Avem o cultura de creiere spalate

Pentru ca tot a condamnat presedintele Basescu comunismul printr-un raport facut pentru orbi si pentru ca Editura Humanitas incearca sa fabrice, la 20 de ani distanta, „eroi nationali” si intelectuali „anti-comunisti” propasiti peste noapte prin institutii occidentale progresiste de reformare a comunismului, ar fi bine sa cititm un text scris de marele disident Virgil Ierunca dedicat tovarasului… Lenin. Text scris de autorul cartii „Fenomenul Pitesti” in 21 ianuarie 1945.

La 21 ianuarie 1924, la orele 6 si 50 de minute, seara, murea intr-o Rusie regasita si noua Vladimir Ilici Ulianov, „Marele Lenin”, cum il numea definitiv, (sic!) acel unic Vladimir al poeziei, poetul Maiakovski.

Cu moartea lui Lenin, primeau o lovitura incercata si grea oamenii muncii din toata lumea. Acela care „a intruchipat intreaga revolutie rusa, care a purtat-o in creerul sau, care a pregatit-o, a infaptuit-o si a salvat-o”, el, „omul care a facut cel mai mult pentru oameni” (Barbusse), sfarsea prea devreme pentru viitorul conditiei umane.

Pentru ca intr-adevar in numele deplin, al acestei conditii, viata lui Lenin a fost o viata de lupta unitara, demna, rectilinie. Si, in numele aceleiasi conditii, actele lui sunt si raman revolutionare. Lenin e constiinta insasi a integralitatii, a sintezei sanatoase si vii. Faptele, lupta si gandirea lui imbratiseaza – ca intr-o armonie urgenta si clara – toate valorile care reprezinta si recunosc viata, ecuatii diverse.

Lenin nu este asadar numai tovarasul proletarilor din toata lumea care se unesc, lupta si cred, nu este numai parintele revolutiei si revolutionarilor, ci si prietenul celor care exista si se recunosc in cultura.

Pentru ca Lenin a cunoscut si a profesat dupa cum o stim cu totii – vointa de a construi. Pentru el viata se rezuma constructiv, valorile nu se definesc si nu indraznesc sa existe daca nu servesc, daca nu sunt pozitive. Si ceea ce trebuie subliniat, (sic!) e faptul ca vocatia aceasta de constructie, (sic!) nu e unilaterala, nu se dezvolta asimetric, intr-o parte, in dauna unora dintre valori. Dimpotriva, actele toate presupun un echilibru, o generozitate de creatie in raporturi egale si continui. Lenin vede, simte, se entuziasmeaza si serveste moduri totale. Rauvoitorii au de invatat din viata activa a lui Lenin, (sic!) o lectie pe care n-o banuiau: lectia unitatii lucrurilor.

De aceea gresesc cei care vad in Lenin, spre exemplu, numai un amant al electricitatii si intarzie sa zareasca si pe pasionatul de cultura. In ceea ce priveste acest capitol al culturii – aparent nevralgic in dinamica revolutiilor –  Lenin da invataminte peste care nu poate trece nimeni cu graba sau indiferenta. Ca si la Marx, pentru Lenin „cultura nu e exterioara lumii”, dimpotriva, ea traieste si rolul ei e bine definit. Manifestare directa si semnificativa [a] unei clase sociale, ea exista si dureaza in proportii directe cu puterea clasei pe care o reprezinta. Si pentru ca lupta lui Lenin este aceea de redresare a proletarului, el preconizeaza o cultura proletara, distincta, sanatoasa, adevarata, in acest sens conceptia leninista a culturii depaseste pe aceea marxista careia ii reproseaza impuritatea unor reziduuri modeste.

Lenin nu numai ca nu neglijeaza cultura, dar ii si stabileste locul pe care il merita in actele de munca ale oamenilor.

Rezultatul indelungilor sale cercetari cercetari critice si filosofice face ca in 1909 sa apara extraordinara lucrare a lui Lenin Materialismul si empirocriticismul, in care autorul demasca noile subterfugii ale filosofiei idealiste burgheze si face o serioasa expunere a teoriei cunoasterii create de materialismul dialectic, ducand mai departe ideile dialecticei marxiste si construind o noua etapa in evolutia principiilor filosofice ale materialismului istoric.

