Domnule Plesu, de ce va stergeti articolele din presa online?

Cautand in arhiva ziarului Adevarul articolul dlui Plesu Andrei din 28 ianuarie 2009, articol intitulat „O amintire„, observ cu stupefactie ca acest articol, ca multe altele,  nu mai exista pe net. De altfel, dl Plesu si-a sters de pe editia online a ziarului Adevarul toate articolele scrise din 12 noiembrie 2008 pana in 3 iunie 2009!!! Articolul e foarte important pentru ca in el Plesu isi da arama pe fata, citim cum recunoaste ca a fost omul lui Ion Iliescu imediat din zorii loviturii de stat din decembrie 1989, gorbaciovist convins alaturi de Dinescu Mircea. Iata ce spunea in el:

Sigur pe buna funcţionare a proaspăt instalatei noastre democraţii, am pus mâna pe telefon şi l-am întrebat, cu aplomb revoluţionar, pe dl Virgil Măgureanu, directorul abia înfiinţatului SRI: „Domnule, ne mai ascultă cineva sau nu? Dar sincer!” Răspuns: „Domnu’ Pleşu, sincer nu ştiu! Tot ce pot să vă spun e că securitatea e cea dintâi instituţie care s-a privatizat. Unii dintre membrii instituţiei au plecat cu dosare, cu documente, cu aparatură şi nimeni nu-i poate controla. Noi, în centrală, nu facem ascultări. Dar nu vă pot garanta că nu vă ascultă nimeni”.

N-aş zice că răspunsul era foarte lămuritor. Dinescu a fost de părere că trebuie să-l abordăm, pentru elucidarea chestiunii, pe Ion Iliescu. Zis şi făcut. Ne ducem, suntem primiţi imediat (ce vremuri!), iar Dinescu, în stilul lui inconfundabil, pantomimic, precipitat, ultimativ, îl ia de braţ pe preopinent şi-i spune: „Bre! Cred că iar ne-ascultă! Matale ce ştii?” Preşedintele zâmbeşte nostalgic şi trece la mărturisiri: „Dracu’ ştie! Nevastă-mea zice că aude în telefon aceleaşi zgomote pe care le auzea şi înainte de revoluţie.”

Am plecat amândoi într-o stare de adâncă stupefacţiune. Până la urmă, am conchis că avem de a face cu o manifestare tipică a haosului postrevoluţionar. Faptul că întrebarea noastră a rămas până astăzi fără răspuns dovedeşte că haosul postrevoluţionar a rămas valabil.

Daca se sterg articolele de pe internet, ma intreb daca mai exista la BCU arhiva ziarului Adevarul (decembrie 1989  -1992), ca tot ma chinuie gandul sa citesc presa din acea perioada si sa vad ce „intelectual” cu pipa in gura il slavea pe Iliescu in vremea mineriadelor. Trebuie sa mai cada cateva papioane ca prea si-au luat lumea in cap. Oamenii astia sunt in stare sa stearga orice urma de colaborare cu KGB. De acum inainte am sa salvez in Word toate articolele. Pana la urma presa online in care scriu specimenele astea e a lor… nu poti avea incredere in ea.

Anunțuri

9 răspunsuri la „Domnule Plesu, de ce va stergeti articolele din presa online?

 1. Pai de aia si-au si facut bloguri. Istoria ca blog e idealul lor, ca sa poata fi schimbata fara a lasa urme. Cu falsificatori ai propriului trecut si ai trecutului stapanilor lor (Plesu) ca Neamtu sau ca Tismaneanu, la ce te poti astepta?
  O descriere buna a fungusilor de elita care se inmultesc pe la subtiorile nespalate ale Romaniei basesti ne ofera si Marius Ghilezan:

  „Mulţi dintre suporterii lui Băsescu din toamnă refuză evidenţa. Nu-i găsesc o vină preşedintelui. Nu vor să înţeleagă faptul că o ţară nu se poate conduce precum un vapor. Nici cu vipuşca la picior. Darămite cu ordine de la stăpînire de aliniere într-o direcţie greşită. Astfel de practici ţin de domeniul trecutului. Orice ar face camarila de vasali, vina este tot a venerabilului cu „instinct de supravieţuire“. Şi asta nu pricep votanţii din toamnă ai lui Traian Băsescu. Am auzit voci din rîndurile lor care acuză incapacitatea lui Boc de a gestiona problemele ţării.
  Să ne aducem aminte, totuşi, de vorbele lui Octavian Paler, formulate cu mult înaintea numirii profesoraşului de la Cluj în funcţia de prim-ministru: „Boc e bun de papagal. El a reuşit să facă atît de ridicolă obedienţa, încît a devenit stînjenitoare. E tipul perfect de supra-valet. Sper să nu apuc vremea să văd asemenea comedie, chiar grotescă“.

