Intelectualii nu vor sa dialogheze. Mihail Neamtu

Am facut un comentariu pe blogul doctorului in teologie Mihail Neamtu la postarea despre lansarea cartii „Dumnezeu la Bruxelles” in care spuneam asa:

Stimate domnule Neamtu,

Nu inteleg ce cauta doamna Monica Macovei la o lansare de carte cu titlul „Dumnezeu la Bruxelles” avand in vedere ca dumneaei face propaganda casatoriilor gay:

“Totusi, parada a primit autorizatie dupa un lobby intens din partea sustinatorilor drepturilor LGBT din toata lumea; de asemenea a avut suportul public oferit de Presedintele Traian Basescu si Ministrul Justitiei, Monica Macovei. ” http://gayfest.doresc.info/gayfest_2005.html

Sau ma rog, poate e prezenta la lansarea cartii „Apusul Occidentului nu a venit (inca)”. Eu zic ca a venit odata cu oameni precum Monica Macovei.

Cu respect,
I.C.

Eu doar puneam o intrebare la care asteptam un raspuns rational, nu sa fie sters. Dar comentariul a fost sters. Pentru ca doamna Monica Macovei face propaganda casatoriilor gay si in acelasi timp tine discursuri despre faptul ca „Apusul Occidentului nu a venit (inca)” sau despre „Dumnezeu la Bruxelles”. Nu stiu, ma intreb si eu, ca un ne-intelectual ce sunt – dar nu anti-intelectual – cum poate un om sa vorbeasca despre Occident si sa faca propaganda miscarilor relativiste si anti-crestine si, deci, anti-occidentale? Dar, mai ales, cum poate un doctor in teologie – Mihail Neamtu – sa sustina si sa legitimeze in ochii publicului persoane care militeaza pentru „drepturi gay”?

Sunt intrebari legitime la care intelectualii nostri nu vor sa raspunda. Oare un intelectual interbelic sau ante-comunist raspundea la astfel de intrebari? Sau legitima el in ochii publicului asemenea oameni precum Monica Macovei sau Cristian Preda care militeaza pentru „drepturi gay”? Totusi, vorbim despre intelectuali crestini, teologi……

–––––-

Acestia sunt intelectualii iresponsabili care fug de oameni normali si de intrebari legitime. Acestia sunt intelectualii care ajung la public pentru suportul lor neconditionat dat puterii, nu pentru ca ar avea vreo valoare sau vreo morala. Acestia sunt flecarii tranzitiei. Asta e autointitulata „elita” care sta de 20 de ani in mana Sistemului Ticalosit: Iliescu, Roman, Plesu, Manolescu, Patapievici, Neamtu, Liiceanu, Tismaneanu, Magureanu, Dinescu, Hurezeanu, Basescu, Boc, Udrea, Geoana, Tariceanu, Baconsky, Radu Duda, Monica Macovei, Emil Constantinescu, Cristian Preda, Traian Ungureanu, Crin Antonescu, Patriciu, etc.  – ei sunt Sistemul Ticalosit.

Votati-i ca sa va elibereze prin nihilism!

Reclame

22 de răspunsuri la „Intelectualii nu vor sa dialogheze. Mihail Neamtu

 1. Peste vreo 20 de ani se vor trezi din nou, pentru o secunda, romanii, isi vor da seama ce au facut, si apoi vor incepe sa se planga ca au fost trasi e sfoara. dar acum dorm linistiti.

 2. Mie imi este mila de acesti fratiori. Sunt legati prea strans unul de altul si toti de o IDEE. Nu mai au dileme, taie si spanzura peste tot. Daca se scufunda corabia ei, fiind atat de strans legati unii de altii, nu se vor putea elibera. Un intelectual valabil trebuie sa fie liber sa nu se lipeasca ca musca de kkt de o idee. Libertatea inimii si a spiritului vs. adeziunea dementa. Cam cum trebuie sa fie o atitudine de OM??? Dar ei au cazut in capcana. Fragilitatea spirituala de care dau dovada dedicandu-se unei PERFECTE SOLUTII ma ingrijoreaza.
  Cand un intelectual refuza dialogul este grav ( vezi si ca Tismaneanu are comentariile inchise). Este grav pentru ca el crede ca a ajuns la IDEAL, ca stie cum sa faca si ce sa faca si cand sa faca. Asta suna groaznic. Suna a RINOCERITA. Au devenit toti rinoceri. Nu mai faci diferenta intre unul si altul, toti gandesc la fel, final si intransigent. Pentru ca iubesc o IDEE care nu e libera si care nu poate oferi libertate. Au devenit dupa chipul acestei idei. Vazandu-i cum sunt ei ne facem o imagine clara despre ce ne paste in curand.
  Sa recitim Ionesco! Acolo sunt aratate clar detaliile care-l fac pe om rinocer.