Mai tarziu, prin ajunul razboiului trecut, paralel cu activitatea lui de revolutionar, Lenin isi completeaza si pe aceea de filosof. El continua sa desavarseasca datele cucerite de materialismul dialectic expunand in observatii juste falsitatea pozitiei idealiste a lui Hegel in multe din lucrarile sale. Caetele filosofice ale lui Lenin, in care au fost adunate toate aceste „note si comentarii”, sunt completate mai tarziu de altele care alcatuiesc Caetele asupra imperialismului si in care Lenin noteaza intens si cu bune organizari de constiinta date din filosofie, economie politica, diplomatie si literatura.

De altfel, literatura e un capitol distinct si permanent in preocuparile lui Lenin. Sunt cunoscute, desigur, legaturile lui cu Gorki, judecatile lui literare despre Tolstoi sau pasiunea cu care revolutionarul integru citea pe Nekrasov, pe Zola, Balzac si chiar Turgheniev.

Lenin pretuia manifestarile spiritului pentru ca el insusi facea acordul util intre spirit si actiune. Exista in Lenin un text, pe care il citeaza si Romain Rolland intr-un articol al sau din Europe (1934) intitulat Lenin, l’art et l’action, text care dovedeste nu numai o constiinta de sever aparator al culturii, dar si o intelegere cu totul si cu totul prietenoasa, aproape liberalista pentru valorile de arta. Lenin protejeaza visul! Cu o singura conditie: cu cei care viseaza sa faca din actul lor un act de credinta, de seriozitate. „trebuie sa visam – spune Lenin – dar cu conditia sa credem serios in visul nostru, sa examinam atenti viata reala, sa ne confruntam observatiile cu visul, sa ne realizam scrupulos fantezia.”

Este in aceasta dorinta a lui Lenin „de a ne realiza scrupulos fantezia” o intreaga adeverinta de entuziasm la valorile de arta si cultura.

Si nu e lipsit de semnificatii faptul ca Europa primeste azi dintr-o Rusie energica si proaspata doua bunuri peste care nu poate trece: spiritul lui Lenin si vointa lui Stalin.

Virgil Ierunca, Lenin si problema culturii, „Victoria”, 21 ianuarie 1945

Intr-un interviu dat in 2006, Virgil Ierunca spune ca era „cam trotkist” cand s-a format revista Albatrosul in martie 1941. Tot in acel interviu recunoaste ca el a beneficiat de pe urma comunismului si nu a plecat in Franta datorita raului pe care i l-a facut comunismul, din contra, comunismul i-a facut mult bine, spune Ierunca. Poate fi considerat Virgil Ierunca un luptator anticomunist? Nu, deoarece anticomunismul nu se poate separa de exil. Or, Virgil Ierunca nu face parte din exilul romanesc.

Cu tot respectul pe care il am pentru Ioan Pentru Culianu, insa nici el nu a facut parte din exilul romanesc, desi dupa 1989 s-a intors radical impotriva comunismului.

E de subliniat faptul ca in Romania postcomunista trompetele anticomunismului la moda au fost ocupate repede de catre fosti comunisti, iar cei care mai traiesc si azi si care au fost anticomunisti exilati (nu ma refer la legionari, ci la anticomunisti exilati si democrati) nu au voie sa spuna nimic. E o nedreptate la care elita intelectuala contribuie de 20 de ani. De ce?

De ce Patapievici trebuie sa ii ridice laude lui N. Manolescu, fost comunist si mare laudator al lui Iliescu imediat dupa mineriade, iar despre anticomunistii exilati sa nu spuna nimic? De ce unii sunt „intelectuali critici” iar altii sunt „fascisti” pentru ca asa vrea Tismaneanu? De ce „intelectualii critici” au voie sa sustina orice si sa fie oportunisti, iar anticomunistii exilati si democrati sunt tinuti la rece si interzisi in revistele „de cultura”?

Intr-o tara in care se invoca piata libera si democratia, normal era ca exilul anticomunist sa fie mediatizat, nu cenzurat. Tismaneanu pretinde ca vrea un Nurnebrg al comunismului… palavre fara fapte. M-am saturat de palavre.

