Sfarsitul unei ere economice si inceputul relocalizarii pietei

Motto:Cred ca a sosit timpul sa-i lasam sa afle care sunt riscurile meserieiMircea Platon despre politicieni

1. Criza partidelor politice din Romania

Ce trebuie sa faca, in aceasta perioada acuta de criza, cititorul de presa educat, e sa nu creada nicio iota din ce spun politicienii si „analistii” politici. Absolut tot ce spun toti politicienii / analistii e fie minciuna intentionata, fie lipsa de viziune.

Partidele politice din Romania erau deja in criza de credibilitate inaintea declansarii crizei economice. Odata cu criza economica, tot sistemul politic si economic de la noi a inceput sa fie, putin cate putin, tarat la groapa de gunoi a crizei; pentru ca orice criza, de sistem / provocata / sau nu, are groapa ei de gunoi.

PDL, marele partid reformator, nu e deloc, asa cum spune dl Aligica,  „singurul partid de la care oamenii mai au asteptari”. Oamenii nu mai au asteptari de la niciun partid. Si aceasta pentru ca nici macar dl Aligica, economistul partidului, nu propune planuri concrete de reconstructie economica a Romaniei.

Presedintele Basescu si PDL si-au propus reforme si nu au reusit sa schimbe nimic. De ce? Pentru ca nu reformele revigoreaza un sistem politic si economic, ci schimbarile radicale de paradigma. A reforma un sistem inseamna a lucra dupa principiile aceluiasi sistem bolnav la care se mai adauga cateva ajustari; a schimba radical paradigma inseamna a arunca a cosul de gunoi vechiul sistem pentru a pune in practica altul. Or, echipa basescologilor nu vrea sa schimbe nimic, vrea numai sa reformeze, adica sa lucreze in acelasi sistem ticalosit de dinaintea lui Basescu, dar reformat.

Dupa 1989, Romania nu trebuia sa copieze modelul neoliberal din Occident, adica nu trebuia sa reformeze marxismul, avand in vedere ca Occidentul anilor ’90 nu mai era Occidentul anilor ’50 de dinainte de revolutia marxismului cultural. Dupa 1989 noi am copiat un model economic si social deja distrus si aflat in declin la el acasa, un model reformat din occident.

Toti romanii, mai ales electoratul presedintelui Basescu, au observat de multa vreme pacea din culise dintre presedinte si oligarhia autohtona. Chiar mai crede cineva ca intelectualii lui Basescu mai lucreaza la noua Constitutie?! Nu mai e timp pentru asa ceva.

2. De la federalizare la descentralizare radicala (relocalizare)

„Noul Soviet European”, cum numea Gorbaciov plin de satisfactie Uniunea Europeana in 2000 la Londra (vezi aici analiza discursului lui Gorbaciov din 2000), a falimentat. Grecia, spune castigatorul premiului Nobel pentru economie Paul Krugman, are 50% sanse sa iasa din zona monedei Euro. Si ca o cireasa pe tort, Nouriel Roubini anunta ca urmeaza a doua faza a crizei, cea a datoriilor.

„Grecia va intra în mod sigur în incapacitate de plată a datoriilor şi există întrebarea dacă va trece printr-un fel de revoluţie sau lovitură de stat”, moneda Euro fiind pe cale de disparitie in urmatorii 5 ani.

Colapsul economic care va bate Europa in aceasta vara va transforma radical viitorul. Se va trece de la federalizare la relocalizare. Adica tari vecine vor colabora intre ele in interes comun. Cum se arata in cartea Economia libertatii, unui stat ii va fi mai profitabil sa comercializeze produse cu un stat vecin decat cu un stat cu care nu imparte aceeasi frontiera. Deja in domeniul turistic Grecia, Bulgaria si Turcia vor sa lanseze pachete turistice comune. Vor urma astfel de colaborari intre state vecine in toate sectoarele economiei pe masura ce criza se va adanci.

In loc de „Uniunea Europeana” e de preferat „Uniunea Tarilor Balcanice”, „Uniunea Tarilor Mediteraneene”, „Uniunea Scandinava”, comunitati de state suverane din punct de vedere economic si politic care sa coopereze intre ele fara interventii venite de la celalalt capat al lumii, fie ca el e Washington, Moscova sau Bruxelles. Acest tip de organizare revigoreaza identitatea nationala si culturala, intrucat tarile vecine au mult mai multe lucruri in comun decat tarile care nu sunt vecine intre ele, conservandu-se astfel particularitatile fiecarei natiuni.

3. Solutia

Toata Romania stie cat de corupte sunt partidele politice. Niciun roman nu are nevoie de explicatii suplimentare in acest sens. Singurii care au nevoie de explicatii sunt fanaticii fiecarui partid, de la jurnalisti pana la intelectuali. De 20 de ani, cei care ar fi trebuit sa garanteze libertatea cuvantului si sa apere binele comun s-au lasat inselati de interesele politicianiste. E vremea sa se schimbe radical paradigma. Prin urmare, programul de revigorare economica nu poate fi indeplinit sau monopolizat de niciun partid politic.

Binele comun e dezideratul democratiei, nu al vreunui partid. Insa politicienii si intelectualii nu au inteles acest fundament si, din cauza coruptiei in care se lafaie partidele politice, riscam sa calcam pe urmele Greciei. Iar daca vor mai creste si taxele asa cum ne anunta CE – si sigur vor creste pentru ca politicienii pe care ii vedeti la TV au avut grija ca Romania sa nu produca nimic (industrie, agricultura) –  atunci va fi haos total pe strazile oraselor (falimentul a peste 50 000 de firme + o inflatie de 10%) .

Actuala clasa politica a Romaniei cade odata cu sistemul economic care a generat-o. De aceea, insanatosirea economiei romanesti va incepe cand la putere vom avea un guvern apolitic care sa puna in practica relocalizarea pietei. Dar pana atunci vom avea multe de vazut pentru ca multe se vor mai intampla.

Solutia: nu politica de partid, ci politica binelui comun.

Anunțuri

39 de răspunsuri la „Sfarsitul unei ere economice si inceputul relocalizarii pietei

 1. Felicitari, observatiile sint bune si corecte. As remarca doar ca actuala clasa politica nu a fost generata doar de acest sistem economic falimentar (in buna parte, s-au generat reciproc), ci si de un sistem cultural pervertit, bazat pe principiul compromisului universal si pe dispretul fatis pentru integritate morala, intelectuala si sufleteasca. Ba si trupeasca, tinind cont ca se ingrasa cu totii ca porcii, elita si politicieni deopotriva.

 2. Din păcate articolul se înscrie în exact acea „ură de clasă” pe care o promovau marxiştii!

  Eu fac un pariu cu dumneavoastră. Pe o bere! EURO nu va dispărea.