 3. Domnilor, astia mint de ingheata apele inca de mici. Dl Duca se prezenta acum vreun an ca fiind greco-catolic (http://www.forum-catolic.cnet.ro/viewtopic.php?f=4&t=1097&start=60&st=0&sk=t&sd=a). Acum tot ii trage cu “noi, cei din BOR” si scrie ca ortodox. Intrebat daca e ortodox sau greco-catolic sau catolic, spune ca e “ortodox care incearca sa fie in deplina comuniune cu Roma”. Intelegem si noi ca dl Duca e un spirit deschis, ecumenist, orthodox etc. Dar totusi de care biserica “apartine”? Ca o invarte ca Neamtu si ca Volodea. E boala, domnule. Sunt, cu totii, lipsiti de orice identitate.

 4. daca tot e pe intrebari: cat de urata e femeia cu care faci sex?
  in alta ordine de idei esti cam prostut, dar esti simpatic.
  si inca ceva, ca sa nu mori prost, citeste biblia, chiar te ajuta, te face sa nu mai bati campii.

 5. neee, fac istoria artei. dar studiul teologic tind sa il iau destul de in serios; a citi sfintii parinti pe buda nu te face specialist.

 6. Oooo, nihilistul-gnostic-nietzschean-augustinian-marxist waslaw. Long time no see. Si vad ca natura ta paradoxala inca te urmareste. Nu te-ai hotarat inca sa te maturizezi si sa pui capat contradictiilor (nu putine) pe care le sustii?

 7. waszlaw, ce ai vere? Te-a pus Neamtu sa faci pe purtatorul lui de cuvanr? Are si secretari acum?! Asa-i ca tot nu stiam cine a dat ordine sa fie parada gay in Romania. Fetita Monica si presedintele „crestin-democrat” Basescu sustinuti de alti „crestini” care citesc Biblia in fiecare zi, saracutii.

  Ce facem frate? Citim Biblia, suntem doctori in teologie si sustinem oameni pro-gay. Alegere corecta…. politic.
  Hai, du-te la culcare si citeste Biblia ca esti avocatul dracului tu. Hai, valea! Fa pasi!

  Dar din cand in cand sa mai treci pe blogul asta ca sa inveti ce e aia demnitate.

 8. E vorba de multi bani oferiti platformelor politice si oamenilor care fac propaganda casatoriilor gay. Lobby intens, despre asta e vorba. Corporatii precum Ford, McDonald’s, Volvo, Soros, Bil Gates ofera „deshidere” si „sanse” guvernelor si intelectualilor. Burse, etc.

  Cine are demnitate, refuza si rezista. Cine nu e om, se vinde. Cam despre asta e vorba astazi. Politica de azi si cultura de azi aici se decide – puterea banului. Revistele si publicitatea cu ce bani credeti ca se fac?

 9. Cartea progresista a lui Neamtu e o incercare esuata de a explica conservatorismul. „Elegii conservatoare” cu articole din Cotidianul care fac propaganda dezinformarii in masa. Carte pentru cei care nu folosesc internetul, pentru dezinformati. Oricine poate sa demonteze cartea lui Neamtu numai cu linkuri pe de internet. Daca mai folosim si biblioteca, ar trebui sa o folosim pe post de hartie igienica.

 10. Vrei sa spui ca „Elegii conservatoare” e ineficienta daca o pui fata in fata cu biblioteca. Tu crezi ca se poate compara cartea lui Neamtu cu A Treia Forta? E carte scrisa de un activist, nu de un ganditor. Nu are profunzime, nu are adancime filosofica, nu are nimic. Traiasca Partidul, Presedintele si Moderatia! Cauzele haosului le stie Dumnezeu. Altii sa le opereze in A Trei Forta ca sa fie apoi facuti „teocrati” si „fascisti”. „Reinventarea elitei” pune si mai multe paie pe foc. Cat mai multe confuzie si incertitudine de e cu putinta.

 11. Sigur. V-ati gasit inamicul in persoana lui Mihail Neamtu. Bravo! Nu conteaza ce a publicat Neamtu pana acum, nu conteaza ideile sale conservatoare ( nu neo-conservatoare asa cum il ataca multi), nu conteaza nici macar eforturile pe care le-a facut pentru a demasca diletantismul si specula din unele medii intelectuale romanesti.
  A-l include pe Mihail Neamtu in sistemul ticalosit mi se pare total nejustificat. Nu cred ca merita asa ceva. E unul din tinerii care ar trebui sa fie un model, atat datorita pasiunii pentru studiu cat si consecventei cu care isi apara ideile ( multe dintre ele nu sunt diferite de ale unor cititori ai acestui blog).
  “Elegii conservatoare” nu este o carte de „adancime filosofica” ( nu am sa comentez aceasta sintagma 🙂 ), este pur si simplu compusa din articole, unele dintre ele au aparut deja in presa. Va rog frumos sa cititi „Gramatica Ortodoxiei” sau „Bufnita din daramaturi” si apoi sa comentati scrierile lui Mihail Neamtu.
  Cat despre neaprobarea comentariului, este stupid sa acuzi pe cineva in acest sens. Si mie de multe ori pe unele bloguri mi-au fost sterse comentariile si nu m-am apucat sa ma plang. Sa stii ca nu ma va afecta daca nu-mi aprobi cometariul.