Reclame

29 de răspunsuri la „Avem o cultura de creiere spalate

 1. Nu ma mira.
  Soljenitin a spus asta:
  ” Vor trece decenii, istoria se va trezi din somnu-i adînc,
  dar anchetatorii, judecătorii şi procurorii nu se vor dovedi mai vinovaţi decît noi toţi la un loc, dragi concetăţeni! Căci de aceea purtăm podoaba respectabilă a părului cărunt, pentru că la vremea noastră am votat respectabil pentru.”
  Arhipelagul Gulag, vol 1
  Soljenitin spune clar, iar Iisus Hristos a spus asta mai dur:
  Sunteti fii tatalui vostru diavolul.
  Daca uitam asta nu suntem sinceri cu noi insine. Da, suntem fii celor care au ucis acest neam. Depinde doar de noi sa nu fim cum este rau. Doar fii criminalilor combat si condamna comunismul. Spiritul celr ucisi in numele demolatoarei ideologii trebuie sa fie spiritul nostru. Deci, nu sa combatem comunismul ci sa fim sinceri si de acelasi neam cu martirii adevarului.
  Cine poate sa scrie astazi „Etica neuitarii” decat oameni care au supravietuit gulagului? Cine poate astazi sa condamne comunismul decat cei ca au reusit sa se salveze de extinctie? Cine poate astazi, cu nerusinare, sa faca liste cu adoratorii UCIGASULUI de neam? Evident, cei ce au reusit sa traiasca. Si cum, oare, au scapat din calea celei mai mari terori a istoriei???????
  Mie imi este rusine dar de pacalit nu mai pot fi pacalit.
  Sper!

 2. Pingback: Avem o cultura de creiere spalate | Secolul 21 ~ 21st Century·

 3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PARADA COTIDIANA A IDEOLOGIILOR ANTI-UMANE SI ANTI-DIVINE (Noutati 1-2 iunie 2009)·

 4. te urmaresc de ceva vreme frate Ilie, cred ca esti bine intentionat dar cateodata vad ca mai sari calul; e pacat sa vorbim de cei plecati la Domnul in modul asta ca ei nu se mai pot apara; mai ales cand e vorba de Virgil Ierunca;
  sotii Ierunca si sigur Monica Lovinescu in special au fost anticomunisti intransingenti si merita tot respectul nostru pentru contributia lor; pare-mi-se ca si Petre Tutea a fost de stanga in tinerete; se maiintampla sa avem pacate din astea mai ales la o varsta mai frageda;

  mi se pare exagerat sa iei un text al lui Ierunca scris in tinerete si sa-l folosesti in razboiul tau cu cercul liicenilor de la Humanitas;

  cat despre exil adevarul este ca in marea lor majoritate exilatii erau legionari; ei au fost singurii care au prevazut pericolul comunist inca din 1919 la doi ani de la revolutia bolsevica; adica mai precis fondatorul Legiunii a fost printre primii care a prevazut pericolul rosu.

  asa zisii „democrati” din exil nu prea au contat in lupta anticomunista, cu cateva exceptii printre care sotii Ierunca si Monica Lovinescu in special.

 5. E un democrat din exil care a fost distrus de Plesu si clica asta de telectuali moderati: Ion Varlam. Si in jurul lui sunt mai multi.

  Eu nu vreau demonizarea lui Ierunca. Doar intreb de ce se actioneaza cu o jumatate de creier? Adica de ce „elita” il vede decat pe Ierunca, iar democratii din exil sunt cenzurati?

  Ion Varlam nu e legionar. E un crestin-democrat radical care face parte din Internationala Crestin-Democrata, e monarhist, scolit la Paris unde l-a avut profesor pe Raymond Aron, respinge orice forma de progresism, nu cum fac intelectualii alienati din PDL care sunt pro uniuni civile intre homosexuali si se cred crestin-democrati ei. Astea sunt hahalere.

  Eu intrebam de ce se actioneaza doar cu jumatate de creier cand un om normal are in cap un creier intreg, nu o jumatate.

  Tismaneanu ii mai aduce elogii si lui Coposu, de parca Coposu are ceva in comun cu alienatii intelectuali din / de pe langa PDL.: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/853488/SENATUL-EVZ-Corneliu-Coposu-si-spiritul-democratic-romanesc/

  I-as pune o intrebare lui Tismaneanu: oare ce ar spune Seniorul Coposu despre descreieratii din PDL care voteaza pro uniuni civile intre homosexuali? Oare ar vota crestin democratul Coposu in favoarea uniunilor civile intre homosexuali?

