Un interviu despre Monarhie si Republica cu istoricul Filip-Lucian Iorga, la 20 de ani de la lovitura de stat FSN-ista

După 1989, s-a ratat şansa istorică a restaurării Monarhiei şi am continuat să ne complacem în Republica lui Ion Iliescu, susţinută straşnic de bâtele minerilor şi de baronii roşii. Astăzi, Republica lui Traian Băsescu marchează, indiscutabil, unul dintre momentele cele mai grele prin care a trecut vreodată România. La peste 20 de ani de la prăbuşirea comunismului, se fac din nou simţite accente autoritariste, nivelul de moralitate din viaţa publică este mai scăzut decât oricând, situaţia economică e dezastruoasă, mare parte din intelectualitate este grav compromisă de colaborarea cu regimul Băsescu, iar conducerea ţării este pe mâini corupte şi iresponsabile. Valorile sunt răsturnate, selecţia inversă (aceea care îi favorizează pe incompetenţii şantajabili) este criteriul predominant de accedere în funcţiile de conducere.

După câştigarea celui de-al doilea mandat, regimul Băsescu s-a grăbit să îl înlăture pe unul dintre puţinii oameni care chiar lucrau practic în direcţia condamnării crimelor comunismului. E vorba de Marius Oprea. Dacă regimul comunist a fost caracterizat de Preşedinte ca fiind “ilegitim şi criminal”, nu văd de ce Republica, vehiculul instituţional prin intermediul căruia comunismul şi-a înfăptuit crimele, mai supravieţuieşte încă. [ …citeste restul aici… ]

Reclame

12 răspunsuri la „Un interviu despre Monarhie si Republica cu istoricul Filip-Lucian Iorga, la 20 de ani de la lovitura de stat FSN-ista

 1. Parca nni se spunea sa-l votam pe Basescu ca ne apara de chinezi. Asa spunea finul intelectual Mihail Neamtu – care vad ca se tot agat de o flegma anonima pe care i-a tras-o cineva, poate chiar el, pe acest blog.
  Dar iata ca acum regimul Basescu umbla cu limba scoasa dupa chinezi, pe care ii asteapta cu bratele deschise sa investeasca in agricultura:

  „Niciun ban pentru agricultură

  Până acum, chinezii nu au cumpărat sau luat în arendă terenuri în România, dar, dacă ar veni să facă investiţii, ar fi primiţi cu braţele deschise.

  ”Orice investitor care vine cu bani, nu cu 100 de euro ca să plece cu milioane, este binevenit”, spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.

  În vreme ce exportatorii români caută soluţii pentru a-şi consolida poziţia pe piaţa chineză, investitorii chinezi au deja proiectele definitivate pentru a derula afaceri în România, însă se lovesc de birocraţie.

  ”Chinezii sunt foarte necăjiţi de reacţia autorităţilor române, de modul în care tratează proiectele lor”, a declarat secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu.”

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8019494-emil-boc-vrea-relatii-economice-stranse-china-perioada-crizei-economice.htm

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/china-vrea-sa-investeasca-romania-se-mai-gandeste-daca-accepta-911740.html

 2. Din pacate … cea mai mare parte din intelectualitate este compromisa de colaborarea cu toate regimurile: pre si post decembriste.
  Nu vad nicio deosebire de esenta intre ele, ci doar de durata.
  Iar celor care se fac ca nu observa sau nu inteleg, le repet :
  – Iliescu (acum prin Ponta) dorea doliu national la moartea lui AP.
  – Constantinescu dupa ce il intreaba pe Iliescu (teatral) „daca crede in Dumnezeu”, da „unda verde” bombardarii Yugoslaviei (care pana in 1989 era un simbol al „occidendului” in Est, si brusc prin Serbia a devenit mai comunista ca URSS !) O tara care nu ne-a atacat niciodata si…singura !
  Despre „varful lui de lance”, Ana Blandiana, tocmai aflaram, iar despre „trasul in foto intre Ilici si Gorby” ce sa mai vorbim ?
  – Basescu (cica) condammna comunismul si se duce la inmormantarea „bardului” ce „beneficiaza” de onoruri militare si loc de veci langa Eminescu !
  Asa ca nu prea vad deosebiri (decat de sponsori) intre Blandiana, Plesu sau Patapievici, ca sa dau doar trei exemple.
  Despre faptul ca „mareata” Zoe Petre i-a spus lui Hurduzeu ca este comunist in gandire si ca ea colaboreaza exceptional cu banii lui Soros, in alte episoade.