  Să o luăm metodic:
  1. A cui „invenţie” este Euro? Unde se află sediul emitent? Prin urmare interesele cărui stat (hai să zicem totuşi „state”) reprezintă EURO în UE?

  2. În sfera de influenţă a căror state s-au aflat Balcanii în trecut? Dar chiar mai recent Bulgaria a avut moneda strict legată de o anumită bancnotă.

  3. Şi ghici, ghicitoarea mea: Ce ţară, când îşi va prezenta nota de plată, va cere, aşa, senin, vreo 75¤ din plajelle însorite pentru ca tinerele blonde şi tinerii arieni cu ochi albaştri să-şi relaxeze trupurile acolo?

  PS: printre directivele NKVD de sovietizare a ţărilor ocupate se număra şi aceea a decredibilizării vectorilor politici dijn acele ţări.
  PS”: creştinismul pune în faţă Persoana, nu mulţimile. Tot la fel, vinovăţiile sunt personale, nu colective.

 3. Numai sa ne mantuim nu putem singuri !
  Draga Ilie , la 25 de ani ai ajuns …marxist. Urmeaza sa devii marxist-leninist si aoi sa „evoluezi” spre maoism ! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
  Si apoi orice vectori , oricat de amarati ar fi, tot au un produs vectorial, iar daca luam in calcul si a treia dimensiune rezulta ca important este momentul fortei, nu-i asa ?
  Cu bine,
  sus-semnatul ce bea numai si numai „stella artois” 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 4. Domnule Hohmah, n-ar fi mai bine să încercaţi să răspundeţi la micile întrebări puse? Că nu-s multe… Şi n-ar fi rău să vă amintiţi de la „învăţământul de partid” pe care-l urmaţi Pe vremuri (posibil şi acum) că „partidele istorice erau exponentul claselor exploatatoare”. Seamănă? Păi dacă ştim să criticăm aşa de bine şi să ne facem apologeţii noi paradigme (asta în plus şi sună ca dracu – a new age), de ce să nu ne reamintim şi de adevăratele crize în faţa cărora s-au aflat unele din ele când au ajuns la guvernare: în 96 vistieria ţării era ZERO! Că puţină istorie mai recentă nu strică…

 5. Cica erau trei taranci intr-un tren:
  Prima zice : Vin de la doctor; am luat niste medicamente pentru barbatu-meu. E boland !
  Dar ce are? Intreaba celelalte ?
  Il doare mijlocul si nu se poate misca.
  A doua zice : Si al meu e bolnav si tot de la doctor vin.
  Dar ce are? Intreaba celelalte ?
  Il dor picerele si nu poate merge.
  A treia zice : Si eu tot de la doctor …al meu face dragoste cu mine de septe ori pe noapte !
  Pai bine draga si asta inseamna ca-i bolnav ???
  Da, da ! N-are tinere de minte ! 🙂 🙂 🙂

  Hohmah popularu’ care-i frate cu dolaru’ 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
  P.S. Mai rasfirati tovarasi ! 🙂 🙂 🙂
  P.P.S. Si cand mai raportati dati-o anonima :-):-):-)

 6. asa fratilor, mergeti inainte conform scenariului…”schimbarea de paradigma” – laitmotivul revolutiei ce ni se pregateste. si voi credeti ca participati la facerea istoriei. s-a largit temporar latul si voi aveti deja aplombul fauritorilor de magiun, pe stoc….ori naivi, ori diabolici? inapoi la Serafim Rose, harismaticilor…

 7. @ Costel: ai dreptate, politicienii si neoliberalismul s-au generat reciproc dupa 50 de ani de comunism. La fel si in cultura. Patapievici e cealalta fata a comunismului, pe langa Paunescu, Dinescu si altii, care sunt cealalta fata. Fara comunism, fenomenul Patapievici nu ar fi fost posibil.

  @ Donkeypapuas: nu inteleg unde „ura de clasa” in articol. Nu fiti atat de sigur ca Euro nu va disparea. Ungaria a intrat in imposibilitate de plata a datoriilor, pe urmele Greciei. Stati sa vedeti ce se intampla vara asta si mai vorbim. E asa de cald afara…

  Eu nu sunt impotriva partidelor politice, ci impotriva mimarii democratiei. In Romania NU EXISTA partide politice si nici democratie. Avem politicianism, dar nu avem bine comun. De asta am ajuns unde am ajuns si de asta, fie ca vor, fie ca nu vor, actorii isi joaca acum ultima piesa. Nu mai sunt sprijiniti (politicianii) nici de occidentul care pana acum s-a folosit de ei (pt ca occidentul nu mai are bani), iar de poporul roman nici nu mai zic….

  Fratilor, Romania d-abia acum incepe sa-si traiasca tineretea. Vorba lui Churchill dupa ce cortina de fier ajunsese pana in centrul Europei: „Ma simt mai tanar cu 20 de ani”. 🙂

  @ Karenin: dumneata crezi ca a venit Apocalipsa? Lasa incrancenarea si fii atent. Democratia de abia acum incepe. Crezi ca ne pregateste Bielderberg ceva in Spania? Vor fi omorati toti oamenii de pe planeta in afara de elita globala si astfel se iese din criza economica? Se fabrica vreun cip implantat in creier, nu mai avem nevoie de bani si iesim din criza? 2012 are cea mai proasta regie din istoria cinematografului, nici actorii filmului nu credeau ce joaca acolo…. 🙂

  Frate, niciun om nu poate fi stapan pe propria viata, daramite 150 de indivizi sa fie stapani pe miliarde de vieti…. Nu neg, pozitivismul stiintific e demonic, baietii creeaza viata din nimic in laboratoare ( http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1279988/Artificial-life-created-Craig-Venter–wipe-humanity.html ), dar asculta ce spune domnul Phillip Blond.

  Schimbarea de paradigma inseamna trecerea de la statul dadaca la statul civic (statul aflat in proprietatea oamenilor), de la tehnologia centralizata in computerul ala imens de la Bruxelles la tehnologia descentralizata cu sediul central pe fiecare strada. Eu la asta ma refer, nu la ce spun transumanistii.

 8. @ Karenin
  Sinuciderea ti-ar „sta” bine 🙂 Fii japonez, fii in G8!:-):-):-)
  Fii barbat ! Fii putenic !
  Fii si tu … ceva, nu numai „Tromptea Carpatilor !”

  Schimbati numele in „kalenin” 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
  Tza-tza-tza capritza tza !
  Da-te mort si noi iti promitem ca te vom impaia ca pe „titanul rosu” !

  Nu mai muri tu de grija noastra ! Vezi-ti de apocalipsa ta personala si nu te mai da „mai destept decat prevedea legea !”