 12. Dar nici eu nu ma plang ca Neamtu mi-a sters comentariul.

  Eu doar intrebam cum poate un om care declanseaza parada gay in Romania si care e pro „drepturi gay” (asa ceva nu exista, notiunea insasi de drept presupune proprietate, perpetuare, ereditate) sa vorbeasca despre „Dumnezeu la Bruxelles” sau despre faptul ca „Apusul Occidentului nu a venit (inca)”.

  I-am citit cartile lui Neamtu si am sa i le citesc in continuare pe cele viitoare. Nu contest scrisul erudit al lui Neamtu, nu contest pregatirea intelectuala a lui Neamtu. Contest intrarea lui in sistemul ticalosit. Pentru ca Neamtu a intrat in sistemul ticalosit de reeducare a ortodoxiei. Neamtu trebuia sa il lase pe Plesu sa-si duca bubele istoriei in carca si sa-si vada de treaba lui.

  Contest atitudinea elitista a lui Neamtu in ceea ce priveste monahismul. Nu sunt de acord cu aciditatea lui Neamtu si a elitei in ceea ce priveste radicalismul monastic. Nu inteleg ce il supara pe Neamtu daca calugarii sunt apocaliptici. Asa au fost calugarii dintotdeauna, asta e tensiunea misticii ortodoxe sub care traieste un calugar: deschiderea calugarului spre viitor, spre Eshaton, spre Parusie. Elitele nu sunt profeti. Elitele sa-si vada de treaba lor si sa lase monahii in pace. Elita nu e absolut deloc indreptatita sa dea sfaturi monahilor.
  N-am auzit niciun intelectual al elitei interbelice sa-si permita obraznicia de a corecta monahismul si de a-l admonesta pe motiv ca e apocaliptic si radical. Il aud pe Neamtu acum cu elita post-comunista. A fost si Steinhardt parte a elitei interbelice, dar nu l-am auzit nicaieri admonestand monahismul radical si apocaliptic. In 2009, pericolul ortodoxiei a devenit brusc monahismul, mai ales acea parte a monahismului care a infundat puscariile comuniste. De cand si pana cand? De unde aceste directive?

  Asta contest eu la Neamtu si la aceasta elita.

 13. @Ilie Catrinoiu:
  Nu fiti rau cu domnul Neamtu. A prezentat o carte cu numele „Dumnezeu la Bruxelles”, or Dumnezeu este la Bruxelles asa cum era Hristos in mijlocul Sanhedrinului: tradat, umilit, condamnat la moarte.
  Locul doamnei Macovei este in acel Sanhedrin, nu?

  @ branch:
  Spuneti „Sunt toti lipsiti de identitate”. Nu comentez cat de lipsiti de identitate suntem, dar doresc sa va intreb: „branch” este numele dumneavoastra din buletin?
  Mi se pare amuzant sa fiu acuzat ca sunt lipsit de identitate de catre o persoana ce foloseste pseudonim ca sa isi exprime propriile opinii.
  Cat despre marturisirea mea de credinta: daca sunteti un cititor al forumului catolic (si nu doar „googaluiti” dupa „dovezi”) veti afla ca am intrat in Biserica Catolica acum ceva timp si de atunci sunt intr-o polemica continua in apararea Ortodoxiei.
  Daca ma cititi cu atentie vedeti de asemenea ca nu am spus nicaieri in ultima vreme „noi, cei din BOR” si ca nici pe forum catolic nu mai postez de aproape un an de zile (fiind acuzat pe forumul respectiv ca as fi ….agent ortodox).
  Nu am ascuns si nu ascund nici nemultumirile mele fata de Bisericile Ortodoxe, incapabile sa fie o Biserica, incapabila sa isi asume catolicitatea (preferand falsa sinonimie cu termenul sobornicitate) si care oscileaza intre saducheismul ierarhilor sai si zelotismul taliban al unora din credinciosii sai implicati.

 14. domnul Bogdan Duca nu pierde nici o ocazie de se face de ras, aratandu-ne pana unde se pote cobori (acum, votand cu Chucky PNL); daca voiai sa fii ironic, o cura de Socrate sau Yankelevitch era mai potrivit

  las-o balta, esti in plop si cu teologia politica si cu studiile biblice; mai bina iti aranjezi ecusonul de pe maneca, ala cu statul dintre….arabi

  penibil de trist!

 15. Dacă în cazul meu este loc de dezbateri cu privire la opţiunea mea confesională, în cazul domnului „bogdan” lucrurile sunt clare.
  Confesiunea domniei lui este clară: secta „Martorilor lui Băsescu” (cunoscuţi şi ca „Pedelişti de ziua a şaptea”)

 16. prefer de departe „Martorii lui Basescu” decat „Prostii Nostri, Liberalii” (la infinit)

  greu la deal cu…mici!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s