 3. Bine ca mesianicul Dan Puric s-a blocat in tehnocratismul unui personaj sters si dubios precum Calin Georgescu, la caruta caruia s-a inhamat, pe toate forumurile de ziare si bloguri, si Hurduzeu, in vreme ce Alina Mungiu face miscari de masa:

  „Vă propun să facem o nouă mişcare civică, una de masă, nu un institut sau un centru, o alianţă pentru România curată. În fiecare cătun, sat sau oraş, dacă există măcar doi oameni care sunt revoltaţi de felul în care funcţionează statul capturat de nişte partide jefuitoare, aceşti doi oameni ar trebui să se adune şi să facă un nucleu al României curate. Şi aşa cum vecinii mei de pe U street, din Washington, îşi păzeau uşile, noi să păzim statul, care trebuie să aparţină egal tuturor, nu doar unora. Toleranţa din România faţă de numiri politice ilegale în spitale, şcoli, agenţii, poate în curând şi în universităţi, a ajuns penibilă. Contraselecţia valorilor ne sufocă. Peste vară, primeam telefoane de la diverşi colegi universitari aflaţi acasă, ca şi mine, doar în vacanţă, care mă întrebau ce pot face ei. Le-am dat ideea să facă două liste: cea de la vârful profesiunii lor – cu cei care ocupă funcţiile, sau salariile şi privilegiile – şi una cu cei care au cele mai citate lucrări internaţionale. Şi să publice fiecare, în specialitatea lui, aceste două liste pe Internet. Ca impostura că poată fi zilnic vizualizată de toată lumea. Asemenea exerciţii, cu diverse variaţiuni, se pot imagina şi face în toate domeniile.

  Ca să învăţaţi cum să expuneţi impostura şi jaful public, ca să întâlniţi oameni care gândesc la fel, ca să vă alăturaţi unui grup şi să nu mai fiţi singuri în furia voastră neputincioasă, vă invităm de mâine să vă alăturaţi Alianţei pentru o Românie Curată. Dacă sunteţi în Bucureşti, veniţi la ora 11.30 pe Calea Victoriei 120, unde împreună cu Cătălin Tolontan, Toni Grecu şi alţi prieteni o să prezentăm noul site http://www.romaniacurata.ro şi primul clasament al bunei guvernări.”
  http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/partida-societatii-civile-205493.html

  • Decat in poponetzu’ gol ca tine si cu pantalonii’n vine 🙂
   Dar ce repede treci de la chestii serioase la glumitze de doi lei vechi !
   Intelectualule 🙂

 4. Ei, ce vrei, nimeni nu poate fi un marlan atat de consecvent ca tine! Unii mai au si momente de slabiciune intelectuala.

 5. Mai bine marlan consecvent decat inconsecvent ca tine … si cu slabiciuni intelectuale 🙂
  Macar daca aveai „taria opiniunilor” tale.
  Oricum asta este ultimul meu raspuns al (totusi) polemicii, ce nu are legatura cu subiectul articolului.
  Am facut-o pentru „trafic” pe blogul lui Ilie, daca intelegi, asa „subtire” cum esti, sau daca te-am prinS intr-unul din acele „momente si schite”.
  Poate mai citesti si ai sa vezi de unde „te reclami” a face parte, pana a scrie despre lucruri pe care nu le pricepi.
  Oricum, este evident ca nu ai facut nimic practic in viata ta si care sa-ti confirme ideile.
  romania curat-murdara ce esti 🙂
  Asta este un blog pentru marlani 🙂
  Deci …carramba ! 🙂 🙂 🙂
  Globalistule ! 🙂
  De ce nu emigrezi in germanik ? acolo,un intelectual homosexual activ este ministru de externe !
  tu ai putea fi amanta lui politic cooreKta 🙂 🙂 🙂
  Te-ai enervat ?
  Profita si raspunde-mi in vreo zece mesaje , ca oricum vorbesti singur de acum incolo.
  Repet pentru ultima oara : INTELECTUALULE ! 🙂

