Sclavia capitalistă: Confesiunile unui dependent de muncă

Începe munca la ora 6 şi termină la 3 dimineaţa. Lucrează de mai bine de doi ani într-o companie din Big Four. Ştie că o să mai reziste cel mult un an la acelaşi loc de muncă. După 3 ani, majoritatea angajaţilor îşi dau demisia. Sau mor, aşa cum s-a mai întâmplat! Supravieţuitorii acestui ritm de muncă au devenit dependenţi de droguri legale şi singurul lor scop în viaţă e să aibă mai mult timp pentru odihnă. MONEY.ro vă prezintă mărturia şocantă a unei tinere care lucrează la una dintre cele patru multinaţionale de audit active pe piaţa românească. [… afla povestea pe money.ro …]

Reclame

2 răspunsuri la „Sclavia capitalistă: Confesiunile unui dependent de muncă

  1. legislatia muncii garanteaza cele 8 ore de munca iar angajatorii stiu asta…care vrea sa faca ore suplimentare o fac pe pielea lor daca vor bani in plus…daca te obliga sau ameninta sa lucrezi in plus cand tu nu vrei, exista protectia consumatorului si massmedia…eu prefer „sclavia capitalista” celei comuniste…mai intri si tu la mine e blog?

  2. Cred ca iti dai seama ca respectiva chestie nu prea functioneaza, mai ales in vremuri de criza cand firmele fac disponibilizari. Poate ca daca mergi pana la capat cu mass media si protectia muncii, nu „protectia consumatorului” (te refereai cumva la consumatorii corporati de carne de roman?) nu o sa te dea afara pe loc (desi chiar ma intreb), dar la prima restructurare ai zburat. Raman numai „campionii” care se jertfesc pana la capat.

    Pe de alta parte e adevarat ca in Romania exista totusi si alte joburi, inca, mai prost platite, dar care nu te extermina. Mie si daca mi-ar da 100000$ pe luna nu as face ce face respectiva pentru ca pur si simplu nu pot. Si ma intreb totusi cat Doamne iarta-ma castiga de s-a bagat singura in Gulag? Problema e ca pe masura ce se incetateneste tot mai mult o astfel de „etica a muncii”, promovata de „stapani” si de trompetele lor neoliberale, oamenii normali care vor sa aiba o viata normala vor fi la randul lor inghititi de competitie. Atunci cand vei zice nu, ti se vor da astfel de contraexemple. Nu poti, nu-i nimic! Te inlocuieste altul care a bagat in vena! D-aia cred ca trebuie interzise orele suplimentare, cel putin la nivelul asta, la fel cum sunt interzise interzise consumul de heroina, vanzarea de organe, etc. Toate te baga in groapa si nu cred ca e normal sa ii ingadui unui om derutat sa se autodistruga benevol si altora cu bani sa profite de pe urma lui. La rigoare, un om care munceste atat o face fie pentru ca alternativa e sa moara de foame fie pentru ca s-a imbolnavit psihic din pricina sistemului. In ambele cazuri e o victima. Iar realitatea este ca in spatele lozincilor liberale de gen „libertatea de alegere” se ascunde cel mai brutal darwinism cu putinta; exterminarea prin competitie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s