 6. Nu cred ca Ion Varlam a fost distrus de Plesu, dl Varlam s-a implicat in politica, a avut lupte in Umrl , si alti dusmani decat Plesu.
  Dl Varlam este foarte conflictual, din pacate caci are o intelignta deosebita si multe cunostinte.
  Ion Varlam are in foarte multa dreptate in destule, dar nu vede decat in nuante de negru si alb. Realitatea este mai complexa totusi.

 7. PS Dar desigur ca PLesu, se vede chiar din Jurnlul de la Paltinis ca este omul compromisului si al traiului bun pe care nu-l sacrifica.
  L-am vazut in 1988 sau 1989 cand intrand in restaurantul uniunii unde eram cu dl Tutea la o masa , nici nu a intrat cand l-a observat fiindu-i probabil frica chiar si sa-l salute iar sa se faca ca nu-l cunoaste nu putea….
  Dar cu Varlam nu stiu sa fi avut vre-o problema .

 8. Domnule Ion Adrian, va multumesc pentru comentarii.

  In cartea PseudoRomania, Ion Varlam spune ca a fost cenzurat de revista al carei director e dl Andrei Plesu, Dilema Veche. Personal poate ca Varlam nu a avut vreun conflict cu Plesu, dar privind directia politica a celor doi, au fost si sunt in conflict.

 9. Este posibil, caci Plesu si deci revista nu este adepta unor pozitii de genul pe care uneori dl Varlam le pune pe hartie. Are un gen de vehementa care nu place tuturor.
  Plesu este fricos si nu a facut puscarie ci numai cateva luni de domiciliu fortat. Nu este un luptator ci un bon viveur. Din pacate si Varlam este mai mult un luptator pe hartie decat in realitatea cea reala.
  Nici el nu e in stare sa se duca la justitie decat doar daca poate tine un discurs bombastic . Caragiale stia bine ce spunea cand l-a descris pe Rica Venturiano.
  Desigur Varlam nu este Rica dar are si o gena de-a lui Rica. Din pacate penru el si pentru UMRL.

 10. [off-topic] parca mahatma gandhi spunea „first they ignore you, then they laugh at you.then they fight you,then you win” – cred ca ion varlam [ pe care abia aici aud de el ,chiar goma ] sunt in prima stare, platon,hurduzeu sunt la categoria a doua, cred ca ca la categoria a treia – acuza clasica este etichetarea drept legionar – ceea ce este si corect pentru multi : varlam,pr. calciu etc. – ca veni vorba – cand ron paul a depasit un anumit prag – acuzatiile asupra sa au fost diversiunea ca este rasist – ron paul newsletters (scrise de lew rockwell – desi ron paul a refuzat sa spuna cine e ) care spuneau ca majoritatea celor care comit crime sunt negrii sau asa ceva ( detalii http://en.wikipedia.org/wiki/Ron_paul#Newsletter_controversy ) si faptul ca a primit donatii de la o organizatie white-supremacist saua sa ceva [ donatie ulterior ] – asadar cred ca limpezirea celor petrecute in aceasta miscare – cine a fost curat si cine nu – din pacate trebuie sa spun ca si atunci in anii ’40 si acum sunt persoane in preajma miscarii adevarat conservatoare care sunt cancerul sau – legionaroizi [ inclin sa cred ca intentionat infiltrati pentru a submina conservatorii adevarati ] – de aceea as zice – mare grija

 11. Varlam nu e legionar. Calciu a fost , dar Calciu nu avea pretentii politice, nici nu putea sa intre in politica.

  Aici e vorba despre cei care fac politica. Si Varlam nu a fost legionar, nici nu e legionar.

  Nimeni din autointitulata elita nu are curaj sa discute fata in fata cu Varlam la TV. Liiceanu, Plesu, Patapievici, Tismaneanu fug toti de el pentru ca omul stie istorie. Si cand prostii care scriu in reviste dilematice si de dialog in monolog nu mai au argumente rationale si falsifica istoria pentru ca habar n-au care e istoria Romaniei, atunci pun etichete gen „legionar”, „antisemit”, „fascist”, „teocrat”. Ei gandesc cu proteze si directive de partid venite de pe axa Washington – Bucuresti. Activistilor nu trebuie sa le ceri multe pt ca ei atat pot.

