Despre memoria scurta a domnului Tismaneanu

http://www.ziuaonline.ro/eveniment/8-eveniment/835-cadou-de-aniversara-pentru-ion-iliescu-de-la-vladimir-tismaneanu.html

Dosarul 10.947, volumul 9

Arhiva SRI, Fond „D”, Dosar nr. 10.947, vol. 9, la pag. 369-370, prezintă un scurt „curriculum vitae” al lui Vladimir Tismăneanu. Astfel, fişa (strict secretă), întocmită la 13 august 1987, dă un scurt „curriculum vitae” al lui Vladimir Tismăneanu.

Născut la 4 iulie 1951, la Braşov, Vladimir Tismăneanu a absolvit „Facultatea de Filosofie” din Bucureşti, având profesia de sociolog şi cunoscând ca limbi străine franceza şi engleza.

Înscris la facultate în 1970, Vladimir Tismăneanu absolvă studiile în 1974, cu examen de stat.

Din 1974 până în 1976, Vladimir Tismăneanu a funcţionat la Institutul de Proiectări „Proiect” Bucureşti. Că filosof, Vladimir Tismăneanu a reuşit să ocupe un post la „laboratorul de sociologie” al institutului. Aşadar, din facultate, Vladimir Tismăneanu este angajat – direct – fără stagiu în provincie la un institut principal din Bucureşti.

La vremea respectivă, stagiul în provincie era obligatoriu.

Ulterior, Vladimir Tismăneanu se transferă la „Institutul de Proiectări pentru Construcţii Tipizate” – tot ca sociolog – până în noiembrie 1981, când fostul membru PCR (din 1973) pleacă în străinătate cu mama şi nu mai revine în ţară.

Conform Fişei din 13 august 1987, Vladimir Tismăneanu beneficiază până la fuga din 1981 de „mai multe călătorii peste graniţă, ca turist, în ţări socialiste şi capitaliste”, se notează în Fişă.

În aprecierea lui Vladimir Tismăneanu au contat foarte mult părinţii. Leonid (născut la Soroca, în 1913) şi Hermină Marcu Sohn (de profesie medic) au activat în celule komintern-iste din perioada interbelică. Tatăl, condamnat în 1935 pentru activitatea pro-sovietică, a luptat ulterior, împreună cu Hermină, în războiul civil din Spania, de partea aşa-zişilor republicani (comunişti). După încheierea războiului din Spania, Leonid şi Hermină Tisminetchi s-au refugiat în URSS, unde au lucrat la „Radio Moscova”, cunoscând-o bine pe Ana Pauker (1942-1943).

Conform revistei „Arhivele Totalitarismului” (studiul lui Petre Opris), părinţii lui Tismăneanu au revenit în ţară abia în martie 1948. Leonid a fost încadrat în aparatul CC al PCR, la „Direcţia de Propagandă şi Agitaţie”. Din 1952 – după căderea Anei Pauker – a devenit director-adjunct la „Editura de Stat pentru Literatură Politică”.

Ani în şir, Leonid Tisminetchi a fost şeful catedrei de marxism-leninism a Universităţii „Constantin I. Parhon” şi şeful catedrei de „Istoria Partidului Comunist al URSS”, la „Şcoala Superioară de ştiinţe Sociale A.A. Jdanov”.

Leonid Tisminetchi a fost exclus din partid în 1960, dar a fost reprimit în partid în 1964. A decedat în 1981, la „Institutul Ana Aslan” de la Otopeni.

Tismăneanu a plecat din România cu ajutorul Securităţii

Ceea ce dezvăluie Fişa din 13 august 1987 este un fapt neaşteptat: Vladimir Tismăneanu a plecat din România, în noiembrie 1981, cu ajutorul U.M. 0617, unitate a Securităţii!

U.M. 0617 nu este însă alta decât codificarea „Direcţiei a ÎI-a” a Securităţii, specializată în contra-informaţii economice.

Mihai Pelin, în „Opisul emigraţiei politice” – carte editată la „Compania” (coordonatorul seriei Clar/Obscur Petru Romoşan, redactor Adina Keneres) – făcea aceeaşi observaţie, la pagina 325, că Vladimir Tismăneanu a fost ajutat să plece din ţară de U.M. 0617 (Direcţia a ÎI-a).

