Blogul „A Treia Forţă. România profundă”

Un blog editat de Ovidiu Hurduzeu si Alexandru CiolanA Treia Forta. Romania profunda.

Reclame

6 răspunsuri la „Blogul „A Treia Forţă. România profundă”

 1. Apropos de Romania profunda, Aligica rezuma aprobator cercetarile unui sociolog roman aici: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-6849479-crestinismul-romania-retragere-sau-expansiune.htm

  Concluzia lui Aligica e ca, de 20 de ani, ne secularizam mai tare decat sub comunism, dar nu stim de ce. Si nu stie nici Aligica. Capitalismul globalist corporat insa, fiind crestin, dupa cum ne invata evanghelia dupa Volodea si Neamtu, nu poate fi cauza.

  Ceea ce uita sa spuna Aligica e ca cercetarile sociologului Sorin Gog ajung la o impartire a populatiei romaniei dupa tipuri de credinta din care reiese ca Romania rurala e mai aproape de Romania profunda descrisa de cartea „A treia forta: Romania profunda” decat de cea caricaturizata de Patapievici/Neamtu/Duca. Exista inca, in ciuda prietenilor neoliberali ai dlui Aligica, o Romanie profunda, si rurala, care e credincioasa la modul traditional.

  Daca dl Aligica e, intr-adevar, ingrijorat de viitorul Romaniei, asa dupa cum spune in articol, inseamna ca ar trebui sa salute aparitia cartii „A treia forta: Romania profunda” ca pe o lucrare menita a spori sansele noastre in batalia cu secularizarea. Dar dl Aligica a tacut. Iar prietenii dlui Aligica au mancat ceea ce vede dl Patapievici cand se uita la poporul roman cu raze x.

 2. Dar de ce sa nu vedem in aceasta (presupusa) pierdere a credintei inca un „dar al libertatii”? In realitate, poporul roman nu-si pierde credinta, ci dispare, luind cu el si aceasta credinta.

 3. De fapt, pierderea proprietăţii intelectuale a termenilor este consecinţa respingerii proprietăţii morale a caracterului. Asta explică contradicţiile interioare ale elitei, care după ce a propovăduit liberalismul, libertarianismul şi secularizarea implicită, se plînge că trebuie să suporte efectele „crizei valorilor”. Uite-l şi pe Cărtărescu postmodernul, nemulţumit că „în lumea culturală, ca şi-n cea politică şi-n viaţa noastră naţională în general, predomină confuzia şi haosul: trăim astăzi în România într-un mediu cultural predominant negativist, incapabil de admiraţie şi de echilibru. Nu mai avem noţiunea de sistem literar. Judecăm fiecare carte izolat, fiecare autor izolat de povestea artistică din care face parte. Nu mai trăim într-un roman de idei, ci într-o lume atomizată şi, pe deasupra, resentimentară.” (http://www.romaniaculturala.ro/images/articole/interviu010110.pdf)

  Deci pentru Cărtărescu postmodernismul nu are nimic de-a face cu haosul; totul e pe bază de resentiment.

  Numai că, spre deosebire de Patapievici, Neamţu, Aligică, Bănică, Duca, etc., care fac pe creştinii şi pe conservatorii, Cărtărescu este mai cinstit cu sine şi recunoaşte: „Am ajuns şi eu o call-girl în jocul internaţional al întâlnirilor literare.” Faptul că elita românească e compusă din „fetiţe”, pe de o parte, şi din proxeneţi, pe de alta, nu are de-a face nici cu resentimentul, nici cu postmodernismul (decît în măsura în care postmodernismul încurajează prostituţia ca pe o formă de deconstrucţie a moralei creştine „represive”). Are însă o grămadă de-a face cu proprietatea morală a caracterului.

 4. Poate ca d-aia nu-l suporta membrii elitei pe Eminescu: pentru ca nu se rade pe picioare si nu a incalzit patul codosilor vremii. Pacat de talentul lui. Asta e, l-au stricat femeile si resentimentul.

 5. Sunt fericit ca oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze stiintific existenta „babei ortodoxe”. Astept ca oamenii de stiinta sa localizeze si coloana vertebrala a „elitei”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s