Bancul secolului: neo-marxistul Tismaneanu se crede conservator

Fiti atenti ce scria Tismaneanu in Evenimentul Zilei dini anul 2007:

Publicasem in 1976 lucrarea `Noua Stanga si Scoala de la Frankfurt`, recenzata favorabil in `Amfiteatru` de Andrei Marga. Ce se preface a nu sti vigilentul critic din `Cultura` este ca a scrie de pe pozitii neo-marxiste in Romania lui Ceausescu era un gest deloc conformist. Imi amintesc cum mi-a fost cenzurat, chiar de catre presedintele UASCR, un articol despre `eurocomunism` prevazut sa apara in `Amfiteatru`, aprobat de redactorul-sef Stelian Motiu. Am spus-o de o mie de ori: am fost neo-marxist, am semnat si cateva texte de conjunctura, dar am lucrat esential pe teme de filosofie politica critica (Scoala de la Frankfurt). Am plecat tocmai pentru ca nu puteam sa suport mizeria ideologica.”

Vai de mine, spune ca era total nonconformist sa scrii pe vremea lui Ceausescu articole neo-marxiste. Va dati seama cat a suferit profesorul Tismaneanu pentru ca i s-a publicat de catre Editura Politica in 1976 cartea „Noua Stanga si scoala de la Frankfurt”? Saracul, ce mult a suferit el de pe urma crimelor comuniste in timp ce editura partidului ii publica o carte neo-marxista de reformare a comunismului….

In 2007 Tismaneanu e de parere, dupa cum spune in articol, ca Scoala de la Frankfurt face „filosofie politica critica”. Apoi, mai jos, spune ca s-a debarasat de marxism: „De peste 25 de ani am scris pe larg pe tema totalitarismului. Am rupt cu un trecut alienant si cu iluziile ideologice ale mediului in care m-am format.” Cum sa se debaraseze de marxism in ultimii 25 de ani cand in 1998 profesorul din Maryland publica „Fantasmele salvarii” in care marxistul Zizec era luat ca model? Sau cum sa fie neo-marxistul Tismaneanu conservator cand in urma cu doua luni saluta cu entuziasm de blogger volumul feminist lansat la ONU semnat de Iulia Motoc?

Bancuri.

Am observat, mai nou, ca neo-marxistii nu mai ataca violent religia asa cum o faceau marxistii clasici in comunism. Acum neo-marxistii accepta crestinismul. Insa cu o conditie: sa se „reformeze”! Daca esti crestin si nu „reformezi” dogmele, ti se aplica tactica terorismului intelectual: esti facut „legionar”, „fascist”, „teocrat” si interzis in viata publica. Neo-marxistii accepta un crestinism corect politic, adica un un crestinism instrumentalizat si pus in slujba ideologiei: un crestinism care e de acord cu uniunile civile homosexuale si cu toate dogmele lui sfinte.

Reclame

3 răspunsuri la „Bancul secolului: neo-marxistul Tismaneanu se crede conservator

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Avertismente (Noutati 20-22 iunie 2009)·

  2. Pope Benedict XVI and President Barack Obama will meet on July 10, a much-anticipated Vatican audience with a president under attack by some American bishops for his support of abortion rights.
    Such meetings in the afternoon are unusual for the tradition-conscious Vatican _ most are held at midday. The Vatican clearly sought to accommodate Obama’s busy schedule, a sign of Benedict’s interest in meeting the American president.
    The Vatican has been openly interested in Obama’s views, despite his support for abortion rights and embryonic stem-cell research, although some American Catholic bishops have been hostile to his administration.
    Benedict broke Vatican protocol the day after Obama was elected, sending a personal note of congratulations rather than waiting to send an official telegram on inauguration day.
    L’Osservatore Romano, the Vatican’s daily newspaper, gave Obama a positive review after his first 100 days in office, saying in a front-page editorial than even on ethical questions Obama hadn’t confirmed the”radical” direction he discussed during the campaign.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s