  Nu-ti convine acest blog , nu mai intra si citeste cartile lui Tzapu’ despre afacerea Tigareta si legaurile lui cu Gorbaciov …cu care „s-a tras in foto” de curand ! iar bunul lui tovaras de propaganda PCR era si el tot acolo ! Si mai intreaba-l pe Tzap cum a putut sa stea langa asasinul Iliescu la cativa ani de cand il votaram datorita Seniorului si cand teatral isi scotea ochelarii si-l intreba „domnule Iliescu , dumneta crezi in Dumnezeu ?” Un Fariseu ca si Tine !
  Si in final vezi de ce si cu ce bani are fiul Tzapului proprietatea Murfatlarului ?
  cat despre acordul de a bombarda Serbia am mai vorbit !
  Ja’d-aici !
  @Ilie
  chiar pierzi timpul cu acest „shi fu” cu aere de Phytia , cu o spoaila de religie prost inteleasa si mai prost traita !
  Nu te lasa ispitit nici macar de un dialog cu acesti semi-docti !

 9. inainte de a ma sinucide constat ca m-ai linsa fara rezerve draga hohmah. si v-as spune ca daca nu va convine apokaliptika mea virtuala incarcati sa nu mai postati ineptii hiliaste. ilie frate, apocalipsa n-a venit si nici n-ar veni fara lucrarea ta „misionara”. voi chiar nu sesizati falsitatea situatiei, va regasiti natural in conjunctura economico-politica globala creata in ultima vreme, nu simtinti buldozrul mediatic care precede si insoteste orice etapa a crizei, nu vedeti avortarea programatica a „vechii paradigme” si indemnul constant, ferm, bine tintit ce indeamna catre aceasta noua ordine? voi credeti inca in formarea libera, dezinteresata si neocultata a actualelor si viitoarelor forme asociative politice, economice si socio-umane? intrevedeti oportunitati revolutive in toata mascarada protestatara, anarhica ce sta sa inceapa? singurul gest spontan si firesc din perioada urmatoare va fi aruncatul cu pietre si ce-o mai fi la indemana. tot restul sarabandei de evenimente e inginerie sociala, cu final cunoscut si apropriat. daca sunteti de buna-credinta raspundeti-va la intrebarile astea si tu, frate hohmah, incearca sa argumentezi necesitatea acelui pumn in gura la care instigi de pe bazele ideologice ale „noii paradigme” pe care o propovaduiesti. sa vezi cu ce-ti seamana!

 10. @Ilie Catrinoiu
  … Dar nici mult nu mai e până acolo…
  „Schimbarea de paradigmă” de care vorbeşti ar trebui să aibe în vedere în primul rând eliminarea clişeelor verbale (impuse tocmai de cei ce se consideră „elita” – adică de Soros-isti). Exemple:
  „societate civilă” – „opinie publică” de ce nu e bun?
  „clasă politică” – „oameni politici”, „bărbaţi de stat” (aşa erau numiţi în vechile manuale dinainte de 44)
  „societate capitalistă” – domnia legii şi ordinii
  „reformă” (de 20 de ani se tot reformează) – administrarea Ţării
  Te las să găseşti alte şi alte sloganuri tot repetate şi pa care, ciudat, nu le găsim folosite înainte de comunizarea României.

 11. @ karenin
  Prietene esti bolnav !Tu singur iti tragi suturi in fund !
  Multa sanatate !
  Nu am nevoie de grija ta !
  Eu cred in Dumnezeu si daca El a hotarat ca vine Apocalipsa , va veni , indiferent ce tot propovaduiesti tu acolo !
  Oricum dialogul cu tine nu are niciun sens pentru tot ceea ce acuzi tu la adresa altora (ca te-ar uri , ca te vor linsat etc.,etc.) sunt niste prostii!
  Iti repet pentru ultima oara : vrei sa te vezi scriind pe acest blog / Ok ! Vrei sa te vezi numai pe tine si pe cei care sunt de caord cu tine ? Ok ! Fa-o !
  Dar daca crezi in Dumnezeu cu adevarat (nu se pare !)nu acuza un tanar de 25 de ani ca Ilie ca prin gesturile lui apropie Apocalipsa !!!
  Esti mai mult decat penibil !
  Am inteles , tu ai observat pericolul si noi suntem tampiti ! Lasa-ne asa in „durerea noastra” dar …”nu arunca piatra”.
  De cand iti aloci tu dretul de a spune celorlalti ce sa posteze ? Ca altfel …ce ?
  Intervii tu si … ce ne faci ?
  Ne raspunzi ?
  Nu ti-se pare ca-ti acorzi o importanta prea mare ? mai stii care este pacatul cel mai mare ?
  Ai viziuni ? esti un fel de Nostradamus ?
  Esti mai slab ca „omu’ de zapada” 🙂
  Ia raspunde tu de azi lui magarus-papuas si vorbiti voi intre voi pana va vine „acru” pe gat !
  Eu ,la inceputul acestor comentarii, nici nu vorbeam cu voi !
  V-ati simtit luati peste picior si cum sunteti „sensibilosi” ca niste fete mari… v-ati bagat in discutie ca musca-n lapte (asta ca vreu eu in lapte :-))
  Bai baieti! voi sunteti adeptii lui : decat mult si fara rost mai bine putin si prost !

  @ Ilie
  Exceptional articol ca intotdeauna !
  Fii tu insuti !
  Dumnezeu este mult mai inteligent decat isi imagineaza acesti „cavaleri ai apocalipsei” 🙂
  Ei il condamna , voalat ce-i drept, si pe Parintele Savatie si pe Emilia si pe multi , multi altii.
  Or fi ei din „divizia anti-KGB” (care KGB ?) dar noi suntem din „Armata Pro-Romania !” si nu ne este frica de vorbaria voastra nihilista !
  Doi bieti papagali care repeta ce li-s-a predat si nici nu au inteles exact !
  Eu au inteles un singur lucru : Tzapul a fost infrant si toti vom fi infrantzi ! Atat !
  Poti sa scrii tu aici si ca ei au dreptate si ca nu mai e nimic de facut decat ceea ce ne spune fostul secretar cu propaganda Emil Constantinescu si tot ti-ar zice : „Aha , ai intors-o ! Esti Neamtu ! Crezi ca ne pacalesti ?” etc., etc.,etc.
  Cu bine 1

 12. ilie nu-i epigonol tau, fra’ hohman, si nu cred ca simte nevoia sa-l mangii duios pe crestet de cate ori are de raspuns la o intrebare banala…daca simte nevoia poate oricand sa ma taie de la cuvant, fara suparare.