 6. Lichidatorii” de domnul academician Dinu C. Giurescu. “Toate actele care au dus la consolidarea noii puteri până în anul 1947, au fost aprobate de Regele Mihai I, au căpătat putere de lege şi au fost puse în aplicare prin această ultimă semnătură. …. Începând cu participarea sa la deschiderea Parlamentului rezultat din alegerile falsificate din 19 noiembrie 1946… prezenţa lui a fost pentru puterea comunistă un argument major, hotărâtor în calea celor ce contestau alegerile. Regele Mihai I era pe Tronul României când Partidul Naţional Ţărănesc este interzis, când fruntaşii lui sunt arestaţi şi în urma unui proces de tip sovietic condamnaţi la pedepse care nu însemnau – aşa cum s-a întâmplat cu Iuliu Maniu şi Ion Mihalache – moartea (şi în ce chinuri!)…. de când a acordat Parlamentului „ales” la 19 noiembrie 1947 girul Înaltei sale prezenţe, rolul său istoric s-a încheiat.”.
  Lingăii micimii sale susaţin că michelu a „scurtat războiul şi a obţinut Transilvania”.
  Gargară. „Scurtarea” michelului a însemnat 180.000 militari români „oferiţi” lui Stalin, peste 175.000 miltari morţi pe frontul de vest, bolşevizarea ţării şi distrugerea elitelor. Transilvania era una din condiţiile acceptate de Stalin pentru armistiţiu cu MAREŞALUL ANTONESCU, erou al României, asasinat de Michel. Existenţa telegramei este recunoscută, indirect, de „nevoiaşul minţii” în Proclamaţia către ţară, în care sunt prezentate condiţiile armistiţiului obţinute de MAREŞAL. “România a acceptat armistiţiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii… Din acest moment încetează lupta şi orice act de ostilitate împotriva armatei sovietice, precum şi starea de război cu Marea Britanie şi Statele Unite. Primiţi pe soldaţii acestor armate cu încredere. Naţiunile Unite ne-au garantat independenţa Ţării şi neamestecul în treburile noastre interne. Ele au recunoscut nedreptatea dictatului de la Viena, prin care Transilvania ne-a fost răpită.” Aici sunt incluse condiţiile cerute de MAREŞAL. Numai că acest nevolnic, Mihai Argeşanu, oferindu-i ţara pe tavă lui Stalin l-a făcut pe „tătuca” să întoarcă foaia. Militarii români i-au „primit cu încredere” pe soldaţii sovietici şi au fost „cazaţi” prin Siberia. Molotov către Pătrăşcanu: „Antonescu reprezenta poporul, voi reprezentaţi pe NIMENI”. NIMENI era trădătorul de ţară. Şi CAPITULAREA, nu ARMISTIŢIUL s-a semnat pe 12 septembrie. Pâna atunci sovieticii au acţionat ca într-o ţară cu care erau în război.
  Generalul Allen F. Brooke, şeful Statului Major Imperial al Armatei Britanice: „Prin actul de la 23 august 1944, România a deschis ruşilor larg porţile şi a contribuit la ocuparea unei jumătăţi din Europa de către ruşi. “
  H. Seton-Watson, „Revoluţiile Europei Răsăritene”: „Schimbarea de front a României…a decis soarta Europei Centrale, a determinat ca Rusia Sovietică să domine întreaga regiune, că anume noua ordine trebuie să fie o ordine comunistă. Pentru asta, Generalisimul Stalin a avut multe motive ca să-i acorde regelui Mihai cea mai înaltă decoraţie sovietică, ordinul Victoria”.
  Forester: ”Actul de la 23 august 1944 nu a adus niciun avantaj României, care a fost obligată să plătească despăgubiri de război mult mai mari decât cele plătite de Ungaria şi Slovacia, ţări care şi ele au participat la războiul împotriva Uniunii Sovietice”.
  Horia Sima: “A-ti cauta scaparea în fraternizarea cu armatele bolsevice, echivala cu un act de sinucidere… .”
  General Platon Chirnoaga, şef-adjunct al Statului Major al Armatei a III-a pe Frontul de Est: “În noaptea de 23 august 1944, regele Mihai anunţa la Radio că fusese semnat un armistiţiu cu sovieticii… Dat fiind că nu se semnase armistiţiul, toate trupele române, care se aflau pe frontul din Moldova şi Basarabia şi care încetaseră focul, după ordinul regelui Mihai, au fost făcute prizoniere de către ruşi; soldaţii şi ofiţerii au plecat captivi către Rusia…Exista un rege care îşi preda armata duşmanului. În ce ţară din lume poate fi găsit un şef de stat asemănător? Pe 20 Iulie 1945, i s-a decernat prin mareşalul Tolbuhin din ordinul lui Stalin „Ordinul Victoriei Sovietice”. Tristă onoare de a fi decorat de către duşmanul de moarte al poporului său!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s