„Direcţia a ÎI-a” (0617) este fostă „Direcţie Contra-Sabotaje”, din anii ’50. Ofiţerii şi colaboratorii „Direcţiei a ÎI-a” aveau în instituţii birouri proprii, dotate cu tehnică de înregistrare a convorbirilor telefonice şi de supraveghere filmică şi fotografică a încăperilor care prezentau un interes „operativ” în obţinerea de informaţii secrete sau în verificarea unor date obţinute de la reţeaua informativă de întreprindere.

„Direcţia a ÎI-a” acţiona contra-informativ împotriva spionajului economic, veghea ca datele secrete ale unor contracte să nu ajungă la firme concurente, împiedica scurgerea de patente etc.

Un „sociolog” putea acţiona foarte bine în această „Direcţie”, ca „ofiţer acoperit”.

Lector în CC al UTC

În Fişă se notează: „Ca membru PCR (Vladimir Tismăneanu), a fost antrenat la realizarea diferitelor sarcini, printre care şi cea de lector al Comisiei de propagandă a Comitetului Municipal PCR Bucureşti”.

În noiembrie 1981, Vladimir Tismăneanu pleacă cu mama (Hermină) într-o călătorie în Franţa şi Spania.

În Spania, Hermină – luptătoare în Războiul Civil de partea comuniştilor – apelează la „vechii tovarăşi” din anii ’30. Astfel, Vladimir Tismăneanu ajunge la „comuniştii” din Venezuela, care îl adăpostesc o vreme.

Prin comuniştii din Venezuela, Vladimir Tismăneanu stabileşte o legătură cu secretarul general al Partidului Comunist din SUA.

Ca urmare a acestei legături, Vladimir Tismăneanu scrie un fel de „hagiografie” a acestuia, o adevărată apologie a comunismului american.

Secretarul general al PCA intervine la Departamentul de Stat şi la CIA, astfel că Vladimir Tismăneanu este admis în Statele Unite.

Familia lui Ion Iliescu (Alexandru, Etimie – tată şi unchi – precum şi Ion) au cunoscut foarte bine familia Tisminetchi. Ambele au fost protejate de Ana Pauker, cea care l-a propulsat pe Ion Iliescu, în 1949, în cadrul CC al UTM. Apoi în funcţia de secretar al „Sovietului Studenţilor şi Aspiranţilor Români”, aflaţi la studii în URSS, la începutul anilor ’50. [… citeste restul articolului pe ziuaonline.ro …]

Reclame

5 răspunsuri la „Despre memoria scurta a domnului Tismaneanu

 1. SPIONUL RUS VOLODYA TISMANETKY ESTE PRINTRE NOI !
  ( DOCUMENT OFICIAL AL CIA )
  Pentru cei care se indoiesc ca Volodya Tismaneanu este spion rus ….rog sa deschda si-te ul oficial CIA ( The Central Intelligence Agency )

  DESCHIDETI:  Larry L. Watts Intelligence Reform in Europe’s Emerging Democracies
  CONTINUATI : 1. Intelligence Reform in Europe’s Emerging Democracies — Central …Intelligence Reform in Europe’s Emerging Democracies – Conflicting … Larry L. Watts a former Rand consultant and adviser on military reform to the …
  2. http://www.cia.gov › … › Studies in Intelligence › studies › vol48no1 – Cached – Similar

  LA SFARSITUL ARTICOULUI LA CAPITOLUL DESPRE SECURITATEA ROMANA CITITI:
  Footnotes
  32. The loyalty of Romania’s first head of domestic intelligence, Dr. Virgil Magureanu, was suspect for these reasons. Magureanu was named to the post in March 1990 primarily on the basis of his „dissident” status when teaching at the communist party’s social science academy during the 1980s. He hid his previous membership in the Securitate from the authorities that named him to the post (an affiliation exposed in the press only years later). Immediately after his appointment, in April 1990, he met secretly with KGB Chief Evghenii Primakov without informing political authorities in Romania. The Romanian presidency and government remained unaware of Magureanu’s Soviet contacts until 2003, when the Western services that monitored those contacts informed Bucharest. Magureanu’s activities, the fact that the CIA chief in Bucharest during 1990-92, Harold James Nicholson, was later exposed as a Soviet agent, and the 1993 Ames incident, effectively rendered closer intelligence relations with the West impossible during the first half of the 1990s.

  33. One Russian agent, known as „Volodya,” was particularly active with journalists and intellectuals in the mid- and late-1980s. Individual Securitate officers were still targeted and turned the old fashioned way, but institutionalized penetration of the services was ended and service relations discouraged. Securitate officers working under diplomatic cover abroad, for example, were forbidden to accept any invitations to Soviet embassy functions.

