John C. Medaille intr-un interviu cu Stephen Hand despre distributism

Cititi si:

>>> Plutonomistii, Citibank si ciclurile mortii, de John C. Medaille:

Conform analizei Citibank, în Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Australia, „bogaţii şi-au însuşit o parte tot mai mare din venituri şi bogăţie în ultimii 20 de ani, ajungând să domine clasamentele veniturilor, bogăţiei şi cheltuielilor din aceste ţări“. E purul adevăr; 10% din familiile aflate în vârful ierarhiei au încasat 43% din venituri pe vremea când a fost scris memoriul. „În total, la primele 20% dintre familii au ajuns 68% din veniturile totale; cele 40% de la baza ierarhiei a trebuit să se mulţumească numai cu 9%.“ Iar situaţia e şi mai rea dacă privim la averi. Primele zece procente din vârful ierarhiei deţin 57% din bogăţia netă a familiilor, iar cele 40% cele mai sărace familii doar 9%.

Autorii scrisorii arată că în alte locuri, de pildă în Japonia şi în multe dintre ţările Europei occidentale, bogaţii au devenit doar cu puţin mai bogaţi decât erau în anii 80, dar în plutonomii, precum Statele Unite, „capitaliştii beneficiază în mod disproporţionat de pe urma globalizării şi a saltului de productivitate, în detrimentul muncii“. Cu alte cuvinte, dezechilibrul nu este inevitabil, ci creat de anumite forţe din interiorul sistemului.

>>> Laesio Enormis, de Alin Voicu:

Ţine de domeniul evidenţei că situaţia financiară a României nu este, cel puţin deocamdată, similară cu aceea a Greciei. Se pune atunci întrebarea de ce măsurile de austeritate sunt atât de aspre în România. Şi, mai ales, de ce sunt ele îndreptate în direcţia dubioasă a îmbogăţirii băncilor. Şi apoi, dacă fondurile create în economie sunt folosite pentru a returna împrumuturi peste împrumuturi, cum va fi încurajată creşterea economică preconizată, care, pe măsură ce trece timpul, se pare că este revizuită în jos şi nu în sus? Cu mai multe împrumuturi? La ce dobânzi? Grecia are de plătit pentru deficitele acumulate de-a lungul timpului, deficite care s-au dus către pensii şi alte forme de asistenţă socială în interiorul graniţelor naţionale. În cazul României, însă, aceste aspecte sociale sunt mult mai reduse iar datoriile, spun gurile rele, subvenţionează profiturile băncilor străine!

>>> Pledoarie pentru nationalismul economic, de Pat Buchanan:

Lucruri pe care le produceam odinioară în America – şi produceam de toate – le cumpărăm acum din străinătate cu bani împrumutaţi tot din străinătate.

În acest Deceniu Pierdut au dispărut 5,8 milioane de locuri de muncă, ceea ce echivalează cu una din trei slujbe existente înainte de anul 2000. Această pierdere fără precedent a locurilor de muncă a fost parţial compensată prin sporirea cu 1,9 milioane a numărului angajaţilor guvernamentali.

Deceniul trecut a fost primul din istorie în care mai mulţi oameni au lucrat pentru guvern decât în industrie – un fenomen năucitor pentru cei care îşi amintesc o Americă în care aproape o treime din forţa de muncă producea aproape toate bunurile noastre şi o mare parte din bunurile întregii lumi.

Nu vă faceţi probleme, am tot auzit, produsele străine pe care le cumpărăm sunt jucării şi produse industriale nesofisticate. Ne păstrăm joburile din sectoarele de înaltă tehnologie.

Să mă scuzaţi, dar surplusul comercial din comerţul cu produse tehnologice avansate a dispărut în timpul primului mandat a lui Bush. În ultimii trei ani, doar în relaţia cu China am înregistrat un deficit comercial în domeniul produselor tehnologice avansate de aproximativ 70 de miliarde de dolari.

>>> Tupeul bancilor straine, de Ilie Serbanescu.

Reclame

Un răspuns la „John C. Medaille intr-un interviu cu Stephen Hand despre distributism

 1. EXCEPTIONAL interviu !

  Din pacate noi nu vrem la ora asta decat „sange”. Si asta vor si „baietii destepti” sa vrem !
  Nimeni nu mai comenteaza nimic si crede ca …DA , sfarsitul lumii romanesti este aproape si daca noi nu ne dam cu presupusu’ pe net despre marinar si pipitzele lui sau despre intelectualii lu’ peste prajit chiar disparam ca natie !
  NU FRATILOR ! DISPAREM DACA NU NE UNIM IN SOLUTII ! SI BLOGUL LUI ILIE ESTE PLIN DE SOLUTII ! HAIDETI SA LE DISCUTAM SI SA MAI LASAM CONTRELE REFERITOARE LA DISTANTA DINTRE SERAFIMI SI DIAVOLI SAU INTRE MIHAI I SI PRINTUL DUDA !!!
  SAU, DACA NU MAI ESTE NIMIC DE FACUT SA …BEM UN SPRITZ SI SA NE APUCAM DE BAMBILICI !
  CRED CA CHIAR AR FI CAZUL SA NU MAI BATEM APA’N PIUA SI SA TRANSMITEM LA CAT MAI MULTI PRIETENI SOLUTIILE PROPUSE PE ACEST BLOG. DECI DEZBATERE SI APOI DECIZIE ! ACTIUNE !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s