 13. @ karenin: Ineptii hiliaste in conservatorismul radical, statul civic, descentralizare si localism, personalism crestin, solutii vechi la criza noi, economie participativa? Abureala. Am vazut ca nu agreezi cooperatia distrusa de comunisti. Categoric ca nici pe comunisti nu ii agreezi. Vad ca nu ai ascultat conferinta lui Blond pe care am pus-o. Pai asculta si apoi zi-mi ce parere ai. Cred ca ai citit programul politic al lui David Cameron si ai vazut ca vrea interzicerea cipurilor. Daca in UK se poate, nu vad de ce nu s-ar putea in Romania, numai asa, sa crape TRU si Patapievici. Ce parere ai?

  Citeste asta: http://www.amconmag.com/article/2010/jun/01/00006/

  Tu nu vezi decat ce conspira baietii. Politica, societatea, economia nu sunt total determinate de catre capul conspirator. Cine cade in capcana asta, nu mai e liber, se lasa la randul sau determinat de altii.
  Lasa-l pe Patapievici sa conspire cat o vrea. Pe Tismaneanu il stie toata lumea, si acum e agent trotkist sub acoperire pentru ca din treburile astea nu iese nimeni.
  Baietii isi scriu cartile dupa ce primesc un diplomat plin cu bani pentru cheltuieli zilnice si cateva cecuri la Bank of America sau Citigroup pentru afaceri personale.

  Lasa-i sa scrie ce vor, tu observa ca la celalalt capat al societatii se produce altceva. O societate are doua capete: unul conspirativ si altul istoric. In ziua de azi, cand tehnologia e atat de avansata, conspiratia / mafia e atat de evidenta si pe fata facuta (in fiecare zi mass-media ii arata omului conspiratia, dar si istoria), incat unii oameni nu o observa deloc („nu exista conspiratii”, spun ei), si altii o observa cu atata incrancenare incat nu mai cred ca se poate face si istorie in propria tara.

  @ Donkeypapuas: „elita” e numele generic. E o elita nationala sau locala / istoria / organica si o elita globala / transnationala. Desigur ca prima e legitima; a doua e ilegitima.

 14. @ Ilie
  Excelent raspuns la intrebarile banale puse 🙂
  Si daca te enerveaza ca „te mangai pe cap” si mie imi poti taia cuvantul , nu numai lui karenina’s husband :-):-):-)
  Poate-l mangaie si pe el Dumnezeu cu Gandul Bun ! Oricum este liber sa-I taie Cuvantul si Lui! Pentru o perioada limitata , ce-i drept. Apoi lui, Il Va Taia El ! Definitiv !

 15. @Ilie Catrinoiu
  Totuşi încearcă să faci exerciţiul ăsta (măcar câteva zile) de a refuza folosirea terminologiei pe care ne-o propun „EI”. Fără „clasa politică” – ci persoana Cutărescu ce deţine postul cutare, fără „societate civilă” – ci „opinie publică”, fără „Capitalism” – ci societate românească, fără „globalişti” – ci cosmopoliţi, fără „antiglobalişti” – ci anarhişti etc.

 16. @Costel
  Prietene , nu te speria ! Revino pe acet site cand ai chef ! Daca ai alte pareri ce ti-se par pertinente, chiar ar fi interesant sa le auzim ! Cu totii facem greseli dar Dumnezeu ne e martor ca vrem binele acestei tari!Numai impreuna ne vom putea mantui !
  Vei observa ca cei care „ataca” , dau indicatii si acuza intotdeauna primii (si singurii) sunt „vigilentii” de mai sus.
  Restul sunt replici !
  A bate apa-n piua ca vine Apocalipsa (care oricum va veni si fara atentionarile unora) este complet aberant ! E ca si cum ai repeta intr-una ca soarele rasare la est !
  Si ? Ce-i cu asta ? Noi ne facem datoria fata de Neam si Dumnezeu ! Suntem naivi sau ticalosi ? zice un „expert” ante-vorbitor.
  As pune si eu o intrebare „tampita” sau mai multe,in genul celor de mai „sus” : Iisus a fost naiv sau ipocrit ? El stia ca vine Apocalipsa ? Stia ca va invia dupa 3 zile ? Stia ca totul este zadarnic ?
  Nu am facut decat sa descriu un mod de gandire defect promovat de unii care se dau experti in sensul lumii pe Pamant.
  In loc sa ne lase sa ne concentram la ceea ce avem de facut ei ne atrag atentia ca vine Apocalipsa !
  Dar noi stim asta de cand ne-am nascut !
  Ei acum au aflat ! Si vor sa ne pregateasca pe noi ! Ei sunt pregatiti ! Ei se considera pe ei drepti !
  Nimic nu este mai placut nihilistului (sau draidii intr-un regionalism local) decat fraza : Vedeti , totul este pierdut ! Nu mai este nimic de facut ! A va opune Apocalipsei este aberant !
  DAR NOI NU NE OPUNEM ! NOI NE PREGATIM, ASA CUM A FACUT-O SI IISUS SI CUM NE-A INVATAT DUMNEZEU !
  Sunt unii care pot freca menta la infinit daca este corect „painea noastra cea de toate zilele” sau „piinea noatra cea intru fiinta” ?
  Si mai vorbesc despre cruciade , inchizitie, etc.,etc.
  In mintea lor si Eminescu a fost comunist si Stefan cel Mare un dictator afemeiat si in final las !!!
  DOAMNE AJUTA !

 17. @Hohmah
  Mai lasă-l pe Dumnezeu în pace şi vezi-ţi de Băsescu tău. ******************* Când îi vezi pe foştii propagatori ai ateismului dinainte de 89 cât de cucernici au devenit!
  Un banc: Elefantul traversează un pod de bârne. Şoarecele, aflat pe spinarea pahidermului, îi spune: „Tropăim! Tropăim!”

 18. numai comunistii propavaduiau aactiunile de subversiune ale partidelot traditionale si nevoia ca ele sa fie desfiintate…te astept la mine pe blog unde curuletz nastase e saturat sa tot auda de crimele comunismului