  – Plasarea lui Volodya in comentariul despre Securitatea Romana este evidenta. Nu cred ca ar exista alt Volodya in viata politica sau jurnalistica romaneasca. ACEST MATERIAL A FOST PLASAT SA-L DESCONSPIRE PE MAGUREANU ( SEF SIE) SI PE AGENTUL VOLODEA TISMANEANU !
  IN SERIALUL” DESCONSPIRAREA UNUI SOBOLAN ROSU” DE 12 ARTICOLE VOI PREZENTA DOCUMENTELE SERVICIULUI FRANCEZ SI ENGLEZ DESPRE ACELASI AGENT VOLODYA.-
  Robert Horvath Deva cineast USA
  Cititi ARTICOLUL ANTERIOR ” O LOVITURA TERMINALA PENTRU REGIMUL BASESCU. AGENTUL ROSU VLADIMIR TISMANEANU A INTRAT IN USA CU UN PASAPORT SI UN NUME FALS ! ”
  http://devanewyork.blogspot.com/

 2. O LOVITURA TERMINALA PENTRU REGIMUL BASESCU. AGENTUL ROSU VLADIMIR TISMANEANU A INTRAT IN USA CU UN PASAPORT SI UN NUME FALS !
  AMBASADA ROMANIEI IN SUA.
Ministru Consilier
Domnule Cristian Gaginsky
Va rog trimiteti Presedintelui Romniei acest document.

  Presedintele Romaniei Traian Basescu.
  Excelenta
  Trimit atentiei dumneavoastra un memoriu cu o importanta deosebita. El relefeaza pentru prima data fatul ca Vladimir Tismaneanu a fost trimis in Statele Unite ca agent al securitatii romane. Surse absolut sigure documenteaza faptul ca infiltrarea
  sa produs sub un nume fals cu un pasaport fals . In consecinta va adresez rugamintea de a deschide de urgenta o ancheta la nivel prezidential. Mentionez ca in calitate de cetatean american am cerut o ancheta organizatilor de investigatie si de emigratie a SUA. O copie a acesteui document a fost trimisa Ambasadei SUA de la Bucuresti.
  Va rog a confirma primirea memoriul si numarul de inregistrare.
  Robert Horvath Deva
  cineast USA
  DESCHIDETI: http://devanewyork.blogspot.com/

  DESCONSPIRAREA AGENTULUI VLADIMIR TISMANEANU
  Actiunea de infiltrare a Europei Libere cunoscuta sub numele de cod Cain a fost o
  actiune bilaterala a securitatii romane ( Unitatea 0617 din Directia 2 DDS spionaj ) -Brigazile Rosii Intenationale format din fosti luptatori ai razboiului civil din Spania ( controlat de NKVD ) – Partidul Comunist Spaniol. Cordonarea sa facut zilnic prin mesajele codificate al postului de radio Pirinei in limba spaniola.cu sediul la Bucuresti. Documente despre aceasta actiune pot fi gasite in arhivele sectiei internationale a PCR.
  In Septembrie 1981 Gizela Vass sefa sectiei deschide un pasaport cu o viza turistica unica pe numele Vladimir Tismaneanu cu dreptul de a vizita toate tarile din vestul Europei. Ajuns cu mama sa in Franta vorbeste la Europa Libera impotriva dictatorului Ceausescu si a familiei sale. In curand actiunea de infiltrare intra pe linia moarta. Cererea sa de azil politic in Franta este respinsa ca si cea de intrare in SUA . Intrand in filajul serviciului francez si a celui american agentul Volodea se ascunde sau calatoreste vestul european cu un pasaport fals, timp de 4 ani de zile. ( Ceausescu avea la dispozitie cinci sute de paşapoarte în alb, originale, obţinute de comuniştii lui care lucrau în poliţia spaniolă.).
  Dupa patru ani situatia devenise disperata. Nu se putea intoarce in Romania, avea interdictia de a sta in Franta….etc. Cazul este transferat serviciului cubanez. Conform documentelor, Tismaneanu a sosit in SUA, prin Philadelphia, la 1 octombrie 1985, dupa ce i s-a refuzat a viza de intrare in SUA. Brigazile Rosii Internationale l-au ajutat sa plece in Venezuela si abia in 1985 serviciile roman si sovietic si-au realizat scopul. Sa organizat o casatorie ….. cu o cetateanca romana americana de care a divortat curand. –PENTRU A SE iINFILTRA IN SUA AGENTULUI VOLODYA I SA CREIAT O NOUA BIOGRAFIEi ,UN NUME NOU SI UN NOU PASAPORT !
  PASAPORTUL DE INTRARE IN USA POARTA NUMELE VLADIMIR TISMANETKY SI ESTE DIFERIT DE CEL PE NUMELE VLADIMIR TISMANEANU, CU CARE A PLECAT DIN ROMANIA. AM LUAT CUNOSTINTA DE ACEST LUCRU FIIND PRIETEN CU FOSTA SOTIE A LUI VOLODEA, PE NUME TAMARA TISMANESKY CU CARE AM FOST CHIAR VECINI CU MAI MULTI ANI IN URMA. DOAMNA TISMANETKY ESTE UN TALENTAT ARTIST CARE PREDA ILUSTRATIA DE MODA LA UNIVERSITATE, (FIT NEW YORK.) DANSA A PRECIZAT CA A PRELUAT ACEST NUME PRIN CASATORIE. Orice comentariu in plus este de prisos, agentul Volodya fiind desconspirat.
  Robert Horvath DEVA Cineast USA
  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/