  Desi Varlam da cu legionarii de pamant in PseudoRomania, dar ce sa-i ceri prostului?

 12. bine , bine e clar ca in 45 de ani s-au perpetuat aceste minciuni si s-au spalat creiere la greu; dar eu va intreb: cum va explicati voi ca Miscarea Legionara a fost nu a fost acuzata absolut deloc in Procesul de la Nurnberg si ca americanii si francezii au acceptat sa colaboreze cu liderii ei din exil in 49-50?

  „cancerul” societatii romanesti dintotdeauna a fost politicianismul si lipsa curajului de a spune adevarul fara niciun fel de ocolisuri; e foarte usor sa lipesti niste etichete si mult mai greu e sa studiezi (citind direct de la sursa) si sa incerci sa intelegi un fenomen atat de complex cum a fost Miscarea Legionara care a fost sustinut de oameni ca Eliade, Noica, Cioran, Tutea, Ernest Bernea , generalul Cantacuzino, Alecu Cantacuzino, printul Alexandru Ghica si atatia altii. Adevarul este ca idei din cartile lui Codreanu, ale lui Horia Sima si ale altora le-am citit si la Dan Puric si la Platon si la Hurduzeu; eu inteleg ratiunile pentru care ei incearca sa ia o distanta fata de ML; ar fi fost si mai atacati de „telectualii’ din mainstream, ca ML a fost terfelita constant in 45 de ani de comunism si in cei 20 de ani de dupa s-au repetat aceleasi minciuni; ii inteleg perfect; si pe tine te inteleg Ilie; mie-mi place mult sa citesc memorialistica poate am citit kilometri; lipseste curajul de a spune adevarul intreg atata tot; ca daca s-ar fi stiut istoria adevarata nu ar mai fi fost cazul de atata precautii;

  ek asta m-a facut sa rad : cica „legionaroizi” infiltrati; mai baiatule Romania e a securisto-comunistilor in prezent daca nu stiai; de 20 de ani ne-nvartim in cerc; stii cine au fost infiltrati? securistii peste tot chiar si in ML din exil si din tara ;de-aia e dezbinare si la „conservatori” si la legionari care ca sa citez un articol recent al cuiva sunt „conservatori si încã ceva pe deasupra, pentru a-l parafraza pe Noica”

 13. mie imi place si Varlam probail si el e bine intentionat;

  iar vorbind iar de ML sa va spun ca foarte multi mari duhovnici in viata care au ajuns la varste de peste 90 de ani au fost legionari: parintele Iustin Parvu, parintele Adrian Fageteanu, parintele Arsenie Papacioc; acestia sunt sfinti in viata dragilor! iata ce spune parintele Arsenie despre ML intr-un cuvant de folos in care il evoca si pe parintele Marcu de la Sihastria care a murit acum 10 ani:

  „Il pomenesc cu mare drag, cu traire, cu odihna, a fost monah simplu. Mergea incovoiat cu un mic baston, si se ocupa de stupii manastirii Sihastria.

  Imi amintesc ca iesind de la parintele din chilie, pe un coridor m-a intrebat cineva despre Miscarea Legionara, ce este. I-am spus: n-ai sa pricepi, dar un lucru trebuie sa intelegi si sa te temi: patronul Miscarii Legionare este Arhanghelul Mihail si i-am spus troparul: „Unde umbreaza darul tau Mihaile Arhanghele, de acolo se teme toata lucrarea diavolului, ca nu sufera sa ramana langa lumina ta lucifer, care a cazut din cer. De aceea ne rugam tie: sagetile lui cele de foc indreptate cu viclesug impotriva noastra stinge-le prin mijlocirea ta, vrednicule de lauda Mihaile Arhanghele.” Asta era Garda de Fier, i-am spus.”

 14. iar parintele Calciu a fost in Fratiile de Cruce organizatia de tineret a ML; A fost un monument de curaj ; singurul preot care a vut curajul sa protesteze contra daramarii bisericilor in „iepoca de aur”; a tinut sapte cuvinte catre tineri la Radu-Voda fiind apoi inchis de ceausescu;datorita protestelor si a interventiei autoritatilor americane din exil a fost eliberat si fortat sa plece in state; mare om a fost!
  Dumnezeu sa-l odihneasca alaturi de sfintti Sai!