  Intelectualitatea băsesciană tace. Mari amatori de funcţii publice, ca pe timpul lui Xenopol, îşi consumă sinecura: voiaje stipendiate, cărţi scoase pe bani publici, participări la colocvii de împachetat fumul, plimbări cu limuzine, treceri razante prin mulţime, mai mult prin capitalele europene, decît prin colbul drumurilor săteşti.”

  http://www.observatorcultural.ro/De-ce-tac-intelectualii-basescieni*articleID_23736-articles_details.html

  Sunt curios ce va zice Gottfried in conferinta lui de la Iasi. Artrebui sa le fie rusine conservatorilor nostri crestin-democrati (alde Baconsky, Papahagi, Guran) pentru lasitatea lor.

 2. Cine? Neamtu? Guran? Baconsky? Conservatori? Niste papusi de carpa. Astia au distrus discursul conservator romanesc. L-au dat pe mana lui Tismaneanu. Mi-e greata de ei. Cand vor scrie si ei ca Gottfried, Kirk, Panichas, mai vorbim.

 3. Enormitatea de ultimă oră a lui Cristian Preda: „Ce nevoie avem de 50.000 de consilieri (locali)? Ce consiliază?” Adică mai pe româneşte: ce ne mai f… la cap cu democraţia asta şi cu autonomia locală!

 4. In ceea ce priveste conferinta dlui Gottfried, am descoperit in domnia sa un paleoconservator, adept al marilor miscari nationale ale Europe secolelor XIX-XX, admirator declarat al Monarhiei Constitutionale Romanesti, opozant feroce al incercarilor americane de a exporta cu forta modelul democratiei americane ca panaceu universal, militant al dezvoltarii naturale a unei societati pe modelul cultural mostenit si nu importat, critic dur al corectitudinii politice si al Federatiei Globale, adversar feroce al autovictimizarii minoritatilor (inclusiv cea evreiasca din care si el face parte) in scopul obtinerii unor discriminari pozitive. Paul Gottfried constata ca in ceea ce priveste intentia initiala a “Founding Fathers” aceasta in timp s-a modificat, asistand astazi la o “mass democracy” care a transformat democratia intr-un fel de targ, in sensul ca eu iti dau votul meu daca imi dai si tu ceva la schimb. Profesorul Gottfried constata ca Statul e din ce in ce mai mult prezent in asternuturile noastre (cel putin in UE) reglementandu-ne viata in cele mai mici amanunte. Tipul de democratie instaurat in prezent este unul in care ai din ce in mai putina libertate. Sistemul instaurat in Europa, in post comunism, este facut tot cu socialisti. Multiculturalismul a dus la un paradox: majoritarii au mai putine drepturi si libertati decat minoritarii. Mai mult nu mai poate exista o critica a stangii post comuniste fara sa nu fii catalogat drept fascist si antisemit (vezi si cazul romanesc al reactiilor dlui Tismaneanu la criticile venite atat din partea dlui Gottfried cat si din partea dlui Mircea Platon). In viziunea lui Gottfried formele democratiei sunt specifice fiecarei natiuni. E un mare admirator al tarilor baltice si al Poloniei ca nu au ingenuncheat in fata pretentiilor UE si si-au ales propriul model bazat pe traditia specifica. Ne-a dezvaluit cum China controleaza economia americana. Rectorul Univ. Iasi emotionat si coplesit de prezenta intelctuala a prof. Gottfried a afirmat ca Paul Gottfried este ultimul om Educat al Planetei. Au pus intrebari pertinente, vadind admiratia pe care o au si ei fata de ideile lui Gottfried, prof. Catalin Turliuc si prof. Nicolae Cretu.

  • @lorduljohn
   un comentariu pertinent si la obiect, care demonstreaza maturitate si intelegere profunda.
   Unii dintre „obisnuitii” comentariilor acestui blog, in nota caracteristica : nesemnificativi dar …multi 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s