 3. REACTIVAREA RETELEI KGB ROMANIA!
  ( SPIONI RUSI LA VARFUL STATULUI ROMAN )
  Tismaneanu, Leonte,”Ciungul”, se lauda ca pierduse o mana pe cand era in brigazile teroriste bolsevice contra Spaniei. Era agent sovietic, NKVD. Dupa vizita lui Hrusciov a fost avertizat sa termine cu spionajul. Ceausescu i-a zis lui Hrusciov, inainte de momentul ’68, la vizita acestuia la Bucuresti: „tovarase, noi promitem sa va informam, mai aveti si consilieri sovietici dar va rugam sa terminati cu agentii dintre noi”. Si-atunci Hrusciov i-a zis: „Pai considerati ca n-avem nici un agent la voi. Nici in China n-avem…” Si astfel sa dat dezlegare sa fie chemati 700 de agenti rusi si avertizati Sa aleaga: ori Romania, ori Rusia! Si asa s-a intamplat si cu Tismenitki. Dar ilegalistii au ramas pro-sovietici si agenti rusi.
  Conform unui raport CIA aceasta retea a fost reactivata la ordinul Evghenii Primacov seful KGB care sa intalnit in secret cu Magureanu directorul SIE. Seful statiei CIA de la Bucuresti J Nicholson care a fost desconspirat agent rus, a desvaluit intreaga actiune.
  Acum cateva luni am incercat sa prezint documente importante reprezentantei Romaniei la ONU Simona Niculescu care sa fie prezentate Presedintelui Basescu.
  Ea a refuzat precizand ca daca voi deschide plicul cu documente confidentiale audienta a luat sfarsit. La audienta au participat adjunctul misiunii T Morar si consulul adjunct la New York C.Berechet.
  Astfel linia doua a spionilor rosii Tismanetky, Roman, Patapievici……etc a ramas desconspirata, dar nu pentru mult timp.
  Cititi Serialul de 12 articole DESCONSPIRAREA SPIONULUI VOLODYA TISMANETKY ! DESCHIDETI : http://devanewyork.blogspot.com/

  Robert Horvath DEVA ziarist de investigatie SUA
  http://www.devagallery.com/

 4. CU OCAZIA VIZITEI PRESENTELUI BASESCU IN JAPONIA CINEASTII ROBERT HORVATH- DEVA SI SOTIA SA KIYOKO HORVATH DECLARA GREVA FOAMEI IN FATA AMBASADEI ROMANE DIN TOKYO.

