Din nou, Andrei Plesu

Stimabilul nostru intelectual, dl Andrei Plesu, se baga iarasi in treburi politice. Am spus si am sa spun mereu ca nu contest formatia umanista a dlui Plesu, contest numai viziunea lui politica si pretinsa lui ortodoxie. Intr-un articol din Adevarul, dl Plesu scrie despre „Romania profunda”. Nu stie dl Plesu ce vrea electoratul roman, nu crede ca electoratul roman vrea un Bratianu, un Ferdinand sau un Iuliu Maniu.

Nu se înţelegea exact nici în ce fel „lumea“ o ducea mai bine sub comunism (în afară de obositele argumente cu concediile sindicale în staţiune, sau cu siguranţa locului de muncă, sau cu metroul şi blocurile). Mă tem însă că, în „România profundă“, „eşantionul“ Mitică Dragomir e mai răspândit decât „eşantionul“ Andrei Gheorghe. Nostalgicii – fie şi amnezici – prevalează. Şi mă întreb dacă un electorat locuit încă de mitologia trecutului „de aur“ (când, de altfel, ni se vorbea mereu despre viitorul „de aur“) este pregătit să asume şi să practice democraţia.

Neliniştitor mi s-a părut, în aceeaşi ordine de perplexităţi, şi un interviu oferit de dl Răsvan Popescu (preşedinte al CNA) ziarului „Adevărul“. „OTV mai există din cauza publicului“ – spunea domnia sa. Cu alte cuvinte, un post de televiziune care întreţine tot ce e mai debil, mai trivial, mai rău mirositor în sufleţelul nostru mioritic nu poate fi evacuat aşa cum merită şi aşa cum ar trebui să decidă o minimă exigenţă de igienă publică, pentru că are audienţă: e popular, face rating. Şi iarăşi mă întreb, ce poate vota, spre binele ţării, un fan al OTV-ului? Ce criterii, ce valori poate pune în joc cineva care savureaza seară de seară chipul de oiţă şmecheră al dlui Dan Diaconescu?

Vorbim toată ziua despre candidaţii la preşedinţie, despre aleşii noştri din parlament, despre „clasa politică“. Dar ar trebui să vorbim mai des – şi cu un spor de îngrijorare – şi despre alegători. Căci nu e valabilă doar întrebarea „Ce tip de candidaţi ni se oferă?“, ci şi „Ce sunt dispuşi să aleagă oamenii?“, „Cum arată, în general, reperele, preferinţele, opţiunile electoratului?“ Ar avea vreo şansă cineva de genul Havel, sau Helmut Schmidt, sau Ionel Brătianu? Dacă nu, atunci să nu mai dăm vina tot timpul pe oferta politică a celor de pe scenă.

Daca dl Plesu nu ne-ar fi spus sa votam in ultimii 20 de ani cu Iliescu, Constantinescu si Basescu, slava Domnului, ar fi fost clar pentru toata lumea ca electoratul roman nu stie sa voteze, nu vrea democratie, nu vrea un Bratianu. Dar cum dl Plesu ne-a spus sa votam cu Iliescu, Constantinescu si Basescu, iar acesti indivizi au ajuns la putere pe rand ducand electoratul in criza, disperare si indiferenta, e clar ca electoratul roman e foarte pretentios pentru aspiratiile dlui Plesu.

In aceste alegeri nu dau o prezenta la vot mai mare de 40 %. Cine sunt vinovatii? Ce se intampla cu acel procent de 60 % care nu voteaza si care ar putea oricand sa se razbune? Crede dl Plesu ca tara asta e plina de imbecili? Asa crede. La fel dl Patapievici; domnia sa scrie ca taranii distrusi din 1945 si pana in prezent sunt pusi de Gadea si Ciutacu sa-l ia cu parul pe Basescu de la Cotroceni.

Vai de ei! Nu s-au prins ca intr-o zi s-ar putea ca romanii sa ia parul in mana si sa-i rezolve pe toti, de la Basescu pana la Geoana. Si oare ce se va intampla atunci cand, dupa ce va trece criza economica, statul roman va mari taxele si impozitele ca sa plateasca datoriile catre FMI si Banca Mondiala? Ce va spune atunci Patapievici?  Il va lauda iar pe Tanasescu? Va cere CSAT-ului sa intervina in forta ca la mineriade? Va declansa Plesu Legea Martiala? Sau dl Neamtu va scrie pe blog ca eu incit la violenta? Cine stie, poate ca taranii distrusi de politicienii dlui Plesu se duc sa protesteze la Cotroceni din indemnurile mele.