 19. @Donkey
  Sa dai indicatii (comuniste) copiilor tai !
  Esti un blasfemiator care-si permite sa-l ia pe Dumnezeu in proprietate !
  Ai devenit tu un nimic ,ca noi toti de altfel, purtatorul de cuvant al lui Dumnezeu ? Tu il aperi pe Dumnezeu de mine ? Crezi care nevoie sa fie aparat de tine ?
  Esti vreun sfant ? Te crezi apostol ?
  Baiatule revino-ti !
  Observ cu amaraciune ca tot timpul, dar tot timpul vrei sa ai ultimul cuvant ! Chiar te rog sa continui in acelasi stil !
  Iti mai spun un singur lucru : acum doua mii de ani nu erau partide ! dar a fost turnul Babel !
  Poate intelegi ceva !
  Vorbeste cu cine vrei tu, dar nu cu mine !
  Ia apararea cui vrei tu si condamna pe cine vrei !
  Fa ce vrei !
  Esti liber !
  Ma voi ruga pentru tine !
  Mai bine un ateu (daca ar fi asa) convertit la Ortodoxie decat un raspopit ca tine, care in loc sa indemne la credinta in Dumnezeu indeamna la democratii partinice si lasarea lui Dumnezeu in pace !
  Avea Caragiale o vorba : Amice … (cauta si vei gasi continuarea)
  Si vezi ca… „lasa-L” se scrie corect , daca tot aperi nalucile din capul tau de intelectual de 3 lei (vechi precum „Dilema veche”). „Sfert de om” ce esti, cum spune … ia spune-ne tu cine , ca esti foarte cult si cu ultimul cuvant tot timpul !
  Cat despre Basescu , n-ai decat sa mori cu el de gat ! Omorati-va intre voi , satanistilor !
  Sunteti din aceeasi tagma : a fariseilor ! iubitori de diversitate partinica si daca ii spuneti si istorica , v-ati scos, credeti voi !
  Pe Barbu Catargiu cine l-a asasinat ? Probabil ca eu ! Probabil ca si Eliade in ’37 era tot basescian cand scria …ce scria despre partidele din Romania, sau Havel a devenit cel mai bun pro-basescian cand spune ceea ce spune despre partide si dictatura mult mai perversa a acestora , pentru ca este facuta in numele poporului , care nu-i asa, este DIVIZAT in partide ! O tot tii cu …Basescu, cum ai vazut tu la televizor; noua ta religie : televizorul! Cine ne impiedica sa facem o republica parlamentara ? Ti-a spus tie felix si gadea ca daca scapam de basescu se rezolva toate. O luam cu Patriciu, apoi Ponta, etc.,etc., si tot asa.
  Stii discutiile de la ROST pentru alegeri parlamentare si prezidentiale ? Astia sunt tot pro-Basescu ? Mai stai un pic si ai sa vezi !

  Si acuzi ! Judeci ! Esti destept si drept !
  Tu ai o singura solutie : partidele istorice ! Ok , iesi in strada pentru asta si lupta-te cu dictatorul ! Probabil ca n-ai stat niciodata la coada la unt sau la oua ca sa stii ce inseamna dictatura !
  Habar n-ai ce inseamna frigul, cartela de paine, lipsa apei calde si reci ! Nu stii nimic , dar il aperi pe Dumnezeu ! Tu ?
  Mai bine iti schimbi numele asta „cool” in madman. Sau poate in pinky-elephant ca este si asta o optiune de varsta si pregatirea ta.
  Cat despre purici … mai bine asa decat paduche.
  As termina „turceste” dar o sa tipi ca sunt violent asa ca te las in „plata Domnului”.
  A continua dialogul cu tine este o placere pe care nu ti-o mai acord!
  Dar nu uita de …L !
  Graba (de a-mi da replica) nu te scuza si iti dezvaluie caracterul ! cat despre comportament: NIHILIST !
  Din pacate sunt foarte multi ca tine ! Si foarte plini de ura , ura de care ii acuzati pe altii !
  Oare ce pacate trebuie sa ispasesti de te lupti cu un „securist basescian” ca mine ? In capul tau evident !
  Reflecteaza, sau …roaga-te, daca stii ce-i aia.
  O voi face si eu cu toate ca nu-mi dai tu voie !
  Ce te faci daca Dumnezeu chiar exista ?
  Si chiar exista !
  Si asa cum ma va judeca pe mine, o s-o faca si cu Basescu si cu tine si cu toti.
  Si El chiar are Dreptul, nu ca Tzapul sau ca Geoana sau ca Udrea care l-au facut la …seral 🙂
  Cred ca totusi „perush” este cel mai bun nume pentru un elefant ca tine 🙂
  Vezi cum iti tzii …trompa 🙂 Daca poti 🙂 🙂 🙂
  Sa nu-ti cada „penele” cand s-o burzului la tine si Sf. Ilie 🙂 🙂 🙂
  Cred ca o sa-ti zica precum Toma Caragiu : „mai pigulici” 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
  Hai cu replica ca oricum vei vorbi singur 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 20. Ti-am vorbit despre purici ca asa era bancu’ nu cu soareci ! nici p-asta n-o stii !
  perush ce esti 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 21. @Hohmah
  După câte ţin minte guvernarea FSN-istă (aia din care cheliosul dumitale a făcut parte, aia care a ucis zeci de tineri cu ajutorul minerilor) din 90 a echivalat studiile de la „Ştefan Gheorghiu” cu cele de la Drept. Cred că la alea te refereai când vorbeai de studiile făcute pe bune!
  PS: Şi ia spune, disidentul lui Peşte, vă plăteşte bine la birourile alea din care faceţi „muncă de lămurire” pe net?
  Şi nişte sloganuri dragi dumitale şi foştilor FSN-işti: „Raţiu n-a mâncat salam cu soia!”, „Noi muncim, nu gândim”. Te pomeneşti că pe 13 iunie s-o bate în piept şi marinarul securist (care a mâncat salam cu soia la Anvers) ce mare participant la Piaţa Universităţii a fost el! Şi dumneata alături de el… Că cine se-aseamănă, se-adună…

 22. Cititi aici – http://www.stareapresei.ro/adevarul-despre-dan-voiculescu-11778.html . Andrei Plesu era ministrul culturii in 2 aprilie 1990 cand a dat unda verde Fundatiei Umaniste Dan Voiculescu cu cu capital de cateva milioane de dolari, bani deturnati din fosta Securitate. Ce stie Plesu despre asta? ha ha ha 🙂 Ca tot tipa acum ca din gura de sarpe barbosul ca vrea „justitie”, „educatie”, „civilizatie”.

  Theodor Stolojan, alt handicapat „de dreapta”, a pus bete in roate canadienilor ca sa nu se afle nimic despre imbogatirea securistilor si transformarea lor in capitalisti. La fel dl Mugur Isarescu, care azi nu stie de ce Romania e in criza economica.

  Cititi si va minunati.

 23. @papuas
  Omule esti …dus ! Dumnezeu a facut studii de drept la … Stefan Gheorghiu ???
  @Ilie
  Ma adaug si eu celor spuse de Costel.
  Voi reveni cu placere pe blogul tau.
  Succes !

