Cum se rateaza rigoarea unei dezbateri

Un exemplu de cum se rateaza rigoarea unei dezbateri e recentul dialog dintre cititorii HotNews, Dan Tapalaga si Gabriel Liiceanu. Poate fi ascultat aici. In mare fie spus, punctul central al dezbaterii cade intr-o falsa problema: alternativa la democratie. Pe fondul unei critici mai mult sau mai putin reusite facute de Cioran societatii romanesti, dl Liiceanu afirma ca e preferabil raul cel mic – democratia – in dauna raului cel mare – tirania. In momentul in care dezbaterea cade intr-un asemenea amatorism, viitorul pare incert. Democratia, fiind imperfecta, ea nu poate, ci trebuie sa fie criticata. A critica democratia nu inseamna a instaura tirania. Apoi, discutia nu aduce in prim plan numeroasele tipuri de democratie. Cine pune astazi problema intre democratie si terorizarea maselor de catre o tiranie oarecare, nu poate sa pretinda ca e „intelectual critic”. Intelectual critic e cel care, din numeroasele tipuri de democratie, alege o democrtia centrata pe persoana, o democratia personalista, conservatoare sau aristocratica asa cum e oglindita ea de catre Mircea Platon, Ovidiu Hurduzeu, Denis de Rougemont, G. K. Chesterton, Nicu Steinhardt, Vladimir Volkoff, Paul Gottfried, Pat Buchanan, John Medaille.

Orice abatere de la aceasta atitudine de a diferentia democratiile prezente rateaza rigoarea pe care trebuie sa o aiba o dezbatere despre viata publica actuala si nu face decat sa semene dezinformare si diversiune in interiorul societatii, mai ales ca lumea de azi trece printr-o democratie totala sau prin ceea ce Tocqueville numea „dictatura majoritatii”, un totalitarism postmodern care nu seamana deloc spaima in randul oamenilor asa cum semanau totalitarismele moderne: comunismul si fascismul.

Astazi, democratia are nevoie de crestinism mai mult decat a avut vreodata nevoie de religie orice societate medievala sau antica. Dar nu are nevoie de un crestinism castrat de principiile dogmatice care sa legitimizeze rationalizarea relatiilor inter-umane asa cum vor stangistii tismaneni sau parvulesti. Ei sunt incapabili sa inteleaga esenta crestinismului: personalismul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s