Saptamanal intalnesc oameni care sunt de parere ca Romania trebuie condusa de catre romanii aflati in occident. Numai dl Plesu nu intalneste astfel de oameni. Pacat. E de inteles daca stai sa te gandesti ca dl Plesu nu intalneste decat intelectuali si copii de bolsevici. Cum poate dl Plesu sa creada ca majoritatea romanilor sunt nostalgici dupa comunism? Probabil pentru ca dl Plesu mereu a sprijinit in campanii electorale programe politice incapabile sa rezolve revendicarile din Piata Universitatii.

Dl Plesu a ramas captiv in fata televizorului asemenea unei fantome. Pentru dl Plesu, „Romania profunda” e reprezentata de Mitica Dragomir; inseamna ca dl Plesu nu e un om profund, nu e un roman profund, ci un elitist deteritorializat; locul comun dlui Plesu e globosfera. Pacat ca dl Plesu nu mai crede in profunzimea realitatilor. Dl Plesu nu vrea sa priceapa ca s-a dus vremea lichelelor din politica si ca electoratul roman stie mai multa politica decat poate Plesu sa minta.

Vedem rezultatul peste doua saptamani la alegeri.

Reclame

5 răspunsuri la „Din nou, Andrei Plesu

 1. Patapievici scrie si in articolul de azi:

  Or, demnitarul care evoluează atât de lamentabil în această stenogramă nu este un demnitar oarecare, este unul pus acolo să conducă agenţia care supraveghează integritatea demnitarilor. Paznicul oilor, la noi, este chiar năimitul lupilor. Atitudinea acestui demnitar-cheie în economia sănătăţii noastre publice este de un îngrozitor servilism în raport cu tonul şi cu propunerile celor doi jurnalişti, care se comportă ca mafioţii.

  Unul dintre ei îl tutuieşte pe şeful ANI cu tonul inconfundabil al primsecretarilor judeţeni de pe vremuri: demnitarul, el, nu îl tutuieşte pe jurnalistul- prim-secretar, îi vorbeşte respectuos cu dumneavoastră. Ceea ce mi se pare uluitor este că jurnalistul pare a avea o autoritate naturală asupra demnitarului.

  De unde vine oare acest subteran raport de subordonare? Ţi se face frică.”

  Asa scrie Patapievici. Dar daca ii spui ca subteranul raport de subordonare vine din faptul ca toti sunt „fosti” sau fii de „fosti”, care pe langa identitatea publica (iluzorie) mai au si o identitate (grad, functie, pozitie in clanul securist/mafiot) oculta (reala), vine tot Pata, sau Volodea, sau vreun mucos de-al lor, si iti spune ca esti legionar.

 2. Cred ca scrisoarea doamnei profesoare Chantal Delsol indica fara putinta de tagada ca, in lupta pentru putere, „elita” lui Basescu si a PDL e capabila de orice josnicie:

  http://www.observatorcultural.ro/Precizari-suplimentare*articleID_22741-articles_details.html

  Vedeti si cine e mebru in colegiul de conducere al ISP, din care demisoneaza dna Delsol:

  http://www.isp.org.ro/despre-noi

  Neamtu, Volodea, si alti asemenea mercenari si oportunisti…
  Adversarilor din Romania, „elita” le-a bagat pumnul in gura. Dar cu strainii nu mai merge.

 3. Despre securistii Presedintelui:

  „Deşi propovăduiesc pe toate blogurile valorile neoconservatorismului, susţinătorii preşedintelui „anticomunist“ nu tresar cînd Mircea Dinescu, un simbol al rezistenţei anticomuniste, este trimis la plimbare, pe motiv că „e un miting organizat pentru preşedinte“. E drept că Dinescu e obişnuit cu un asemenea tratament, în fond nici pe vremea lui Ceauşescu nu se putea vorbi la mitingurile organizate pentru preşedinte, de teamă ca nu cumva discursurile libere să tulbure entuziasmul comandat. Şi nici atunci nu se putea aştepta la prea multe gesturi de solidaritate. Noutatea absolută este că acum Gigi Neţoiu – ofiţerul care i-a urmărit pe Dan Deşliu şi pe Stelian Tănase înainte de 1989 – a devenit unul dintre „apărătorii“ preşedintelui care a condamnat ca ilegitim şi criminal regimul comunist. Originală combinaţie, să recunoaştem!”

  Carmen Musat, http://www.observatorcultural.ro/Catavencu-pentru-Romania*articleID_22744-articles_details.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s