 24. ilie, cele doua capete la care se joaca istoria sunt de vreo 200 de ani inodate si avem de fapt o bucla. ciclicitatea asta exista si inainte insa era mult mai ampla si revenea oarecum natural, proniator ab initio. de la revolutia franceza cursul istoriei este „grabit” artificial, premeditat si ocult catre o finalitate intuita de foarte putini, bunul Dumnezeu ii stie, Sfintii Lui. sa dea Domnul ca eu sa ma insel, dar Sfintii nu se prea insala. crizele artificiale intervenite tot la 50 de ani in ultimele 2 secole au adus lumea in pragul acestei noi crize faurita de aceiasi mesteri, insa cu un potential eshatologic fara precedent datorita contextului social, cultural, tehnologic actual. nu intru in detalii…ma tem si ma cutremur in fata acestei perspective fiind slab in credinta si usor de atras in inselare. insa fac eforturi sa-mi intaresc in minte si in inima faptul ca noi il asteptam de fapt pe Hristos, „invierea mortilor si viata veacului ce va sa fie”. de acord, pana atunci, cand va ingadui Domnul sa fie, avem o lume, asa cazuta cum e, pe care trebuie sa o gestionam intru folosul nostru si slava lui Dumnezeu. la fel cum ma tem pentru mine, ma tem si pentru semenii mei in a nu cadea in inselare si a nu ajunge in partasie, chiar inocent, cu uneltirile potrivnicului. de aceea, in orice lucrare sau constructie politica intreprinsa in vremurile astea intrevad un potential de amagire si ispitire cu atat mai mult cu cat ar veni ca o „schimbare de paradigma” urmarind sa reinoiasca din temelii temeiurile si resorturile societatii. pe un astfel de trend va veni probabil si antihristul.
  deci, nu cred in potentialitatea unei schimbari in bine pe fondul unei crize globale gandita si indrumata tocmai spre o si mai acerba prigoana si inlantuire. nu cred deloc in sansa deturnarii sensului dat de ei istoriei pentru ca nu mai exista suficienta masa critica, buna-voire, catre plinirea caii ce ne-a lasat Domnul. asa ca trebuie sa recunosti ca, la scara istorica, suntem mult mai aproape acum de plinirea vremurilor decat erau primii crestini ce traiau in acelasi duh, care nu-i rau deloc, ca-i de la Dumnezeu si tocmai de aceea l-am pus in crez. si mai cred ca toata colcaiala si bruiajul create in jurul Pr. Iustin au sensul de a diminua, estompa, dilua esenta semnalelor lui, care sunt unele pregatitoare, indrumatoare si reclama o urgenta a angajamentului nostru pe care mai toti am trecut-o cu vederea, inclusiv cei care au avut ideea citarii parintelui pe verso-ul „Economiei libertatii”. sa ne reamintim iconomia libertatii, care-i nadejdea in Hristos si-n invierea de-a dreapta….

 25. „Dacă Traian Băsescu va ajunge izgonit de la Cotroceni de o mare de protestatari, apoi suspendat de un parlament care nu-l are oricum la inimă, UE se va putea mândri cu înfăptuirea primului ei puci – fie şi prin intermediul uneia dintre eminenţele ei cenuşii. ” – TOM GALLAGHER. http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/grija-domnului-strauss-kahn-fata-de-romania-189135.html

  Nici Gallagher nu critica total sistemul. Ce sa spun, toata UE e impotriva lui Basescu. Minciuna mai mare ca asta nici ca se putea. DIVERSIUNE CURATA. Nu ca nu ar fi posibil ca Basescu sa fie luat pe sus de proteste violente de strada in cateva luni, dar asta se va intampla nu numai impotriva lui Basescu, ci impotriva tuturor politicienilor, daca se va intampla…

  Curat murdar, coene Gallagher.

 26. Participa Phillip Blond.

  Tot “circul politic” starnit, recent, in jurul asumarii raspunderii Guvernului si a motiunii de cenzura a PSD, este “absurd” deoarece niciun guvern posibil, indiferent de culoare politica pe care ar avea-o, nu mai poate salva Romania de la dezastrul economic spre care se indreapta cu pasi repezi, avertizeaza fostul ministru, reputatul economist Ilie Serbanescu, in exclusivitate pentru Inpolitics.

  “Eu nu inteleg tot circul acesta politic. Unii isi asuma raspunderea, atii fac motiune de cenzura. De parca ar mai exista vreo solutie politica la o catastrofa economica! Nimic mai fals! Trebuie sa constientizam ca nu exista nicun guvern posibil, indiferent de culoarea lui politica, in stare sa mai salveze Romania de la dezastrul economic spre care se indreapta, trebuie sa recunoastem, cu pasi repezi. Nu mai exista nici un guvern, politic sau nu, in stare de solutii salvatoare. Programul cu Fondul Monetar International chiar nu poate permite altceva decat drumul spre catastrofa”, explica Ilie Serbanescu. http://www.inpolitics.ro/ilie-serbanescu-niciun-guvern-nu-mai-poate-salva-romania-de-dezastru-economic-art59005.aspx

 27. Ilie Serbanescu: Reducerea salariilor bugetarilor va fi urmata si de cresterea taxelor si impozitelor:

  „Vor si unele si alte pentru ca este inevitabil. Masurile anuntate ieri sunt oricum insuficiente. Romania este pe articulatia unui model economic caruia ii este intrinseca criza. Ea nu poate fi decat in criza. Poate iesim dintr-o recesiune, dar din criza niciodata. Apogeul crizei nu a fost nici in 2009 nici in 2010, ci in 2007-2008. Pentru ca atunci a fost apogeul crizei modelului pe care este construita Romania, adica un model de consum fara productie, cu importuri fara exporturi, cu hipermarketuri fara fabrici, cu banci fara economie reala, cu masini fara sosele. Asa ceva nu poate fi decat totdeanuna in criza” http://www.baniinostri.ro/Banii-publici/Ilie-Serbanescu-Reducerea-salariilor-bugetarilor-va-fi-urmata-si-de-cresterea-taxelor-si-impozitelor–a2175.html

  2.

  „Nici statul român nu este îndatorat, nici firmele cu capital românesc nu sunt îndatorate în străinătate, nici populaţia nu e îndatorată în străinătate. Populaţia este îndatorată pe piaţa internă, faţă de nişte bănci care acţionează pe piaţa internă. Deci dacă se iau bani, de oriunde s-ar lua, de la FMI, de la UE, de la BERD, este de a acoperi nişte găuri produse de capitalul străin. Asta nu e o poziţie confortabilă şi chiar nu înţeleg de ce populaţia să plătească pentru nişte datorii făcute de nişte firme străine”, a arătat Şerbănescu.

