Omul Ernesto Sabato

„Desi optimistii incurabili demonstreaza ca omenirea a stiut intotdeauna sa se situeze deasupra barbariilor, nu suntem in niciun fel in masura sa putem avea incredere in acest gen de sofisme. In primul rand pentru ca exista civilizatii intregi care nu s-au refacut, iar in al doilea rand pentru ca traversam o criza deplina la scara planetara.

In urma cu cativa ani, capacitatea de distrugere a lumii era de cinci mii de ori superioara celei care exista in epoca celui de-al doilea Razboi Mondial; puterea de azi a bombelor atomice de rezerva o intrece de un milion de ori pe cea care a distrus Hiroshima.

Criminal e faptul ca doar cu cincizeci la suta din cheltuielile pentru armament s-ar putea rezolva problema alimentatiei in intreaga lume. Nimic nu ne face sa credem ca cifrele acestea se vor schimba in bine. Sunt vremuri in care omul si puterea sa par capabili doar sa recidiveze in rau. Am pus in functiune puteri distructive de o asemenea marime, incat descatusarea lor, asa cum a semnalat Burckhardt, poate duce la impiedicarea cresterii ierbii pentru totdeauna.

Odata desacralizata existenta, odata nimicite marile principiile etice si religioase ale timpurilor, stiinta pretinde ca transforma laboratoarele in embrioni artificiali. Se poate gandi ceva mai infernal decat clonarea? Putem trai zi de zi indeplinindu-ne sarcinile pe timp de pace, cand pe spinarea noastra se fabrica viata artificiala?

Nimic nu se mai respecta astazi.

In ciuda atrocitatilor deja evidente, omul progreseaza perforand ultimele interstitii in care ia nastere viata. Titluri mari de ziare ne informeaza ca deja clonarea este un succes. Iar noi, toti oamenii planetei care nu dorec aceasta ultima profanare a naturii, ce putem face in fata imoralitatii celor care ne conduc?

Nu vreau sa mor fara sa va spun aceste cuvinte. Am incredere in voi. V-am scris despre multe lucruri dure, multa vreme n-am stiut daca va voi mai putea spune ce se intampla pe lumea aceasta.Acesta este pericolul pe care-l infruntam cu totii, bogati sau saraci.

Acest lucru nu-l cunosc insa oamenii puterii. Ei nu stiu ca si copiii lor se afla in situatia asta trista.

Ne sunt in pericol viata si pamantul. Va scriu un vers din Holderlin:

Insusi focul zeilor ne face zi
si noapte sa mergem inainte.
Haideti! Sa privim spatiile deschise,
sa cautam ceea ce ne apartine,
oricat de departe s-ar afla.

Da, copii, trebuie sa luam viata lumii ca o sarcina persoanala si s-o aparam. Aceasta este misiunea noastra. Sa nu ne gandim ca guvernele se ocupa de asta. Guvernele din lumea intreaga au uitat, putem spune, ca scopul lor este promovarea binelui comun.

Iti inteleg framantarea, deruta de a apartine unui timp in care peretii s-au daramat, dar unde inca nu se contureaza orizonturi noi. Ochi falsi tin sa-ti captiveze vointa de pe ecranele de televizor. Trebuie sa te gandesti ca nu mai ai moneda de schimb atunci cand existenta valoreaza mai putin decat un anunt publicitar. Scepticismul s-a agravat prin resemnarea crescanda cu care ne asumam amploarea dezastrului. Banalitatea cu care se degradeaza sentimentele cele mai nobile, facand omul sa decada intr-o caricatura jalnica, intr-o fiinta de nerecunoscut.

Daca rezistenta pare absurda cand se prevesteste sfarsitul, de ce sa nu meditam la acesti sfinti?

Cand lumea supradezvoltata o va lua la vale, cu toti robotii si cu toata tehnologia, pe calea exilului, atunci omul isi va recupera unitatea pierduta. Si poate, cand ne vom trezi din acest cosmar sinistru, cand un gol de umanitate ne va durea in piept, ne vom aminti ca am fost odata cei despre care Rene Char spunea: „destinul lor este sinuos, nu glorios”.

