Dr. Ovidiu Hurduzeu la videochatul adevarul.ro

Dr. Ovidiu Hurduzeu la videochatul adevarul.ro: „Idealul este ca fiecare cetăţean să aibă o proprietate productivă”.

Acest capitalism este singurul care functioneaza dupa regulile pietei libere. Este cam impropriu spus capitalism, pentru ca notiunea de capitalism este din ce in ce mai mult asociata cu marile monopuluri. Noi o asociem acum cu pietele libere, ceea ce nu este adevarat. Capitalismul a fost la inceput monopolist.

In SUA sunt deja ateliere care pot sa construiasca masini de curse la standardele marilor fabricanti din lume. Noua, romanilor, nu ne-a venit aceasta idee in minte. Aceste „garaje hi-tech”, adica „open-source”, le putem construi in toata tara, mai ales ca ele costa si foarte putini. Aici am putea include si regiunile rurale. Nu trebuie sa faci automobile neaparat la Craiova.

• in foarte multe dintre cooperativele din America, cei care participa la ele sunt oameni care nu pun valoare doar pe profitul obtinut oricum, ci pe unul care sa poata fi folosit in interesul comunitatii

Plecarea tineretul in strainatate este o mare problema chiar daca ei aduc bani. Va dau o metafora. Acesti bani sunt exact precum caldura soarelui intr-un desert. Noaptea se face foarte frig. Nicaieri in lume banii imigrantilor nu au reusit sa propulseze acele tari din punct de vedere economic. Uitati-va la Mexic. Solutia este sa devenim un fel de padure, jungla. Si ea primeste caldura de la soare, dar vedeti ce vegetatie are. Pentru ca ea prelucreaza. Aici in Romania nu se intampla acest lucru.

• Plecarea tinerilor este un fenomen mai mult mental decat financiar. Daca deodata s-ar schimba modelul economic, va fi o extraordinara energie descatusata. Normal ca acum tinerii pleaca, pentru ca au orizontul blocat.

• E nevoie de un set de valori, ale solidaritatii, sa vrei sa te asociezi, idei care sa fie sprijinite de stat. Sa se faca o campanie de aplicare a noului sistem economic distributist romanesc.

Anunțuri

6 răspunsuri la „Dr. Ovidiu Hurduzeu la videochatul adevarul.ro

    • Dorm foarte linistit. Nu visez asa ceva pentru ca aruncarea peste bord a leprelor o face istoria in timp, nu altcineva. La ce maculatura au scris, singuri s-au ejectat din istorie. Mi-am facut deja un raft la WCinu’. Cand sunt vremuri naspa, incep cu „Tehnica neputintei la romani” de TRU si „Politicele” de Patapievici. Nu de alta, dar am strans prea multa maculatura in ultimii ani si trebuie sa scap in vreun fel de ea ca nu mai am loc in casa pentru Marile Carti.

  1. http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-7666214-capitalism-miliardari-averile-lor.htm#comentariu_7668483

    Tocmai libertatea pieţei permite apariţia monopolurilor. Împiedicarea formării monopolurilor se face prin intervenţie din exterior, de regulă a statului. Cu cât influenţa statului, implicit controlu, e mai mare, cu atât piaţa – şi „jucătorii” – e mai puţin liberă şi se apropie de economia centralizată, de stat. Pe piaţă nu există legi antimonopol, protecţionism, subvenţii – toate astea sunt intervenţii din exterior ale statelor.

    Razboiul e pace, monopolul e piata libera, democratia e oligarhie, llibertatea e sclavie. Mai vreti ceva? Intelectuali sa fie, ca broaste se gasesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s