  Potrivit acestuia, autorităţile române acceptă să se împrumute de la FMI pentru că sunt şantajate. „Dacă nu se împrumută de la FMI, desfiinţează leul, desfiinţează tot în România. Dar jaful l-au făcut firmele străine”, a mai spus analistul citat. http://www.adevarul.ro/actualitate/Analistul-Ilie-Serbanescu-Imprumutul-FMI_0_74394074.html

  3. Ilie Serbanescu – „Nimeni nu si-a cedat in Europa resursele proprii, ca noi” http://www.formula-as.ro/2007/787/spectator-38/ilie-serbanescu-nimeni-nu-si-a-cedat-in-europa-resursele-proprii-ca-noi-8322

  4. Ilie Serbanescu: Economia României nu mai este a României http://cafeina.ro/2009/09/07/ilie-serbanescu/

  5. Ilie Serbanescu: Acordul cu FMI: o comanda externa http://www.bloombiz.ro/finante/acordul-cu-fmi-o-comanda-externa-

 28. Bun articolul scris de dumneavoastra, domnule Catrinoiu. Maestrul Ilie Serbanescu e singurul economist din Romania, restul sunt ciurucuri care s-au vandut intereselor politicianiste. Ilie Serbanescu si A Treia Forta (Hurduzeu, Platon, Alin Voicu) in materie de economie. In rest nu conteaza nimeni.

  Karenin, acum fii atent ce se va intampla, sunt ultimele luni de viata ale partidelor politice in forma lor actuala de organizare oligarhica, ale tuturor politicienilor, ale capitalismului financiar (bazat pe camata). Luati-va adio de la nulitati gen TRU, Aligica sau Neamtu, luati-va banii de la banci si puneti-va lacate multe la usi ca vine mosul cu coasa. Prevad un cutremur de 8 grade pe scara Richter in economia asta de carton. Era si timpul, domnilor. Nu se mai poate asa, sa faci economie dupa ureche cum fac amatorii de la FMI, UE, Wall Street, Banca Mondiala (toti comunisti convinsi).

  http://www.ziuaonline.ro/economic/finante/3999-ue-mai-aproape-de-o-uniune-fiscala.html uniunea fiscala facuta de amatorii astia globali va adanci si mai rau criza.

  E timpul profesionistilor sa vina la putere in toate tarile din Europa (in afara de UK unde distributistii incep sa isi faca de cap) dupa ce prostovanii eurocrati vor fi maturati cu tot cu criza.

  Daca v-as spune acum si de ce FMI isi traieste ultimele luni de viata, as fi declarat nebun. Asa ca mai bine sa asteptam sa vedem ce se intampla…. nu? 🙂

  @ Donkey: pentru „antiglobalism” nu se foloseste cuvantul „anarhism”, ci „localism” (conservatorism).

  Mult succes! Aveti sansa sa fiti contemporanii celui mai mare dezastru economic din istoria omenirii.

 29. În 1999 când aveam practic ZERO lei în vistieria ţării (mulţumită guvernărilor feseniste şi pedeseriste), când aveam pe cap DOUĂ mineriade, când aveam vărful de sarcină de TREI miliarde dolari România, cu toate astea, nu a falimentat. Acum, cu o rezervă a Băncii Naţionale de peste TREIZECI miliarde euro ni se bagă pe gât gogoaşa falimentării ţării!? Cine şi de ce ne minte? Sau, mai degrabă, cine vrea să-şi scoată pârleala pe seama opincii valahe?

 30. @D. Blum
  Ce fel de „conservatorişti” erau ăia îmbrăcaţi din cap până-n picioare în negru, agitând steaguri roş-negre, aruncând cu sticle incendiare în forţele de ordine? Îţi reîmprospătez memoria: uită-te la mişcările „antiglobaliste” din 2000.

 31. @ Donkeypapuas: In 1999 era doar Romania in criza economica. ACUM E SI OCCIDENTUL. De fapt, criza asta nu e deloc ROMANEASCA, ci e OCCIDENTALA; si e cea mai dura din istoria omenirii.
  Mai vine in Romania haleala din Occident? CIUCIU si un praz verde, gata frate, acum suntem singuri, numai noi si cu reconstructia in fata. Tocmai asta e cheia, UE sa falimenteze – si, dupa masurile pe care le-a luat pana acum, deja a falimentat – SUA la fel, FMI la fel. CAPITALISMUL FINANCIAR A MURIT! FMI isi vinde aurul ca sa faca rost de bani.
  Acum fiecare stat e pe perna lui, cum isi asterne economia pe viitor, asaa doarme. Dar stai ca inca nu am ajuns in punctul asta critic, mai sunt cateva luni fierbinti.

 32. @D. Blum
  Vezi mai sus ce pariu am făcut.

  Dar şi criza din 29 tot provocată a fost! De către unii care vroiau să împrăştie ciuma roşie pe tot globul. Profitând de lăcomia omului de a se îndatora este măsură spre a-şi satisface nişte nevoi (cel mai adesea false nevoi), lăcomia de a specula cât mai mult.
  Dacă ar fi vorba doar de nişte escrocherii ar fi trebuit să ni se arată măcar doi, trei inşi în zeghe (precum tipul ăla din SUA). Dar nu e aşa! Pur şi simplu germanii vor să pună laba – iarăşi! – pe Europa. De data asta nu cu tancurile, ci cu băncile.

 33. 1. Soros admite:

  „Colapsul sistemului financiar este real”. http://www.ziuaonline.ro/economic/28-economic/4111-soros-criza-financiara-departe-de-a-se-fi-incheiat-abia-am-intrat-in-actul-ii.html

  2. Ilie Serbanescu:

  Marea finanta mondiala are o mare problema. Criza financiara a evaporat averi imense, prin simpla dezumflare a baloanelor de sapun de pe bursa, toate averi apartinand tocmai unor reprezentanti ai marii finante mondiale….
  Reprezentantii cunoscuti sau din culise ai
  marii finante mondiale stiu mai bine decat oricine ce a provocat criza, de unde a pornit aceasta, ce a amplificat-o si ce pericole prezinta. Stiu prea bine si ca au scapat-o de sub propriile manevre. Si deci stiu ca nu pot fi siguri nici cat va mai dura, nici cat si pe unde se va mai extinde si nici ce daune va mai produce, nu doar financiare, ci economice, sociale si politice, daca nu cumva este posibil sa degenereze chiar in conflicte militare!”
  http://www.bloombiz.ro/finante/marea-problema-a-marii-finante

  3.

  „Uniunea Europeana se zdruncina din toate incheieturile, solidaritatea pe baza careia aceasta isi justifica existenta a devenit un slogan in care nu mai crede nimeni, iar moneda unica europeana ingenuncheaza cu fiecare zi ce trece in fata dolarului american.

  Toate guvernele tarilor europene adopta masuri de austeritate, fara ca cineva sa aiba insa convingerea ca acestea vor duce si la depasirea punctului critic al crizei economice.

