Libertate si intelectualitate, Sf. Nicolae Velimirovici

Libertatea
„Dacă doreşti libertatea, încearcă mai întâi să te dezrobeşti de tine însuţi. Dacă pentru cunoaştere, legea de căpătâi era „cunoaşte-te pe tine însuţi,” atunci pentru morală legea de căpătâi este „dezrobeşte-te de tine însuţi!” Dacă vrei să ajungi la libertate prin revoluţie, porneşte mai întâi o revoluţie împotriva ta însuţi, şi te vei încredinţa că toate celelalte revoluţii sânt de prisos. Dacă vrei să ajungi la libertate prin război, porneşte mai întâi război împotriva ta însuţi; şi, dacă vei duce acest război la bun sfârşit, te vei încredinţa că toate celelalte războaie sânt de prisos.
Zici, nu-i aşa, că doreşti libertatea? Atunci trebuie să stai alături de Dumnezeu, împotriva ta însuţi şi împotriva lumii. Mai întâi împotriva ta, de vreme ce în tine se află cel mai însemnat câmp de luptă împotriva lumii. Dacă vei birui lumea aici, în tine însuţi, pe cel mai însemnat câmp de luptă, atunci ai biruit-o pe toate fronturile. Iar dacă o biruieşti pe toate fronturile fără să o biruieşti şi în tine însuţi, ea va rămâne neînfrântă în cea mai însemnată cetate a sa! Dacă nu te biruieşti pe tine însuţi, cu toate celelalte străduinţe ale tale, nu vei reuşi decât să sari dintr’o temniţă în alta, dintr’o colivie în alta.
Nici libertatea socială, nici libertatea naţională, nici libertatea statală, nici libertatea internaţională, fără libertatea de sine, nu sânt nimic altceva decât numele amăgitoare şi mincinoase ale feluritelor temniţe, ale feluritelor colivii. Dezrobeşte-te de tine însuţi şi vei fi afară din toate temniţele şi coliviile. Când cel închis vrea să fugă din temniţă, nu se trudeşte să dărâme mai întâi zidurile din jurul închisorii, ci zidul propriei sale celule.”
(Sf. Nicolae Velimirovici, Ganduri despre bine si rau, ed. Predania, p. 78-79)
Intelectualitate
„Dezvoltarea intelectuală a unui om este cea mai uşoară, cea mai rapidă şi – când se desparte de înălţarea minţii la cele de Sus, de curăţia inimii şi a sufletului – cea mai primejdioasă. Este cea mai uşoară fiindcă ţine numai de mulţimea impresiilor prinse de simţuri, şi de ordonarea şi combinarea lor raţională. Pentru dezvoltarea intelectului nostru avem cinci simţuri, iar pentru dezvoltarea celorlalte trei pătrimi din om, avem patru Evanghelii. Pentru a ajunge intelectuali, ne stau la îndemână mii de dascăli, iar pentru a ajunge oameni desăvârşiţi, ne este la îndemână Însuşi Hristos. A spune: „sânt intelectual” este acelaşi lucru cu a spune „sânt o pătrime de om.” De aceea numele de „intelectual” este neomenesc şi o învinuire a propriei persoane.”
(Sf. Nicolae VelimiroviciGanduri despre bine si rau, ed. Predania, p. 75)
Reclame

5 răspunsuri la „Libertate si intelectualitate, Sf. Nicolae Velimirovici

  1. De fapt termenul „intelectual” avea la începuturi conţinut peiorativ, un fel de „scârţa, scârţa pe hârtie”. Înţelesul actual ne vine de la Zola şi al său articol „J’accuse!”. Capătă într-adevăr o încărcătură trufaşă, drăcească… Poate pentru că se produce schimbarea de sens tot din cauza unui militant de vârf al extremei stângi?

  2. Da. Ajungem la aceasta radiografie a intelectualului:

    “Intelectualul nu e o meserie decât în cazul revoluţionarului de profesie, care trăieşte din banii fundaţiilor sau din sinecuri şi care nu e de dreapta, ci de stânga. De la comunistul Lenin, la socialistul Hitler, revoluţionarii de profesie au fost nişte intelectuali trăind pe banii partidului sau ai partidei.” – Mircea Platon, Ce sunt intelectualii? http://elkorg-projects.blogspot.com/2007/09/mircea-platon-ce-sunt-intelectualii.html

  3. hai sa iti spun eu cum sta treaba cu „balivernele” astea. baliverne sunt alea din capul „neinfectatilor de comunism” care au impresia ca o tara se dezvolta economic si cultural pupand in fund mesianismul marilor popoare – in cazul tau SUA – , in cazul slavofililor – Rusia. la Velimirovici nu e nicio baliverna pravoslavnica ruseasca…. imi pare rau. e ortodoxie si conservatorism a la Paul Gottfried. Romania nu are nimic de invatat nici de la Rusia, nici de la SUA. Polonia ar trebui sa fie modelul nostru, nu SUA, nu Rusia; Polonia si propiul nostru trecut. Atat.

  4. Perfect de acord cu ultimul dumitale comentariu. Am vrut l-a un moment dat sa-i raspund „neinfectatului” nu tocmai crestineste si ma bucur ca comentariul d-tale m-a degrevat de tentatia de a face asa ceva.
    Iar reflectiile sfantului sarb N.Velimirovici cu privire la intelectuali m-a lasat fara rasuflare… Diagnosticul e atat de lucid si clar ca urma lasata de un bisturiu manuit cu siguranta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s