Un raspuns rational despre religie si spatiul public

Daniel Funeriu, noul Ministru al Educatiei, da un raspuns rational cu privire la predarea religiei in scoli si prezenta icoanelor in spatiul public:

Care este punctul dv. de vedere in legatura cu prezenta religiei in scoli si in special in clasele primarea? Care e pozitia dv cu privire la predarea teoriei evolutioniste a lui Darwin in scolile din Romania, singurul stat din Europa in care acest lucru nu se intampla?
De ce nu se aplica in scoli legea cu privire la prezenta simbolurilor religioase in salile de clasa si recomandarile Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) privind crearea unui mediu scolar neutru?

Daniel Funeriu: Trebuie sa recunosc ca am reflectat foarte mult la acest subiect sensibil. Concluzia la care am ajuns este ca, in primul rand, trebuie sa avem o adevarata dezbatere pe aceasta tema. Rationala si nu pasionala. Ar fi interesant sa facem o dezbatere doar pe aceasta tema in viitor aici la hotnews. Va invit sa consultati un text, mai elaborat, scris de mine pe blogul personal. El reprezinta, in mare, pozitia mea acum. In ceea ce priveste icoanele, trebuie sa distingem clar intre dimensiunea lor religioasa si dimensiunea lor de mostenire culturala. Eu de exemplu cind privesc o icoana ma raportez mai degraba la incarcatura ei de mostenire culturala decit la dimensiunea dogmei religioase. Fiind un om de stiinta sunt convins ca religia si stiinta raspund la doua necesitati distincte ale fiintei umane. Tot asa cum stiinta nu poate acum sa raspunda tuturor intrebarilor pe care ni le punem, nici sentimentul religios nu poate sa suplineasca lipsa progresului stiintific. Darwinismul trebuie studiat in scoala, fara doar si poate. Explicit si nu doar implicit. Acest lucru nu exclude cu nimic insa studiul religiei. Nu accept logica lui ori Darwinism – ori religie. Este suficient loc pentru ambele. Intr-o societate libera omul are dreptul sa cunoasca ambele viziuni si, daca este cazul, să opteze dupa aceea pentru cea care i se pare mai convingatoare si potrivita.

Reclame

8 răspunsuri la „Un raspuns rational despre religie si spatiul public

 1. Raspunsul de fapt favorizeaza darwinismul, pe care il da drept teorie stiintifica validata (!) si propune o nemaiauzita regula prin care daca exista fie si un singur elev care se opune afisarii icoanelor, atunci acestea vor fi scoase din sala de curs:
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6372930-daniel-funeriu-ministrul-desemnat-educatiei-darwinismul-este-teorie-stiintifica-validata-care-trebuie-studiata-scoala-icoanele-sala-clasa-voie-parinti.htm

  Un raspuns care merge in linia Consiliului Europei de a dicta ce este stiintific si ce nu, precum si in linia dictaturii majoritatii. Adica, un raspuns I-rational, sau, cel mult, rational-ist.

 2. Chiar daca e stangace argumentarea lui Funeriu cand ia ca model Germania pentru icoanele din scoli, care nu e deloc un model in acest sens, despre predarea in scoli a religiei si a darwinismului spune bine.

  „Exista precedent, o decizie foarte inteleapta care a fost luata in Germania, daca nu ma insel: atunci cand intr-o clasa nimeni nu se opune afisarii unui simbol religios, cred ca putem lasa acel simbol religios in clasa. Cand exista fie si o singura opozitie din partea unui elev sau al unui parinte, atunci cred ca, pentru a respecta sensibilitatile fiecaruia, trebuie sa tinem cont de acest lucru.” – nu e deloc inteleapta decizia asta pt ca orice simbol religios nu lezeaza sensibilitatea nimanui. Asta e propaganda.

  Or se preda in scoli si religia, si darwinismul, or sa nu se predea nici religia, nici darwinismul. Pentru ca asta inseamna NEUTRALITATE din partea STATULUI LAIC. Presupusa „neutralitate” a unui laicism de stat care sa scoata religia din scoli si sa se predea numai darwinismul mi se pare un abuz; la fel ca si celalat abuz de a interzice darwinismul din scoli.

  Ala care pune intrebarea minte cand spune ca in Romania nu se preda darwinismul. Mie mi s-a predat in clasa a 8-a de o tanara absolventa de biologie (asa era in manul, in programa), azi casatorita cu un teolog. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s