  Pe de alta parte, dupa Grecia, vecina noastra, Ungaria, este amenintata cu incapacitatea de plata, in timp ce Fondul Monetar International avertizeaza ca nu mai dispune de bani pentru a ajuta tarile care ar avea nevoie de noi imprumuturi.http://www.bloombiz.ro/finante/ultima-solutie-sa-ne-apucam-de-treaba

  4. Vladescu: Daca economia scade cu 2%, cresc taxele. Cumpararea de F-16, de neacceptat- http://www.ziuaonline.ro/economic/28-economic/4114-vladescu-daca-economia-scade-cu-2-cresc-taxele-cumpararea-de-f-16-de-neacceptat.html
  Si scade sigur pt ca NU PRODUCEM NIMIC.

  5. Care e solutia sa nu inceapa razboaie? COOPERAREA LOCALA intre state vecine, cum e descrisa in „Economia libertatii”.

 34. Din Constitutia RSR(1965):

  Art. 9.
  „Pamintul cooperativelor agricole de productie, animalele, uneltele, instalatiile si constructiile ce le apartin sint proprietate cooperatista.
  Lotul de pamint aflat, potrivit statutului cooperativelor agricole de productie, in folosinta gospodariilor familiale ale taranilor cooperatori, constituie proprietate cooperatista.
  Casa de locuit si constructiile gospodaresti, terenul pe care acestea se afla, precum si, potrivit statutului cooperativelor agricole, animalele de productie si inventarul agricol marunt, constituie proprietate personala a taranilor cooperatori. Uneltele, masinile, instalatiile si constructiile cooperativelor mestesugaresti si ale cooperativelor de productie, achizitii si desfacere a marfurilor sint proprietate cooperatista.”

  „constituie proprietate personala a taranilor cooperatori[!!!!!]”

  Altfel spus sintem martorii tranzitiei de la minciuna legalizata, la libertatea de a nu putea practica adevarul. Libertatea nu in sensul de a putea implini un scop, care se intemeiaza intr-o cauza, are un sens, ci libertate in sensul virtual de a putea face orice ii trece unui individ prin cap. Libertate devine astfel sclavia de buna voie la corporatie, din evidente interese materiale, strict individuale, pe cind „inregimentarea” religioasa este anacronica si spalare pe creier, practic renuntare la libertate.
  Bine macar ca avem libertatea sa „renuntam” la ea, dar ce se alege din copiii nostri ale caror semnale comune si permanente din educatie si societate, sint ca infrinarea, practica religioasa, punerea in slujba neamului, recursul la mosteniri ale traditiei, sint forme de pierdere a libertatii de exprimare si personale(sic)
  Nu putem insa contesta si respinge ca princpiu homosexualitatea, ca fiind nefireasca, mai ales in public, din motive de…garantare a libertatii de expresie.
  Si se poate merge asa la infinit.
  Practic e vorba de aceeasi minciuna sub alte forme. Atunci impusa cu forta, azi „propusa” prin repetare si descurajare, pina la asumare de buna voie, pe temeiul lacomiei, al consumului si maximizarii libertatii proprii.
  Cum spune si in „Economia libertatii”, pina si continutul este forma, pe cind in societatea traditionala si forma era continut, pentru ca era mostenita, si avea asociat un rost.

  • Asa, si vrei sa spui ca ce se spunea in Constitutia RSR din 1965 e distributism? Citeste mai bine si vezi ca nu e. La articolul 7 spune asa:

   „Bogatiile de orice natura ale subsolului, minele, terenurile din fondul funciar de stat, padurile, apele, izvoarele de energie naturala, fabricile si uzinele, bancile, intreprinderile agricole de stat, statiunile pentru mecanizarea agriculturii, caile de comunicatie, mijloacele de transport si telecomunicatii de stat, fondul de stat de cladiri si locuinte, baza materiala a institutiilor social-culturale de stat, apartin intregului popor, sint proprietate de stat.

   Iar apoi, articolul 9 de care zici vine si contrazice articolul 7. Pai bolsevicii nu erau in stare sa scrie o constitutie. Cooperativele comuniste erau proprietatea statului, nu a taranului cum se spuneau ei. Comunistii au falsificat termenul de „cooperativa” si l-au insusit ei dupa princpipiul totalitar / orwellian: „cine controlează prezentul controlează şi viitorul, iar cine controlează viitorul controlează şi trecutul”.
   Dar comunistii, in ceea ce spuneau ei, aveau dreptate pt ca la ei statul se confunda cu poporul – asta e ideea totalitara care sta la baza socialismului, statul era poporul si poporul era statul:

   Art. 6.
   „Proprietatea socialista asupra mijloacelor de productie este fie proprietate de stat – asupra bunurilor apartinind intregului popor, fie proprietate cooperatista – asupra bunurilor apartinind fiecarei organizatii cooperatiste.”

   http://emilia-corbu.blogspot.com/2010/05/ce-este-cooperatia.html

   Pai distributismul nu e asa. In distributism se face diferenta intre stat si societate. In comunism, statul e societatea si societatea e statul. In distributism statul e separat de societate (popor) si in loc de „Big Government” avem „Big Society” – http://www.respublica.org.uk/blog/2010/04/philosophising-big-society

   http://www.respublica.org.uk/search?keys=big+society

 35. Scrie foarte clar acolo ca este proprietate personala si tocmai prin asta este o batjocura penibila, intrucit sint celelalte articole si bineinteles realitatea contrazic articolul „distributist”.
  Tocmai ca comunistii se pricepeau de minune sa scrie o constitutie, nu in sensul de coerenta, autentic si bun, ci in sensul de intortocheala diabolica. Tot la fel de bine se pricepeau si la birocratie, tot din aceeasi draceasca insusire contabila. Veziu filmul Katyn, unde fiecare victima, era atent si metodic (stiintific) catalogata inainte de a fi impuscata in cap si aruncata in groapa comuna.
  Distributismul, noul profesionalism, personalismul autentic, trebuie sa se tina fata de ispita metodei stiintifice, a notelor de subsol nesfirsite si a expresiei formale. Cautam totusi o noua sau innoita forma de realism, care sa functioneze pentru ca este vie, nu pentru ca in primul rind, se sustine logic si doctrinar.(sistemic). Dogma este vie, pentru ca Adevarul este prezent in ea, actualizat mereu liturgic, oricit se straduiesc unii sa-l inmmorminteze in cuvint. Ispita asta bintuie si teologia contemporana, ideologiile politice si caracterizeaza din plin globalismul si expresiile lui politice neo-liberale si neoconservatoare. Instrumentalizarea si inmmormintarea celor vii si reale, inlocuindu-le in formule si „agende”.

  Asta intelegeam prin minciuna. Daca atunci o conceptie cooperatista era inclusa, tocmai ca sa faca in ciuda vechii rinduieli sociale, acum e absenta cu desavirsire pentru ca probabil, pune in pericol „societatea de consum”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s