  PRESEDINTELUI ROMANIEI TRAIAN BASESCU.
  Ma numesc Robert Horvath Deva si sunt de meserie cineast. Am absolvi IATC Bucuresti si am lucrat la toate studiourile din tara. Continui sa-mi exercit profesia la studioul meu de film cu sediul in New York si Tokyo. In occident sunt cunoscut mai ales ca pictor si fotograf artistic. Ultima mea expozitie ” FROM DALI TO DEVA ” sa bucurat de succes . http://www.devagallery.com/
  In I976 fiind acuzat de trimiterea unor materiale filmate despre Ceausescu am fost acuzat de inalta tradare. In timp ce eu mi-am pus viata in joc pentru caderea comunismului, un politruc rosu, pe nume Vladimir Tismaneanu scria ( tot in 1976)
  “Un răspuns de principiu,……îl aflăm în definirea de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretarul general al Partidului Comunist Român, de pe poziţiile marxismului creator, (…).. Singura modalitate de a depăşi acest statu-quo este revoluţia socialistă, în care clasa muncitoare, condusă de Partidul politic revoluţionar, va avea rolul principal”.
  Acum cateva luni am incercat sa prezint documente importante reprezentantei Romaniei la ONU Simona Niculescu care sa fie predate dumneavoatra. Ele clarifica pentru prima data fatul ca Vladimir Tismaneanu a fost trimis in Statele Unite ca agent al securitatii romane, cerand deschiderea unei anchete prezidentiale. Dansa a refuzat precizand ca daca voi deschide plicul cu documente confidentiale, audienta a luat sfarsit. La intalnire au participat adjunctul misiunii T Morar si consulul adjunct la New York A.Berechet. Datele principale pot fi gasite in serialul de 12 articole intitulat DESCONSPIRAREA SOBOLANULUI ROSU VOLODYA TISMANETKY publicat pe blogul meu personal.
  Nu ramane decat sa ma alatur celor mai mult de o suta de personalităţi marcante ale militantismului anticomunist din Europa şi din lume şi-au exprimat ingrijorarea faţă de modificarea misiunii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Mentionez printre ele pe laureata premiuluiNobel Herta Muller si pe Radu Ioanid director la Muzeul Holocaustului din Washington.
  In consecinta in semn de protest privind restrîngerea investigării crimelor comunismului si a numirii lui V.Tismaneanu in fruntea IICCR declar simbolic greva foamei pe timpul vizitei oficiale a persoanei dumneavoatra in Japonia.
  Robert & Kiyoko Horvath Tokyo Japan
  BLOG http://devanewyork.blogspot.com/

 5. BASESCU A OPRIT ANCHETA SRI, CARE PUTEA DESCONSPIRA PE AGENTUL RUS VLADIMIR TISMANEANU. !

  Serialul meu intitulat ” Desconspirarea spionului rosu Volodya Tismanetsky ” se bucura de atentia asteptata, Primesc zilnic comentarii, documente
  si incurajari. Am primit astfel un numar de mesaje din partea unor ofiteri ai servicilor de informatii care sunt ingrijorati de „conspiratia tacerii” in vederea acoperiirii adevarului . Iata unul primit in cursul zilei de azi :

  Domnule Horvath
  Nimeni din cadrul serviciilor romanesti contesta faptul ca Vladimir Tismaneanu este un spion al strain infiltrat in Romania. Exista numeroase inregistrari si documente in aceasta privinta.
  Serviciile au luat cunostinta de semnalele CIA directe si indirecte ,in legatura cu activarea reteli NKVD dupa revolutie. Intalnirea secreta in 1990 intre KGB Chief Evghenii Primakov si Magureanu sef SIE a fost semnalul reactivarii retelei ruse din Romania
  Ca urmare a memoriul dumneavoastra, SIE a deschis o ancheta oficiala
  in cazul Tismaneanu. Un raport de informare preliminar a fost trimis Presedintelui Basescu. Acesta informa printe altele :
  ” Dumitru Mazilu (singurul om de incredere al americanilor la acea vreme) in 1990, cu ocazia unei vizite oficiale la Washington in calitate de prim-vicepresedinte CPUN (sau cum se numea) l-a denuntat pe T ca fiind trimis si legendat de aripa cominternista pt actiuni de intoxicare, dezinformare, atacuri coordonate impotriva adevaratilor oponenti ai comunismului-destinatia Washington. ) Dupa 89 protectia principala la Buc a luit T a fost Magureanu, In perioada 90-96 au auvut loc 16 intilniri monitorizate intre T si M. Un alt sustinator crucial al lui t la Buc si la Wash in perioada 88-93 a fost seful statiei CIA la Buc, Harold Nicholson, arestat in 96 pt spionaj in favoarea sovieticilor.
  In ancheta seful statiei CIA din Buc a dezvalui intreaga retea rusa activand in Romania „Agentul Volodea” era seful retejei de infiltrare a diasporei si a altor activitati in SUA.
  Materialul a fost respins de Basescu fara nici o explicatie.
  Va doresc succes. Deasemenea va asigur ca marea majoritate a celor care lucreaza in serviciului nostru, apreciaza efortul dumneavoastra.
  G.J.- Serviciul Roman de Informatii.
  Robert Horvath Deva ziarist SUA
  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/
  PS CITITI PE BLOGUL MEU SERIALUL DE 12 ARTICOLE- DESCONSPIRAREA SOBOLANULUI ROSU TISMANEANU.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s