 15. Miscarea Legionara nu a fost condamnata in Procesul de la Nurnberg pentru ca in doctrina ei nu s-au gasit urme de antisemitism. Chiar daca unii legionari au tradus carti dubioase din care s-a inspirat si Hitler, Miscarea Legionara nu a fost antisemita. Se pun si multe minciuni pe seama ML si asta e una dintre ele – presupusul antisemitism al ML.

  Insa ML ramane o miscare totalitara care s-a folosit de crima. Dar nu antisemita.

  Iarasi, Antonescu nu a fost antisemit. Iuliu Maniu e cel care, in procesul facut de comunisti in care era acuzat alaturi de Antonescu, a spus clar ca nu are ce sa-i reproseze maresalului pentru ca nu e antisemit. Maniu a fost cel care a colaborat cu Antonescu pt ca pe teritoriul condus de Bucuresti in acea perioada (Transilvania de Nord, Tara Crisurilor, Maramuresul erau sub unguri) sa nu existe lagare de exterminare si evreii sa nu fie insemnati cu steaua lui David pe mana.

  Neamtu si clica de activisti o sa ma puna la zid iar acum.
  🙂

 16. da dar trebuie inteles contextul si sa vedem in comparatie cu sute de oameni ai ML ucisi de regimul carlist cate gesturi de vendeta din exasperare au comis legionarii? perioada era cu totul alta; ca hai sa fim seriosi si Stefan cel Mare a fost dupa cum il descriu cronicarii „degraba varsatoriu de sange nevinovat” si a fost canonizat pana la urma.
  Legionarii au fost masacrati sub trei regimuri: carlist, antonescian si comunist ; si cu toate astea fenomenul acesta intriga si fascineaza pe multi tineri pana in zilele noastre.

  Neamtu e intr-adevar un caz clasic de oportunism; dupa ce in adolescenta a fost un fervent adept al Legiunii acum si-a lepadat vechile convingeri si actualmente practica o ortodoxie politic corecta infierandu-si cu manie proletara fostii camarazi sau chiar pe unii care i se pare lui ca li se aseamana. E clar ca insul nu are coloana vertebrala.

 17. apropos de Maniu iata ce declara acum mai bine de 60 de ani:

  „D-l Codreanu este convins ca si mine cã fãrã a respecta regulile de corectitudine în viata publicã si particularã si fãrã a tine seama de morala crestinã, nu se poate asigura dãinuirea unei natiuni, si cã pãrãsirea acestei morale ar însemna si pentru poporul nostru ceea ce a însemnat pentru alte popoare din trecut: distrugerea si pieirea. Pentru aceasta suntem de acord în tendinta de a impune în viata particularã publicã si socialã, corectitudinea, onoarea si morala crestinã pe care astãtzi – cu durere spun – atâtia o calcã”.

  „Recunosc cã d-l Codreanu a fost superior gândirii mele. Eu am încercat sã adopt în lupta si salvarea tãrii cãi politice; el a ales o cale superioarã si anume aceea de a realiza mai întâi caractere, educând un tineret, care, pe cãi de înãltare patrioticã sã dãruiascã totul, moral si spiritual. Astfel, d-l Codreanu voia sã creeze mai întâi o elitã conducãtoare si apoi un partid.”
  În 1945, primind vizita d-nei Codreanu, mama Cãpitanului si fiind rugat de aceasta sã-i dea un memoriu lui Petru Groza – în care se cerea eliberarea din lagãr a fiicei si a nurorii sale – I. Mota si Elena Codreanu – cã fuseserã sotii de legionari, decedati cu multi ani înainte, ele nefãcând nici un fel de politicã, Iuliu Maniu le-a spus: „Nu pot sã fac nimic. Astept si eu sã fiu arestat. Doamnã, eu nu am avut copii, dar dacã as fi avut, as fi dorit sã semene cu fiul d-voastrã Corneliu!”

 18. ML a fost exonerata total la Nurnberg in principal datorita memoriului de o profunzime rara scris de Mihai Fotin Enescu(in care acesta explica foarte clar ce a reprezentat ML) care a fost transmis de Virgil Velescu autoritatilor americane din zona de ocupatie ajungand chiar pe masa lui Eisenhower autorul deciziei.

