Sectarismul lui Cristian Preda

Analfabetism teologic si instrumentarea teologiei cu dl Preda si clica te „intelectuali” „crestin-democrati” din jurul PDLului.

Cristian Preda face o afirmatie eronata:

„Casatoria trebuie sa ramana uniunea dintre femeie si barbat. E o chestiune religioasa. Nu ne sta in putere sa redefinim doctrina Bisericii, indiferent de cultul caruia ii apartinem. Am, in schimb, convingerea ferma ca in plan civil, politic sau social homosexualii si lesbienele trebuie sa aiba aceleasi drepturi, inclusiv la parteneriate sau uniuni care sa nu-i discrimineze. Ei pot fi inegali in fata lui Dumnezeu, nu si in fata semenilor lor.

Dl Preda face o exegeza inversa sau marxista, progresista a Bibliei. In fata lui Dumnezeu toti oamenii sunt egali pentru ca toti au sanse la muntuire. Nu inseamna ca omul este egal cu Dumnezeu, ci ca oamenii sunt egali in fata lui Dumnezeu. In fata lui Dumnezeu nu conteaza ca esti filosof, politician, handicapat, oligofren, taran, sarac, bogat sau savant. Nu exista inegalitate a oamenilor in fata lui Dumnezeu. Liberul arbitru e garantia egalitatii tuturor oamenilor ca creaturi in fata Creatorului.

Exista inegalitate a oamenilor intre ei. Berdiaev in „Filosofia inegalitatii” arata ca nu exista egalitate sociala si ca totalitarismele s-au format prin propaganda egalitatii sociale. In firea naturii e inscriptionata inegalitatea sociala si politica. Augustin exclama in Confesiuni:  „Si de aceea au toate existenta, fiindca nu le-ai facut pe toate egale„. In imanent Dumnezeu a creat inegalitate ca sa poata exista viata si proportie, relatie. Intre ele, creaturile sunt inegale. Dl Preda nu vrea o egalitate in drepturi a omului in fata semenului sau – ea exista deja – , ci o egalitate in nevoi a omului in fata semenului sau.  Asa ceva nu exista! Postmodernismul a relativizat si a deconstruit dreptul in nevoi.

Toti oamenii au dreptul sa calatoreasca in SUA, dar nu toti oamenii au nevoie sa calatoreasca in SUA. Toti oamenii au dreptul sa faca copii, dar nu toti oamenii au nevoie de copii. Nevoia tine de posibilitate, de potentialitate. Dreptul e universal, posibilitatea nu e. Am dreptul sa plec in SUA, dar nu am posibilitatea sa plec. Orice om are dreptul sa faca copii, dar nu orice om poate / are posibilitatea sa faca copii.

In acceptiunea dlui Preda, oamenii pot fi inegali in fata lui Dumnezeu pentru ca asa vrea dl Preda sa deconstruiasca Biblia si, e legitim ca noi, statul, sa luam locul lui Dumnezeu si sa decretam: „Statul spune: toti sunteti egali in fata Mea”.

Acestea sunt cuvintele lui Dumnezeu, nu ale statului, asa cum minte dl Preda. Dar e greu sa gandesti cand activismul iti ocupa neuronii.

Teologi cu doctorat (Neamtu, Radu Preda, Baconsky) pretind ca s-a facut o platforma de teologie-politica, crestin-democrata in spatele PDL-ului. Se vede cata teologie stiu astia. Alooo, ce facem cu religia cretina, domnilor „teologi”?

P.S. Retractez pentru ca am gresit. Ei stiu foarte multa teologie, dar sunt intelectuali alienati sau postmoderni care nu fac ceea ce spun. Tradarea carturarilor: vorbesc frumos despre ea si tradeaza. Intelectuali a caror religie e ideologia, nu crestinismul.

Reclame

7 răspunsuri la „Sectarismul lui Cristian Preda

 1. Deci planul „civil, politic sau social” este in opozitie cu Biserica, spune dl. Preda. Considerandu – se un admirator al unui proiect perfect/perfectibil ( altfel nu se justifica dragostea fata de idee) putem spune ca aceasta afirmatie critica incapacitatea Bisericii de a pricepe pe homosexuali. Domnul Preda, un homo-sexualis (om sexual) prin natura sa organica, nu pricepe mecanica si sensul uniunii intre persoane de acelasi sex. Lesbienele nu exista ca dat sexual caci lesbianismul, ar trebui s-o stie domnii sociologi-istorici, este o paradigma de „clasa”. Persoanele ce practica uniuni cu cei de acelasi sex sunt discriminate de oameni ce cred intr-o anumita ordine a firii, cea a Bisericii ( asta e o afirmatie cu multe inexactitati dar o las asa).
  Biserica, corp eclesial si euharistic, nu „discrimineaza” pe nimeni ci DOAR pe cel ce vrea sa o ucida. Dar nu pentru ca ar putea sa o ucida ci pentru ca respectivul soldatel pierde timpul cu ceea ce nu sta in puterea nimanui.
  ” Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.”
  ” Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi folosesc. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate zidesc.”
  Asta spune Biserica:
  TOATE IMI SUNT INGADUITE.
  Pai sa-mi spuna mie cineva cine propovaduieste o libertate mai mare ca a Bisericii.
  NU TOATE IMI SUNT DE FOLOS
  NU TOATE ZIDESC
  Sa-mi spuna, iarasi, cineva cine are atata grija de OM incat sa-i atraga atentia ca unele dintre cele ingaduite nu-i fac bine la viata, la sanatate, la relatii, la ten.

 2. Asta e clica de GNOSTICI CACANARI care pretind ca stiu teologie. Preda vorbeste ca si cum Biserica discrimineaza, dar prostul degeaba a citit un Henri de Lubac care a scris impotriva gnosticilor si a spus ca Biserica nu discrimineaza.

  Ei sunt super cititi, sunt intelectuali, dar sunt alienati de spiritul nihilist al vremii. Nihilism de masa, colectivism de grup.

 3. Pingback: Sectarismul lui Cristian Preda | Secolul 21 ~ 21st Century·

 4. Nu stiu daca politicul se poate explica cu adevarat pe sine, dar in mod cert nu poate explica teologicul. Insa teologicul poate explica politicul. Daca Preda nu ar sti lucrul asta, ar fi doar unul din dilentantii elitei. Dar pentru ca o stie, Preda nu este decit inca unul din ticalosii ei.

 5. Preda si crestin democratia, elita si crestin democratia. Oameni fara caracter. Numai un alienat voteaza cu acesti alienati.
  O sa ii voteze episcopii si PD Daniel ca doar vin din aceeasi generatie degenerata de criptocomunism.

 6. Comunismul lui Prea Nefericitului Daniel: http://www.razbointrucuvant.ro/2009/05/27/obiectivul-patriarhului-acelasi-cu-al-masoneriei-unitatea-spirituala-a-lumii/

  Alienatii astia vor doctrina sociala a Bisericii facuta cu statul, nu in privat cu ajutorul proprietatii private si din finante proprii. Vor dreptate sociala. De parca Hristos a adus dreptate sociala. Comunism pur si cati crestini cad in plasa asta a exegezei gnostice a Bibliei.

  Cat de naivi sunt si cat de prosti. Sunt multi alienati care nu invata nimic din istorie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s