Cauzele profunde ale crizelor financiare. Pledoarie pentru un nou capitalism (I)

Din volumul Pledoarie pentru un nou capitalism de Yvan Allaire si Mihaela Fîrşirotu, în pregătire la Editura Logos in traducerea lui Alexandru Ciolan.

Acad. prof. dr. Yvan Allaire este preşedintele consiliului de administraţie al Institutului pentru guvernanţa organizaţiilor private şi publice (IGOPP) şi profesor emerit de strategia afacerilor la Université du Québec à Montréal (UQAM). Este cofondator al grupului de consultanţă SECOR. A fost consilier al conducerii unor mari întreprinderi canadiene şi vicepreşedinte executiv al companiei Bombardier, între 1996 şi 2001, şi membru în mai multe consilii de administraţie, printre care, între 2005 şi 2009, acela al Casei de depozite şi plasamente a Quebecului, cel mai mare fond de pensii din Canada. A publicat numeroase lucrări şi articole despre strategia şi guvernanţa întreprinderilor. Este membru al Academiei de litere şi ştiinţe sociale al Societăţii regale din Canada.

Prof. dr. Mihaela Fîrşirotu predă strategia afacerilor la Facultatea de management din cadrul UQAM şi este titulară a catedrei Bombardier de gestiune transnaţională. Autor prolific (peste o sută de articole şi mai multe cărţi), a condus numeroase seminarii despre schimbarea strategică la care au participat echipele de conducere ale unor mari companii canadiene. Deţinătoarea premiului pentru cea mai bună teză de doctorat în gestiune decernat de American Academy of Management, profesoara Mihaela Fîrşirotu a creat şi condus, după căderea comunismului, prima şcoală masterală de gestiune din România (la Academia de Studii Economice din Bucureşti).

Împreună, Yvan Allaire şi Mihaela Fîrşirotu au scris o carte, Pledoarie pentru un nou capitalism. Va apărea la Editura Logos, cu un cuvânt înainte de acad. Mircea Maliţa, în traducerea lui Alexandru Ciolan. Publicăm în acest număr al „Ziarului de duminică” şi în următoarele două câteva fragmente din această carte.

Între Marx şi Hayek… dilema conservatorilor

În primele pagini ale cărţii noastre Black Markets… and Business Blues, relatam împrejurările în care am cunoscut şi resimţit latura tragică a catastrofei financiare: într-un amurg de ianuarie 2009, pe când rulam pe o şosea aglomerată din apropiere de Lake Worth, Florida, am pătruns brusc într-o zonă stranie, un fel de cimitir format din şiruri nesfârşite de locuinţe neluminate, neocupate, care afişau inutile panouri cu anunţul For Sale, For Rent (De vânzare, De închiriat).

Toţi proprietarii acestor locuinţe modeste fuseseră expulzaţi pentru că nu mai puteau să plătească. Locul degaja umilinţa părinţilor, disperarea copiilor, decadenţa unei societăţi. „Grandoarea unei civilizaţii se judecă după felul în care îi tratează pe cei slabi”, scria Jean Rostand. Civilizaţia americană părea tare bolnavă în acea seară de ianuarie.

citeste restul pe Ziarul Financiar, http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/cauzele-profunde-ale-crizelor-financiare-pledoarie-pentru-un-nou-capitalism-i-9128428

Reclame

3 răspunsuri la „Cauzele profunde ale crizelor financiare. Pledoarie pentru un nou capitalism (I)

 1. SUPER !
  Abia astept.

  Este foarte bine ca ignori in continuare subiectele voit insignifiante (cu toate ca voit repetate si amplificate) si ludice sau pline de zgomot deturnant, gen Basescu, Ponta, Antonescu, Plesu, Patapievici, Liiceanu, Iliescu, etc., etc.,etc.
  Aceiasi cretinoizi slugi ale globalismului.
  Nenorocitii nu vor decat un lucru : sa creieze impresi ca ei sunt multi si nu se mai poate face nimic decat „unitatea in diversitate”, un fel de „sex in plex!

  Doamne-ajuta!

 2. Si ca de obicei.
  Cum ai un subiect foarte „tare” la tine pe blog, apare la „comentarii recente” unul/una care vrea sa deturneze atentia cu subiecte din 2007 sau cu orice altceve.
  Penibil ! Dar trebuie sa manance si gura lor …

 3. Distributistii romani au oferit pana acum masuri economice concrete pentru Romania – unele sunt distributiste, altele doar sustinute de distributisti. Manifestul nostru nu este o vorba goala, il sustinem cu argumente solide pe care le gasiti in documentele si cartile pe care distributistii romani le-au publicat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s