 19. Nu vreau sa spun ceva rau de ML dar pentru cei de azi ea este asa cum sunt si romantele in muzica.
  Pentru bunici sau parinti ele insemnau mult pentru cei de zi doar o muzica induiosatoare prin desuetudine si prin nostalgia legaturii cu cei din care ne tragem.
  Trebue lasata sa-si doarma somnul de veci, dar fara insulte, asa ca dle Onofrei asemenea informatii ar trebui postate pe cat mai multe bloguri, chiar si in revista anticrestina a lui Clej, macar pentru a face proba cenzurii, desigur cand apare ocazia si au fost : o disputa cu dl Coja, si unele articole antiromanesti sau anticrestine unde ML era prezentata drept raul cel mai mare al romaniei antebelice.

 20. Dle Catrinoiu,
  De ce nu incercati sa deschideti discutia din acest articol cu Tismaneanu pe blogul lui si eate interesant daca face ca Clej adica insulta sau in revista I&D a lui Patapievici.
  Desigur cu multa politete si avand in fata prezumtia de neviovatie adica fara a da motive orgoliilor(chiar prostesti sa se manifeste dar ptr asta trebuie sa le depasiti dvs primul si din proprie experienta este greu)
  Ati putea sa ma intrebati: de ce nu te duci dta sa scri acolo? Pentru ca nu am argumente suficiente si nici nu sdunt deloc invidios, eu de exemplu nu stiam ce stie dl Al. Onofrei si nu pot vorbi si scrie dupa ureche cum este practica la noi si nici dupa „ovare”, asta ca sa fac o parafraza.

 21. Dle, Adrian, blogul dlui Tismaneanu nu permite comentarii. Dl Tismaneanu nu vrea sa discute cu nimeni. Am vrut sa comentez pe blogul dlui Tismaneanu dupa ce m-a facut „teocrat” pe blogul sau, dar nu vrea. Ii e frica sa discute cu oameni neinregimentati ideologic.

  Domnule Alexandru Onofrei, si eu sunt de aceesi parere cu dl Adrian ca ML trebuie lasata in plata ei sa moara. A fost o miscare specifica sec. 20. O miscare din care faceau parte si sfinti, si criminali. Sa o lasam, a trecut.
  Desigur ca neocomunistii de azi pun multe minciuni pe seama ei, dar eu zic sa o lasam. Desigur ca adevarul trebuie sa se stie, dar eu zic sa nu reactivam ML.

  In momentul de fata, legionarii din Noua Dreapta au niste lozinci necivilizate care compromit total actiunile Asociatiilor Ortodoxe din Romania. Eu zic sa se opreasca daca intr-adevar iubesc ortodoxia. Sa renunte la violenta verbala si sa se distanteze de figurile din conducerea ML din secolul trecut. Baietii si fetele din Noua Dreapta pot foate bine sa renunte la cultul personalitatii specific miscarilor totalitare. E un cult al personalitatii care persista si acum in Noua Dreapta. Nu e nevoie sa merg pe strada cu figura lui Codreanu sau a lui Coposu ca sa arata ca sunt conservator.

  Asta pentru binele conservatorismului romanesc.

 22. Si fiindca ne apropiem in discutie de nationalismul patriotic(adica nu sovin sau xenofob), caci cred ca l-am pomenit pe Titea mai sus, mai intai va dau un
  clip cu DOMNUL Petre Tutea, un exemplu de patriotism national absolut :

  Asa sa fie Petre Tutea: Excelsior Romania

  Si acum sa va spun ca eu il definesc nici mai mult dar nici mai putin decat si-l defineste statul Israel si tinand cont de ultimele stiri doresc sa spun:

  Dar foarte important, ca sa raspund tuturor ipocritilor farseilor si antiromanilor de oriunde, este faptul ca la propunerile lui Obama destinate a relansa sansele pacii in Orientul Mijlociu, Israelul raspunde cam asa:
  Israelul este statul poporului evreu(evreu este cel nascut din evreica) si arabilor li se cere sa accepte asta .

