iisus, despre adevar si morala de la oricine. Ne departam cat mai mult de oamenii induhovniciti care, citeste Patericul Egiptean, erau ingroziti a exprima judecati de valoare asupra fratelui si asupra Domnului, judecand realul.
  Toti judecam, e corect. Dar sa judecam cu smerenie si nu cu certitudine teleologica.

 4. Sincer sa fiu, de doi ani zic sa ma apuc de Rene Guenon si nici azi nu m-am apucat de el. Domnule Bogdan, e adevarat ce spun despre Steinhardt sau nu e? E adevarat, nici Tismaneanu nu poate sa contrazica aceasta postare. Dupa cum vedeti, conservatorii americani spun ca Obama e socialist fabian, nu cum abereaza Tismaneanu in provincia Romania spunand ca e de centru, sau cum abereaza marxistii de la Dilema prin Sever Voinescu care vrea sa faca din Obama conducatorul unei noi era care nu inseamna nici schema Ponzi, dar nici America veche (visul american), nici el nu stie ce va fi Obama.

  De fapt, profesorul Tismaneanu vrea sa polemizeze, insa o face in termenii istorici din anii ’30 unde vede „fascisti”, „antisemiti”. Sa revina in anul 2009 ca e demodat, acum cand marxismul clasic e reformat in feminism, studii multiculturale, globalism.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s