OVIDIU HURDUZEU: „Romanii trebuie sa fie din nou stapini la ei acasa”

Recomand acest interviu cu Dr. Ovidiu Hurduzeu, omul care a scos in off-side semidoctismul intelectualilor post-comunisti care critica cultura romana in general, dar si cultura in special, de pe pozitii politice si ideologice. Interviu realizat de prietenul meu Razvan Papasima (celalat blog aici).

Ovidiu Hurduzeu: Romanii trebuie sa fie din nou stapini la ei acasa. In prezent, Romania nu mai este o casa, o gospodarie, ci o gara in care astepti trenul pentru o alta destinatie. Nu mai este o patrie, ci un loc unde se fac bani sau se crapa de foame, un cazinou sau un ghetou, o locuinta temporara, pe care vrei cit mai repede s-o parasesti. Cred ca majoritatea romanilor isi pregatesc copiii sa para­seasca tara. Cind esti mereu pe picior de plecare, nu-ti mai pasa ce se intimpla in jur. De aici, lipsa de reactie a popu­latiei fata de toate evenimentele negative care o afecteaza. In ochii multora, a lupta pentru Romania, a fi patriot, nationalist sau cum vreti sa-i spuneti, a devenit o actiune subversiva. Pina nu dispare patologia sociala a „pa­rasirii corabiei“, nu prea exista sanse pentru o schimbare la fata a Romaniei.

Vorbiti mereu despre nevoia de a apara interesele nationale. Sinteti nationalist?

Ovidiu Hurduzeu: Da, sint nationalist si distributist, doua notiuni care se completeaza. Nationalismul este dusmanul de moarte atit al marxismului, cit si al neoliberalismului. Marxistii il considerau o doctrina „mic-burgheza“, radical opusa interna­tionalismului proletar; neoliberalii de azi, reprezentind interesele marilor companii transnationale, ale marilor banci internationale si ale fondurilor speculative de investitii, denunta pe toate caile nationalismul, intrucit se opune globalizarii si interdependentei. Adeva­rul este ca o tara ca Romania nu-si mai permite sa nu fie nationalista; daca renunta sa-si mai apere interesul national, se autodistruge. Nationalismul, asa cum este practicat de natiunile responsabile, inclusiv de unele tari vecine, ­precum Polonia, Ungaria sau Cehia, este echivalent cu „spatiul de manevra“. De pilda, guvernul maghiar si-a creat un spatiu de manevra care i-a adus beneficii in relatiile cu bancile, FMI-ul si vecini ca Romania, fara ca aceste actiuni sa atraga represalii care ar fi anulat avantajele. Nationalismul de care vorbesc poate fi practicat cu succes de tara noastra, in cadrul Uniunii Europene: el nu ne-ar aduce decit respectul partenerilor si aliatilor nostri. Un guvern intelept trebuie sa stie foarte exact care este spatiul sau de manevra si sa profite la maximum de acesta. Reafirmarea suveranitatii Romaniei asupra patrimoniului ei natural, cum ar fi padurile sau resursele minerale – este vorba despre ceea ce eu am numit „nationalismul verde“ –, actioneaza nu numai in interesul tarii, ci si al Uniunii Europene. Daca Romania permite transnationalelor sa-i defriseze padurile, are oare UE de cistigat? Daca Romania cedeaza presiunilor companiilor americane sa cultive soia modificata genetic, nu cumva se situeaza pe o pozitie ostila atit interesului national, cit si celui european? In plus, deseori, mafia locala romaneasca devine campioana „globali­zarii“ si a politicilor neoliberale, pentru a-si apara propriile interese. Mass-media romaneasca ar trebui sa inceteze sa mai cenzureze termenul „nationalist“ si sa incurajeze dezbateri serioase privitoare la interesele nationale ale Romaniei.

[… citeste restul interviului in revista VIP…]

Reclame

7 răspunsuri la „OVIDIU HURDUZEU: „Romanii trebuie sa fie din nou stapini la ei acasa”

 1. Draga Ilie,
  Chiar imi pare rau, dar nu inteleg de ce pe un blog atat de bun, lasi sa apara tot felul de comentarii tembele ale unor indivizi care nu vor nimic altceva decat status qvo sau nu au niciodata nicio solutie reala si functionala.
  Nu stiu sa faca nimic, mor de grija taranilor si a tarii, se dau iubitori de caini si/sau pisici si probabil ecologisti.
  Sunt niste marionete sau vectori stupizi car nu fac decat sa iti rapeasca timpul.
  Asa ca ori nu le mai raspunzi, ori nu ii mai publici.
  Ovidiu este exceptional ca intotdeauna, iar papagalul de mosionroata seamana cu un pizmas care mai scrie si pe alte bloguri. 🙂
  Asa ca daca tot se da „cult” , sa-i transmitem si noi un citat : ” Amice , esti idiot !”

 2. Observ ca mosionroata pune minusuri pe aici.
  Se vede ca n-are plus-valoare.
  Comentarii de astea cu „la munca” le are si Ilici si Constantinescu si Basescu.
  Niste relicve ca si sustinatorii „modernismului” de pe aici, care la ora 11:14 dau lectii despre agricultura.
  De ce o veni criza alimentara daca acest super-sistem ultramodern de a face agricultura (de proprietate nu mai vorbim) este bun ?
  Ilie, esti prea bun cu astfel de handicapati care nu inteleg ce citesc, ca nu cred ca le da nimeni bani sa scrie astfel de tampenii.

 3. Stimabile Hohmah,

  Nu te enerva. Ignora-l pe acest cretinoid de ion roata.
  El asta si atat stie , asta si atat face.
  Vorbeste despre uneltele agricole si nu are niciun argument serios contra lui Hurduzeu, decat ura din capul lui de geoana 🙂
  Ura si la gara !

 4. Ovidiu este excelent ca intotdeauna, iar infantilii care pun voturi negative pe aici sunt penibili, ca de obicei.
  Se vede cat de fericiti sunt cu starea actuala a tarii din comentarii si voturi.

  • Si pe ei ii doare-n freza ! Si ailalti ai cui intelectuali sunt ? Platon este cumva al poporului ? Penibil a ajuns acest Mircea Platon ! Rautacios si trufas !

 5. N-am mai scris de mult pe aici. Observ aceeasi calitate ireprosabila a articolelor legate de Distributism si nu numai.
  Felicitari !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s