  Desigur inteleg pozitia asta a Israelului, caci si eu fata de istorie, fata de cum a aparut Romania pe harta sec 19-20 (caci prin sec 14-16 a mai existat un teritoriu numit Romania la sud de Dunare) sustin ca Romania este statul poporului roman si toti cu care accept sa discut, trebuie sa recunoasca si sa accepte asta

 23. Pt „ion adrian”.
  Cu respect.
  Ideea ca „evreu este cel nascut din evreica” tine de anecdota. Nu este mai adevarat ca faptul de a fi nascut din tata evreu.
  Cea mai TARE definitie, care se poate aplica si la crestini, dar si la romani este urmatoarea:
  Evreu este DOAR cel ce are copii evrei ( cei ce tin de Traditia vie a neamului), cred ca David Ben Gurion a spus asta. E o chestiune interesanta aici.
  Stima.

 24. Dle Adrian, corect. Numai ca baietii si fetele de la 22, Dilema, ID nu vor asa ceva. Pentru ei ortodoxia (sa nu uitam ca Traian Ungureanu, Avramescu si altii confunda ortodoxia cu ierarhii securisti) e barbarie si romanitatea e un construct elitist care piere ca orice construct. Acum nu se mai vorbeste despre romanitate, ci despre EUropenism. Se face apologia utopismului mai ceva ca in comunism: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/853785/SENATUL-EVZ-Votam-o-promisiune/

  Cartarescu bate si el campii sa nu adoarma. „Golanii” si „fascistii” din mineriade nu au murit, ci trebuie acum cenzurati in media si stigmatizati cu etichete de catre noii ciocoi globalisti.

  Domnul Tutea e un simbol. Non-stop l-as asculta.

 25. Ce sa zic,
  Europenism in sine nu exista, el este o idee cu multe fatete din care una este si romanismul, dar daca ne incrancenam pe detalii s-ar putea sa pierdem esenta si cum spune si Noica , precizia nu inseamna oricand mai mult adevar.
  Nu stiu , am destui trogloditi evidenti in fata cum este Clej.
  Nu cred ca-mi trebuie un razboi pe toate fronturile si nici nu stiu exact cum ar califica Tutea lucrurile, desi sunt unul din cei care i-am spus ultima oara cand l-am vazut, un adevar tare crud pe care atunci in vara lui 89 nu l-a crezut dar care l-a durut enorm atunci cand l-a si confirmat, prin reactia si cele spuse imediat dupa dezamgirea suferita in Duminica Orbului.

 26. Vad ca Petru Clej e un episod periculos. Clej e si el unul din ciocoii de vita noua. Aveti de gand sa-l puneti la colt? Daca e sustinut din afara, nu aveti sanse.

  Depinde ce alte activitati mai presteaza. Organizatii, fonduri, teroristi, instrumentalizarea minoritatilor, etc.

  Omul nu are material rational in dotare. E si el unul din maimutoii tembelizorului.

 27. Evident ca este sustinut si este de o nesimtire crasa deci nu pot sa-l pun la punct dar pot sa reduc din capacitatea de influenta pe care o poate avea asupra unora mai neinstruiti, mai saraci cu duhul , mai atrasi de toate globalismele artificiale si contra naturii(sunt si globalizari utile si necesare), mai dependenti de mode si corectitudinea politica chiar dusa la absurd este o astfel de moda.
  Deci deact sa ma contrazic cu Tismaneanu ref la puncte de vedere si opinii care in nici-un caz nu sunt total opozabile , uneori avand pertinenta unei discutii despre sexul ingerilor, mai bine incerc sa reduc si sa-l izolez pe Clej in acest spatiu internautic, desi vad ca Olga ori ameninta, ori stie ceva ce eu poate noi nu stim.
  Problema mea de fapt nu este Clej, ci dl Maier un erou al anului 1989(a facut parte din grupul celor 4 de la RL) care a facut foarte bine in prima etapa si revista Acum care odata cu Clej a degenerat cu binecuvantarea lui Maier intr-o fituica propagandistica foarte periculoasa fiind de fapt un ziar care pregateste dubla gandire orwelliana.
  PS. Totusi, are si ceva material rational in dotare si daca nu s-ar grabi la insulte ar fi si mai periculos.

 28. adevarul , oricat de incomod ar fi, este urmatorul: ML va trai ,cel putin ca stare de spirit, atata timp cat va mai exista o farama de constiinta romaneasca; caci ea exercita si astazi o puternica fascinatie in randul tinerilor si asta e un semn clar ca oricat se vrea sa nu se intample asa ML va dainui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s