Si eu am vrut sa fug de lume. Voi m-ati impiedicat, cu scrisolrile voastre, cu cuvintele voastre de pe strada, cu abandonul caruia i-ati fost sortiti. Atunci va propun, cu toata seriozitatea ultimelor cuvinte spuse in viata asta, sa facem un compromis: sa iesim in spatii deschise, sa ne asumam riscul pentru celalalt, sa asteptam, langa cel care isi intinde bratele catre noi, ca noul val al istoriei sa ne trezeasca. Sa fie ceva pentru care merita totusi sa suferi si sa mori: o comuniune intre oameni, un pact intre invinsi. Un singur turn, da, dar scantaietor si indestructibil.”

Ernesto Sabato, Inainte de tacere.

Desigur, tradarea carturarilor nu poate pricepe cuvintele lui Sabato.

Reclame

5 răspunsuri la „Omul Ernesto Sabato

 1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » STRIGATE MUTE, STRIGATE IN PUSTIU (Noutati de pe bloguri si siteuri ortodoxe - 5 iunie 2009)·

 2. Ilie, multumesc pentru Foreign Policy Romania pe mai-iunie. Nu credeam daca nu citeam cu ochii mei.

 3. 😆 „Tradarea carturarilor nu poate pricepe cuvintele lui Sabato”. Da’ tu poti? Cum de ti-a scapat elogiul adus lui Che Guevaran, „conservatorule”? :mrgreen:

 4. Stai tu calm ca Sabato e vindecat de marxism in comparatie cu fostii comunisti din PDL. Ia spune: sumt comunist clasic acum?

  Probabil fara sa vrea, Sabato reuseste sa surprinda viitorul mai bine decat tacerea bovina a neoconilor.

  Tu sa imi raspunzi cum rezolvi problema uniunilor homosexuale civile venite din partea „crestinilor-democratilor” din PDL, stiinda ca ele au origine marxista, inainte de a ma face pe mine „conservator” intre ghilimele.

  Ai priceput?

  „Lasa-ne cu ‘telectualii Pontifex Maximus ca nu despre asta vorbim. Nimeni nu a deificat nici un intelectual, amice, numai dumitale stai pe aici si scrii isteric despre Ungureanu, Preda si altii. Opiniile domniilor lor ii implica strict pe dansii, ce nu pricepi?”

  Ce nu pricepi tu? Opiniile ii implica pe ei, corect, dar tu nu pricepi ca nu te poti debarasa de opiniile lor pentru ca ii privesti ca pe niste Sfinti Intelectuali, pt tine, ce spun ei e o dogma, de necombatut. La asta ma refer cand spun ca ii zeifici. De ce trebuie sa fii si tu de acord cu ei pt uniuni civile homosexuale, „crestin-democratule”?

  Cum rezolvi incompatibilitatea dintre crestin-democratie si uniuni civile homosexuale?

  La Israel nu am dat-o cotita deloc. Recunoaste ca ma crezi un antisemit si un comunist si gata, sa terminam palavrageala asta pt ca nu am cu cine polemiza.

  Eu nu te cred nici marxist, nici crestin-democrat. Esti corect politic cum e elita, esti servil si lipsit de libertate. Adica oscilezi intre unele actiuni socialiste (pro uniuni civile gay) si un conservatorism de centru, spalacit, fara radacini si palid. Si cu dreapta cum ramane?

  L-am apreciat mult pe dl Neamtu, am schimbat nenumarate mailuri cu el, il credeam un om cu onoare, dar sa stii ca pe mine nu ma corup niste daruri in carti si nu mi se topesc neuronii in fata diplomelor de doctorat luate in Occident. Ma intereseaza normalitatea.

 5. Patrupezilor, recunoasteti ca Ilie are dreptate si lasati egoismul de grup de-o parte! Minunata Lume Noua, nu?

  Sunteti in urma, baieti.
  Elita „de dreapta” vrea mai mult imprumut de la FMI, UE si voi va credeti conservatori si adepti ai pietei libere impartasindu-le opiniile in timp ce conservatorii englezi si libertarienii americani vor desfiintarea FMI, UE.
  Mi-e mila de voi, patrupezilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s